Un fost prim-ministru dezvăluie: Greșeala fatală a lui Putin care l-a aruncat într-o fundătură

Vineri, 22 Decembrie 2023, ora 02:22
3811 citiri
Un fost prim-ministru dezvăluie: Greșeala fatală a lui Putin care l-a aruncat într-o fundătură
Putin a făcut o greșeală fatală prin invadarea Ucrainei FOTO: The Strategist

Președintele rus a spus clar că va fi pregătit pentru un acord de pace cu Ucraina numai după ce își va atinge obiectivele, care nu s-au schimbat de când și-a lansat invazia pe scară largă. Un fost prim-ministru al Suediei, Carl Bildt, susține că greșeala lui Putin este că a crezut că va reînvia imperiul rus, lucru care l-a aruncat într-o fundătură.

Putin dorește ca Ucraina să fie demilitarizată, adică supusă controlului militar și de securitate rusesc asupra teritoriului său. Cu alte cuvinte, Rusia ar absorbi Ucraina, astfel încât aceasta din urmă să înceteze să mai existe ca stat național independent, potrivit The Strategist.

În repetate rânduri, Putin a declarat că nu există nicio justificare istorică pentru Ucraina, deoarece cuprinde teritorii care au fost deținute de multă vreme de Imperiul Rus. Dar ceva similar se poate spune despre țările din Europa astăzi.

Cadoul de Crăciun neașteptat făcut de Congresul SUA lui Putin: Lovitură primită de Zelenski

Mulți au căzut anterior sub jugul imperiilor otoman, austro-ungar, Wilhelmin sau rus. Și la nivel global, marea majoritate a celor 193 de țări care alcătuiesc Organizația Națiunilor Unite au devenit independente abia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În perioada istorică care îl preocupă pe Putin, multe dintre țările de astăzi nu existau nici măcar în imaginația oamenilor.

Problema, pentru Putin, este că epoca imperiilor a trecut de mult. El refuză cu încăpățânare să accepte că acum trăim în epoca statelor-națiune, cu o ordine internațională organizată în jurul principiului integrității teritoriale al Cartei ONU, care interzice orice redesenare a granițelor naționale cu forța. În schimb, el crede în fantezii legate de recrearea Imperiului Rus, înghițind Ucraina și Belarus.

După Ucraina și Israel o nouă criză zguduie lumea: Șocul ce blochează globul, pierderi de 9 miliarde de dolari pe zi

Când Putin și-a lansat războiul de cucerire, el se aștepta, evident, ca Ucraina să se retragă rapid. Dar acel plan a eșuat spectaculos. Populația Ucrainei – în special forțele sale armate – a refuzat să se închine în fața aspirantului țar.

În schimb, ucrainenii s-au unit într-o rezistență acerbă, păstrând controlul asupra capitalei lor și apoi luând înapoi treptat aproximativ jumătate din teritoriul pe care forțele Rusiei îl ocupaseră inițial. Bazându-se pe rachete și drone, Ucraina a scos efectiv flota rusă de la Marea Neagră din acțiune, iar apărarea sa antiaeriană a reușit să creeze o zonă virtuală de excludere a zborului peste țară.

În timp ce sprijinul financiar occidental și proviziile militare au fost, fără îndoială, esențiale pentru apărarea Ucrainei, ceea ce contează cel mai mult este moralul ridicat al poporului ucrainean și hotărârea de a-și apăra țara.

Rusia lovește direct Germania și Austria: Putin se leapădă de foștii prieteni și pune mâna pe ceva prețios

Singura speranță a lui Putin este că hotărârea poporului ucrainean de a rezista va scădea și că „oboseala de război” va continua să crească în Europa și în Statele Unite. Odată ce sprijinul financiar și militar occidental va fi secat, moralul ucrainean se va evapora, iar forțele sale vor putea avansa, întemnițând, deportând sau pur și simplu executând pe oricine mai rezistă.

Totuși, dacă Putin crede că acest scenariu va aduce pace, se înșeală amarnic. Pe scurt, pur și simplu nu există nicio modalitate ca Putin să câștige războiul pe care l-a început. Pacea va veni doar atunci când va fi învins – doar când ucrainenii (cu ajutorul occidental) vor reuși să se apere și când rușii vor vedea că războiul nebun al lui Putin le-a pus în pericol propriul viitor, apreciază fostul prim-ministru suedez Carl Bildt.

Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #Putin razboi Ucraina, #Putin Ucraina, #Rusia razboi, #Rusia Ucraina, #Putin Rusia, #razboi Rusia, #Carl Bildt , #razboi