Procurorul general al Ucrainei îl acuză pe Putin că folosește violul ca ”strategie de război”

Marti, 03 Mai 2022, ora 19:39
2061 citiri
Procurorul general al Ucrainei îl acuză pe Putin că folosește violul ca ”strategie de război”
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova FOTO Facebook

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, l-a numit marți, 3 mai, pe președintele Vladimir Putin ”principalul criminal de război al secolului XXI”, relatează Reuters.

Venediktova a acuzat Rusia că foloseşte violul ca ”strategie de război”.

Fii la curent cu cele mai noi informatii LIVE despre razboiul din Ucraina

Ucraina adună informaţii referitoare la acuzaţiile de viol, tortură şi alte presupuse crime de război comise de forţele ruse, a declarat procurorul general ucrainean în timpul unei vizite în oraşul Irpin, de lângă Kiev.

Venediktova a mai spus că victimele violurilor sunt atât femei, copii, bărbaţi, cât şi o femeie în vârstă.

Întrebată dacă violul a fost o strategie deliberată a Rusiei în timpul războiului, ea a afirmat: ”Sunt sigură că a fost o strategie, de fapt (...), este o modalitate de a speria societatea civilă... de a face totul pentru a forţa Ucraina să capituleze”.

Procurorul general ucrainean nu a oferit detalii specifice cu privire la acuzaţiile de viol, dar a menţionat că unele dintre victime au rămas în Ucraina şi nu vor să vorbească de teamă că forţele ruse se vor întoarce.

Venediktova a mai spus că Putin este răspunzător de ce s-a întâmplat în Ucraina, în calitate de comandant-şef al Forţelor armate ruse.

”Putin este principalul criminal de război al secolului XXI”, a mai declarat ea, amintindu-şi intervenţiile militare ruseşti în fosta republică sovietică Georgia, regiunea Cecenia a Rusiei, Siria şi Ucraina în 2014.

”Dacă vorbim despre (crima) de agresiune, ştim cu toţii cine a început acest război, iar această persoană este Vladimir Putin”, a conchis Venediktova.

Rusia a negat anterior că a vizat civili şi a respins acuzaţiile conform cărora trupele ruse ar fi comis crime de război în Ucraina.

Kremlinul nu a răspuns imediat cererii Reuters de a comenta acuzaţiile şi a respins sugestiile anterioare potrivit cărora Putin este un criminal de război.

În martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat declaraţiile preşedintelui american, Joe Biden, conform cărora Putin este un criminal de război ca fiind impardonabile.

Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, deși Berlinul a exclus asta...
Vine ”prăpădul” peste Putin: Pentru prima dată în război, Ucraina are o nouă armă americană fatidică VIDEO
Vine ”prăpădul” peste Putin: Pentru prima dată în război, Ucraina are o nouă armă americană fatidică VIDEO
Războiul lui Putin din Ucraina se află într-o continuă dinamică, chiar dacă a trecut și de borna de 26 de luni de la începerea invaziei. Experții consideră că foarte probabil va veni...
#razboi Ucraina, #viol, #strategie de razboi, #procuror general ucraina, #Irina Venediktova, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina