Putin rămâne fără opțiuni în Ucraina. Cea mai simplă poveste pe care o va transmite Rusia pentru a ascunde înfrângerea

Marti, 25 Iulie 2023, ora 13:45
12413 citiri
Putin rămâne fără opțiuni în Ucraina. Cea mai simplă poveste pe care o va transmite Rusia pentru a ascunde înfrângerea
Forțele armate ucrainene probează o organizare din ce în ce mai bună FOTO Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Generalul în rezervă australian Mick Ryan, un strateg militar reputat la nivel mondial, a scris o analiză despre viitorul războiului în Ucraina, din perspectiva Rusiei.

Editorialul a fost găzduit în ediția din 25 iulie a publicației Foreign Affairs:

"Guvernele încep războaie urmărind diferite obiective, de la cucerirea unui teritoriu la schimbarea regimului unui stat ostil până la sprijinirea unui aliat asediat. Odată ce începe un război, miza se ridică imediat. Este unul dintre paradoxurile războiului că, deși obiectivele sale inițiale sunt inaccesibile sau sunt date deoparte pe parcurs, necesitatea de a nu fi privit ca un învins crește automat în importanță – o importanță atât de mare, de fapt, încât, chiar dacă nu mai este posibilă câștigarea războiului, guvernele vor persevera să arate că nu au fost învinse.

Problema pierderii depășește eșecul în atingerea obiectivelor sau chiar nevoia de a explica cheltuielile de sânge și bugetul gigantic pentru un câștig mic: pierderea pune la îndoială înțelepciunea și competența guvernului. Eșecul în război poate duce la căderea unui guvern. Acesta este adesea motivul pentru care guvernele continuă să lupte în războaie: o recunoaștere a înfrângerii ar putea îngreuna păstrarea puterii.

Toate aceste schimbări sunt evidente în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin și-a stabilit ca obiective „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei. Prin primul, probabil că a vrut să spună schimbarea regimului, caz în care războiul a fost în mod clar un eșec. Poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este la fel de puternică ca întotdeauna.

În ceea ce privește demilitarizarea, Ucraina este pe cale să devină cea mai militarizată țară din Europa. Mulți dintre vorbitorii de limbă rusă din Ucraina în numele cărora Putin a pretins că acționează preferă acum să vorbească ucraineană, în timp ce zonele de limbă rusă din Donbas au fost distruse complet, dezindustrializate și depopulate din cauza acestui război ruinător.

Forțele ruse nu au reușit să preia controlul complet asupra vreuneia dintre cele patru oblaste sau regiuni administrative — Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie — pe care Putin le-a revendicat pentru Rusia în septembrie 2022.

O mare parte din terenul confiscat inițial după invazia la scară largă a fost abandonat și mai mult se pierde, deși încet, în actuala ofensivă ucraineană. Înainte de februarie 2022, Rusia putea avea încredere că Ucraina nu va putea contesta anexarea ilegală a Crimeei, dar acum nici măcar stăpânirea Rusiei asupra peninsulei nu mai este sigură.

Ucraina încă speră că obiectivele sale de război – eliberarea tuturor pământurilor ocupate și restabilirea granițelor create în 1991 – pot fi atinse. Chiar dacă ofensiva actuală a Ucrainei pare ezitantă, Rusia nu are deocamdată puterea de luptă pentru a profita de avantaj și a ocupa mai mult teritoriu.

Putin nu este aproape de a-și atinge niciunul dintre obiectivele sale de război, în timp ce prețul gambitului său crește din ce în ce mai mult. El poate, desigur, să creadă că cel puțin unele dintre obiectivele sale inițiale sunt încă posibile sau să se lase mângâiat de acei analiști din Occident care sunt convinși că cel mai bun lucru la care poate spera Ucraina este un impas militar.

Dar liderul rus nu s-a arătat niciodată mulțumit de un impas. Își dorește o rezoluție în care să arate că este învingătorul clar. Întrebat despre negocieri de pace, inclusiv de interlocutori simpatici, de exemplu din Africa, el cere în continuare Ucrainei să recunoască anexările celor patru regiuni, ceea ce ar impune Kievului să predea mai mult teritoriu Moscovei. Acest lucru clar nu se va întâmpla.

Dacă Putin ar accepta o încetare a focului bazată pe pozițiile actuale, ar atenua amenințarea la adresa Crimeei și ar permite ocuparea rusă a ceea ce este încă o bucată considerabilă din teritoriul ucrainean. Totuși, ar confirma că niciunul dintre obiectivele lui Putin nu a fost îndeplinit. Acest lucru ar deveni și mai evident dacă discuțiile privind încetarea focului ar duce la presiuni pentru ca forțele ruse să abandoneze o parte din teritoriile pe care le-au ocupat.

A fi blocat cu bucăți și bucăți de teritoriu ucrainean cu populații ostile, facturi masive de reconstrucție și linii lungi de front cu o Ucraina neînvinsă, nu ar arăta ca o mare victorie, mai ales când este pus în fața numeroaselor victime suferite de forțele ruse, a degradării armatei ruse, a economiei rusești zdruncinate și a loviturii asupra statutului de mare și influentă putere a Rusiei. De îndată ce luptele s-au oprit și trupele au început să vină acasă, va exista o socoteală națională și nu s-ar reflecta bine asupra lui Putin.

Dar acum, Putin trebuie să confrunte o variantă și mai tulburătoare: să presupunem că datul socotelii nu poate fi amânat și vine înainte de încheierea definitivă a luptei, nu după. Toate tendințele – militare, economice, diplomatice – continuă să arate în direcția greșită, iar Putin nu are o explicație convingătoare despre cum poate fi salvată situația. Președintele rus se trezește blocat fără opțiuni bune. S-ar putea să fie deja conștient de faptul că lanțul consecințelor negative a început.

FICȚIUNI NECESARE

Elitele ruse știu foarte bine că războiul a fost o gafă teribilă și că merge prost. Nu au fost înclinați să facă mare lucru pentru că se tem de Putin și de o lume haotică fără el. Sunt suficient de patrioți încât să creadă că, în ciuda stresului suplimentar, sistemul poate fi pus cumva să funcționeze și că țara va reuși.

În primele linii, amploarea gafei a devenit imposibil de ignorat și acolo există cele mai multe dovezi de disidență. Scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner a avut mult de-a face cu dorința liderului său, Evgheni Prigojin, de a-și proteja modelul de afaceri în fața Ministerului Apărării. Dar Prigojin a profitat și de o nemulțumire mai largă față de înaltul comandament al Rusiei și de strategia sa lipsită de imaginație, tacticile risipitoare și practicile corupte.

Prigojin a pierdut imediat lupta pentru putere, armamentul și afacerea, dacă nu cumva, până acum, viața sau libertatea. În relațiile cu fostul său confident, Putin a arătat mai multă vulnerabilitate decât slăbiciune. Rezultatul a făcut mult mai dificilă retrogradarea ministrului său apărării, Serghei Șoigu, sau a comandantului superior - Valeri Gerasimov, în ciuda incompetenței demonstrate și a pierderii sprijinului în rândul clasei ofițerilor. Dar loialitatea este pe primul loc. Oficialii militari strâns asociați cu Prigojin sunt cei care au fost excluși.

Între timp, se pare că Gherasimov l-a concediat pe generalul Ivan Popov, comandantul Armatei 58 de Apărare Aeriană Combinată, după ce s-a plâns cu amărăciune de condițiile impuse trupelor sale, care în cuvintele sale erau „înjunghiate în spate”. Plângerile cărora Popov le-a dat voce sunt împărtășite pe scară largă și nu vor dispărea, mai ales dacă Ucraina continuă să perturbe logistica rusă și nu este clar ce pot face comandanții ruși pentru a le soluționa.

Răspunsul Rusiei la avansurile forțelor ucrainene a fost să arunce totul în contraatacuri. Acest lucru a condus la unele angajamente intense și succese ocazionale, dar armata Ucrainei s-a adaptat după dezamăgiri timpurii și continuă să dețină inițiativa și un impuls mai mare.

Pe măsură ce aceste evoluții macină moralul forțelor din prima linie, ele erodează, de asemenea, încrederea elitei și chiar poziția lui Putin. Eșecurile rusești din trecut, sau cel puțin cele de o amploare care nu puteau fi ascunse, au determinat schimbări majore în strategia Rusiei. După eșecul bătăliei timpurii pentru Kiev, s-a concentrat din nou asupra Donbasului.

După spargerea frontului de către Ucraina la Harkov în septembrie 2022, Moscova a decis să ridice miza cu obiective de război mai ambițioase, mobilizare în masă și o campanie de bombardare împotriva infrastructurii critice a Ucrainei. Până acum, cel mai substanțial răspuns a fost punitiv: încheierea aranjamentului care permitea Ucrainei să exporte cereale și apoi lovirea portului ucrainean Odesa.

În cazul în care va apărea un alt câștig mare pentru Ucraina (și nimic nu este garantat aici), nu este clar ce opțiuni ar fi disponibile pentru a oferi Moscovei o strategie mai eficientă. Alegerea ar fi neplăcută pentru Putin: el trebuie fie să confirme că Rusia pierde un război inutil, fie să persiste într-o luptă de necâștigat.

O cale de ieșire dintr-o astfel de dilemă ar putea fi ca Putin să-și pună propagandiștii să creeze o poveste pentru a explica de ce, în ciuda aparentei pierderi, Rusia a câștigat de fapt.

Cea mai simplă poveste pe care o poate spune este că războiul Rusiei nu este cu Ucraina, ci cu NATO. Kremlinul a spus deja această poveste pentru a explica eșecurile Rusiei și pentru a arăta cum se comportă Ucraina ca un agent al Occidentului.

Narațiunea ar putea fi transformată într-una eroică despre felul în care, împotriva oricărui pronostic, Rusia a supraviețuit mâniei celei mai puternice alianțe din lume. Dar această poveste este, de asemenea, din perspectiva rusă, suboptimă pentru că dacă Rusia ar fi cu adevărat în război cu NATO, nu ar avea nicio șansă de victorie.

Așa cum este, fiecare nouă inițiativă a țărilor NATO în sprijinul Ucrainei este urmată de avertismente îngrozitoare din partea Moscovei, de obicei din recordul doborât pe care îl are fostul președinte Dmitri Medvedev, cu privire la răzbunarea teribilă și nespecificată care urmează să se întâmple. Asemenea invocări ale pieirii încă nu-i descurajează pe aliații Ucrainei.

Moscova a formulat un argument mai plauzibil anul trecut, susținând că o combinație între criza energetică a Europei și îngrijorarea cu privire la costuri ar determina Occidentul să-și reducă sprijinul pentru Ucraina.

Poate că Putin speră acum să obțină același efect cu penuria de alimente, chiar dacă acest lucru va dăuna țărilor din Africa altfel prietene. Poate fi dezamăgit: acțiuni similare nu au afectat încă sprijinul occidental pentru Ucraina. În ultimele șase luni, la Kiev au fost livrate arme mai multe și mai bune. În anumite privințe, țările NATO sunt supuse acelorași presiuni pe care le are Rusia; a nu pierde este de asemenea un interes vital al Occidentului.

RĂSPUNDEREA

Evident, acesta este războiul Ucrainei pentru a câștiga sau a pierde, nu al NATO, dar după ce s-a angajat atât de mult față de cauza ucraineană, alianța nu îndrăznește să dea înapoi acum, mai ales când a investit atât de mult în echiparea țării pentru a lupta și a învinge. Găsirea resurselor pentru a sprijini Ucraina poate fi o provocare, dar acesta este un efort cu adevărat colectiv, majoritatea aliaților SUA aducând o contribuție financiară și materială substanțială.

Ucraina este unită și eficientă în lupta sa. În plus, o victorie a Rusiei ar fi o catastrofă geopolitică pentru NATO, prezentând un risc mult mai mare de un război total între alianță și Rusia. Ideal este ca Rusia să fie împinsă între granițele sale de Ucraina, cu armata degradată în proces.

Principalele întrebări cu care se confruntă NATO se referă la perspectiva unei schimbări a administrației SUA – și ce schimbare în politica privitoare la Ucraina ar putea implica aceasta – și îngrijorarea că Ucraina nu are capacitatea de a face progrese militare majore. La prima întrebare nu se va răspunde decât în noiembrie 2024; a doua va primi răspuns în săptămânile și lunile următoare.

Chiar dacă progresul este mai lent decât s-a sperat, Ucraina nu va avea niciun interes în încetarea focului atâta timp cât Rusia deține atât de mult din pământul său și îi terorizează pe cei care trăiesc sub ocupația sa. Kievul presupune că Moscova va folosi orice armistițiu pentru a-și reconstitui forțele pentru următoarea rundă de lupte.

Recuperarea și reconstrucția în Ucraina postbelică vor implica provocări și vor ridica întrebări incomode cu privire la evaluările și deciziile luate înainte și în timpul luptelor. Dar, spre deosebire de observația retrospectivă din Rusia, nu există nicio îndoială în Ucraina că acesta este un război care a trebuit dus și ar putea fi pierdut.

Putin poate încerca pur și simplu să reziste, dar având în vedere presiunile tot mai mari, are nevoie de o strategie care să arate că Rusia are încă calea spre victorie. Ceea ce face Putin ar trebui, la rândul său, să modeleze acțiunile ucrainene. Kievul poate spori anxietățile de la Moscova, demonstrând că nicio parte a Rusiei nu este sigură, pedepsind forțele ruse de pe front și eliberând oportunist teritoriul chiar dacă nu este tocmai ceea ce intenționau planificatorii militari.

Acesta a devenit un război de rezistență. Așa cum Putin trebuie să spere că Ucraina și susținătorii săi occidentali vor obosi înainte ca Rusia să o facă, Ucraina și susținătorii săi trebuie să demonstreze că pot face față cerințelor războiului atâta timp cât este necesar", scrie generalul Mick Ryan în articolul din Foreign Affairs.

Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #optiuni putin, #mick ryan, #tactica rusia , #Razboi Ucraina