Putin primește o veste năucitoare de la Moscova: 3.900 de miliarde de ruble au dispărut de la Moscova

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 04:48
6173 citiri
Putin primește o veste năucitoare de la Moscova: 3.900 de miliarde de ruble au dispărut de la Moscova
Putin și-a cheltuit 44% din activele lichide ale Rusiei în război FOTO: Business Insider

După o perioadă după declanșarea conflictului din Ucraina de către Vladimir Putin, țările europene au impus sancțiuni Moscovei, iar Rusia a pierdut aproape toată piața occidentală. Acum, liderul de la Kremlin primește o veste năucitoare de la ministerul Finanțelor de la Moscova. Instituția anunță că visteria rezervelor lichide ale statului s-a golit cu 40%, iar 3.900 de miliarde de ruble pur și simplu au dispărut, fiind folosiți pentru cheltuieli de război.

Activele lichide ale Rusiei au scăzut cu 44% din ianuarie 2022 și până în decembrie 2023, comunică ministerul de Finanțe de la Moscova, potrivit Business Insider.

Deținerile totale ale fondului au scăzut cu 12% în aceeași perioadă, pe fondul războiului din Ucraina. Activele lichide din fond ar putea dura doar încă un an sau doi dacă prețul de export al petrolului Rusiei scade sub 50 de dolari pe baril, apreciază experții.

Un general american distinge frica Germaniei de atacul Rusiei: Clipa când Putin ar declanșa Al Treilea Război Mondial

Rezerva de active lichide din fondul național al Rusiei a scăzut cu peste 44% de când Moscova a invadat Ucraina, potrivit unui raport al ministerului rus de Finanțe de miercuri, 17 ianuarie 2024.

Valoarea activelor lichide care pot fi folosite cu ușurință în cadrul Fondului național de bunăstare al Rusiei a scăzut de la 8,9 trilioane de ruble, sau 100,4 miliarde de dolari, la 5 trilioane de ruble în cei doi ani din ianuarie 2022 - luna înainte de invazie - până în decembrie 2023.

Germania, mutare istorică în premieră: Ar trece granița cu trupe într-o țară NATO pe care o invada în 1939

Scăderea masivă a activelor lichide ale fondului național a survenit pe măsură ce participațiile sale în companii rusești și în obligațiuni de infrastructură au crescut cu 2 trilioane de ruble, conform calculelor realizate de Bloomberg. Acest lucru sugerează că statul își folosește rezervele lichide pentru a susține economia.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a folosit, de asemenea, aproximativ 3 trilioane de ruble din fond pentru a-și acoperi deficitul bugetar în 2023, după ce și-a dublat cheltuielile pentru apărare în aceeași perioadă.

Rusia ar putea rămâne fără timp și bani imediat ce va continua să finanțeze războiul din Ucraina, care se îndreaptă curând spre al treilea an.

Paradis turistic căutat de români, asaltat de ruși și ucraineni: Comportamentul compatrioților lui Putin alertează autoritățile

Deși economia Rusiei pare încă rezistentă, se confruntă cu o serie de sancțiuni occidentale și prețurile internaționale scăzute ale petrolului, care au coborât cu aproximativ 10% în ultimele 12 luni. Petrolul emblematic al Rusiei Urals a fost exportat la un preț mediu de 62,99 dolari pe baril anul trecut - în scădere cu 17% față de un an în urmă, potrivit ministerului de Finanțe.

Alex Isakov, economist la Bloomberg Economics, a declarat că activele lichide ale fondului național de avere al Rusiei vor dura încă un an sau doi dacă prețurile de export ale petrolului scad sub 50 de dolari pe baril.

„Dacă prețurile petrolului continuă să ignore riscurile de întrerupere a aprovizionării din cauza războiului Israel-Hamas, stocul rămas al activelor lichide ale NWF va continua să scadă, făcând Rusia din ce în ce mai vulnerabilă la șocuri”, a spus Isakov.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#razboi Ucraina, #active rusia, #rezerve valutare Rusia, #economie Rusia sanctiuni, #economie rusia recesiune, #sanctiuni Rusia , #razboi