Armata ucraineană acuză Rusia că lovește cu rachete nord-coreene ținte civile. Cel puţin 24 de oameni au murit

Joi, 22 Februarie 2024, ora 14:56
1771 citiri
Armata ucraineană acuză Rusia că lovește cu rachete nord-coreene ținte civile. Cel puţin 24 de oameni au murit
Un oraș din Ucraina bombardat de Rusia FOTO: X/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський

SBU a acuzat joi, 22 februarie, Rusia de utilizarea de rachete de fabricaţie nord-coreeană pentru a efectua lovituri sângeroase în Ucraina împotriva unor ţinte civile, relatează AFP.

Loviturile au ucis cel puţin 24 de civili şi au rănit alţi peste 100.

"Vorbim despre rachete balistice Hwasong-11 (KN-23/24) (...) Potrivit anchetei noastre, trupele ruse au tras peste 20 (de astfel de) arme nord-coreene în Ucraina", a precizat SBU într-un comunicat, adăugând că loviturile au ucis "cel puţin 24 de civili" şi au rănit alţi peste 100.

SBU a publicat de asemenea imagini cu fragmente de presupuse rachete nord-coreene.

Rachete nord-coreene au fost utilizate în Ucraina la 30 decembrie în regiunea Zaporojie (sud), apoi la începutul lunii ianuarie la Kiev în cursul unei lovituri asupra unui imobil, care a făcut patru morţi şi circa 50 de răniţi, indică SBU.

Potrivit serviciului de securitate ucrainean, aceste rachete au fost utilizate şi în cadrul atacurilor asupra a cinci localităţi situate în apropierea liniei frontului în regiunea Doneţk (est), omorând 17 civili, şi împotriva oraşului Harkov (nord-est), făcând trei morţi şi peste 60 de răniţi.

Rusia şi Coreea de Nord, care întreţin relaţii bune încă din perioada Războiului Rece, au înregistrat o apropiere spectaculoasă diplomatică în ultimele luni.

Coreea de Sud şi SUA susţin că, în pofida sancţiunilor ONU, Phenianul trimite armament Rusiei pentru a sprijini invazia acesteia în Ucraina, posibil în schimbul unei asistenţe tehnice pentru programul său de sateliţi spioni.

Moscova respinge toate aceste acuzaţii.

Analiştii au avertizat recent că Phenianul ar putea testa rachete de croazieră înainte de a le trimite în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a efectuat o vizită în septembrie în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, care este aşteptat la rândul său într-o vizită la Phenian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#razboi Ucraina, #acuzatii, #Rusia, #atac rachete, #rachete nord coreene, #civili ucisi, #razboi ucraina rusia , #Razboi Ucraina