Războiul din Ucraina rămâne unul imprevizibil, iar precauțiile lui Vladimir Putin sunt duse dincolo de paranoia din partea președintelui rus, mai ales după tentativa lui Evgheni Prigojin de a încerca să înlăture puterea de la Kremlin. Secretul lui Putin de la Marea Neagră se află în complexul de la Gelendzhik, care găzduiește palatul său, dar și buncărul ascuns la 50 de metri sub pământ.
Palatul de un miliard de dolari din apropiere de Soci, care a făcut parte dintr-o investigație a opozantului rus Aleksei Navalnîi, are propria sa biserică, cazinou și cramă. Dar punctul forte îl constituie buncărul secret al lui Putin, care este legat de complex printr-un sistem de două tuneluri, potrivit Business Insider.
Complexul subteran de sub palatul lui Putin este format din două tuneluri separate conectate cu un lift care coboară la aproximativ 50 de metri sub suprafață. Planurile arhitecturale arată că tunelurile încorporate în beton gros sunt furnizate cu suficientă apă dulce, ventilație și cabluri extinse pentru a sprijini ocupanții VIP pentru zile sau săptămâni la un moment dat. Un expert care a revizuit planurile tunelului a văzut semne ale obsesiei lui Putin pentru supraviețuire la un moment dat, alți oameni puternici.
"Putin are multă anxietate cu privire la faptul că este liderul legitim al Rusiei", a declarat Michael C. Kimmage, un fost oficial al Departamentului de Stat care a lucrat la Politica Rusiei și a Ucrainei. „Așadar, știind că legitimitatea lui nu este în totalitate asigurată de alegeri, va căuta să-și maximizeze siguranța personală printr-un complex de reședințe personale bine apărate.”
Ieșirile din aceste tuneluri sunt vizibile chiar sub complexul Palatului, pe faleza goală care se ridică de pe plajă. Tunelul inferior include o pasarelă în mișcare care duce la ieșire. „Această firidă a tunelului are tot felul de măsuri de siguranță și securitate”, a spus Thaddeus Gabryszewski, un inginer familiarizat cu structurile defensive. "Există un serviciu de pompieri. Există apă, canalizare. Acest lucru este destinat ca cineva să supraviețuiască sau să scape."
Investiția lui Putin într-un complex de tuneluri sub o casă de vacanță cu totul nouă, construită în anii în care încă mai flirta public cu integrarea rusă în Europa, este o dovadă a faptului că liderul rus se pregătea pentru amenințări și construirea capcanelor pe care le-ar face trebuie să se adăpostească sau să scape.
Mutarea lui Putin care îngrozește Occidentul: Rusia revendică noi teritorii internaționale VIDEO
„Trebuie să vedem acest lucru ca parte a unei lungi confruntări cu Occidentul care a marcat ultimii 13 sau 14 ani din viața lui Putin”, a spus Kimmage. "Aceste imagini nu sunt planuri", a spus Gabryszewski Insider. "Sunt mai aproape de desenele arhitecturale. Ele îți arată intenția, fluxul și premisa acestor spații."
Buncărul lui Putin rezistă la o bombă nucleară
Cele două tuneluri au o lungime de aproximativ 40 și 60 de metri, respectiv 6 metri lățime, creând aproximativ 6.500 de metri pătrați de potențial spațiu de locuit care poartă semne de a fi rezistente la explozie. Capacitatea lor de a rezista la impactul unei explozii nucleare sau la o bombă Bunker-Buster ar depinde de doi factori care nu sunt în diagrame-modul în care sunt armate blocurile de beton groase de 15 inci ale tunelurilor și materialul folosit pentru a umple zona în jur, a spus Gabryszewski.
Metro Style, o companie fondată în anii '90 de trei bărbați care au înființat mai multe companii de construcții de atunci, a fost angajată și de guvernul rus pentru a săpa tuneluri de metrou sub Moscova.
Când compania a postat diagramele pe site-ul lor, nu a precizat că tunelurile Mării Negre au fost construite pentru Putin. În schimb, au descris „un complex de structuri subterane pentru o pensiune în orașul Gelendzhik, Teritoriul Krasnodar”. Gelendzhik este cel mai apropiat oraș de complexul palatului, la cinci ore de mers cu mașina de orașul stațiune Soci.
Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO
Existența tunelurilor fortificate, la aproape 1.600 de km distanță de Moscova, demonstrează că Putin nu se concentrează doar pe a-și satisface gustul pentru viața înaltă din apropierea unui oraș stațiune. El este, de asemenea, preocupat să rămână în viață.
Supraviețuirea a fost un factor probabil în spatele locației îndepărtate a tunelurilor, a spus Kimmage, fostul oficial al Departamentului de Stat, care este acum profesor la Universitatea Catolică.
„De două ori a avut loc o tranziție majoră în istoria Rusiei – 1917 și 1991”, a spus Kimmage. „Putin rezolvă această situație prin stabilirea unei rețele de reședințe cât mai departe de centru. Așa că un sistem de tuneluri în complexul Mării Negre are foarte mult sens. Chiar și fără o amenințare activă, el va fi îngrijorat de această eventualitate.”