Fenomenul provocat de Putin ce lovește dramatic Rusia: Este pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 02:16
10057 citiri
Fenomenul provocat de Putin ce lovește dramatic Rusia: Este pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice
Putin cheltuie enorm pentru războiul din Ucraina în 2024 FOTO / Business Insider

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în 2022 provoacă un fenomen ce lovește dramatic Rusia, fiind pentru prima dată când se întâmplă de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Un fost oficial al Bănci centrale din Moscova, dezvăluie faptul că cheltuielile militare din 2024 sunt mai mari decât cele sociale, în premieră după 1991.

Rusia cheltuiește atât de mult pe războiul său din Ucraina, încât efortul drenează resurse din restul economiei, susține Alexandra Prokopenko, potrivit Business Insider.

„Industria rusă a fost transformată, sectoarele de apărare umbrind acum industriile civile”, a spus Prokopenko, fostul oficial al Băncii centrale a Rusiei.

Putin face o declarație neașteptată: ”Rusia are un nou inamic, dar ne vom ocupa de el rapid”

Cheltuielile militare actuale ale Moscovei au umbrit cheltuielile sociale pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice, a scris Prokopenko, care este expert la Centrul Carnegie Rusia Eurasia și la Centrul de Studii Est-Europene și Internaționale.

Rusia a alocat aproape o treime din bugetul său pentru 2024 pentru cheltuielile de apărare. Cheltuielile sociale, inclusiv salariile, pensiile și beneficiile, vor reprezenta aproximativ o cincime din buget, conform bugetului federal al Rusiei.

„Acest pivot către o economie militarizată amenință nevoile sociale și de dezvoltare”, a scris Prokopenko. Dar nu este vorba doar de bani. Sectorul militar „sifonează” forța de muncă din forța de muncă civilă, ceea ce duce la o rată a șomajului „anormal de scăzută” de 2,9% – în scădere de la aproximativ 4% la 5% înainte de război, a scris Prokopenko.

Rusia se confruntă cu o criză a forței de muncă din cauza războiului și a unui exod masiv de creiere. Luna trecută, Prokopenko a declarat că președintele rus Vladimir Putin încearcă să rezolve o „trilemă” în navigarea în economia țării.

Lumea, în pragul catastrofei mondiale: Un alt război ar putea izbucni brusc, după Ucraina și Gaza

„Provocările sale sunt triple: el trebuie să-și finanțeze războiul în desfășurare împotriva Ucrainei, să mențină standardele de trai ale populației sale și să protejeze stabilitatea macroeconomică”.

„Atingerea primului și al doilea obiectiv va necesita cheltuieli mai mari, ceea ce va alimenta inflația și, astfel, va împiedica atingerea celui de-al treilea obiectiv”, a adăugat ea.

Prokopenko nu este singurul care crede că economia Rusiei lovită de sancțiuni – care pare neobișnuit de rezistentă la 22 de luni de la războiul său cu Ucraina – riscă să se supraîncălzească.

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii centrale a Rusiei, a spus același lucru luna trecută. „Economia se extinde atât de rapid pentru că folosește aproape toate resursele disponibile”, a spus ea.

Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #cheltuieli militare Aparare Rusia, #Rusia cheltuieli militare, #Putin razboi, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina