Pagube colosale provocate Rusiei la gigantica rafinărie din Golful Finlandei. "Două drone fabricate din Ucraina au aplicat cu succes „sancțiuni” asupra comerțului" VIDEO

Luni, 22 Ianuarie 2024, ora 20:58
5931 citiri
Pagube colosale provocate Rusiei la gigantica rafinărie din Golful Finlandei. "Două drone fabricate din Ucraina au aplicat cu succes „sancțiuni” asupra comerțului" VIDEO
Pompierii, stingând incendiul de la rafinărie Ust-Luga FOTO Twitter

Compania rusă de energie Novatek probabil că va relua operațiunile pe scară largă la complexul de procesare Ust-Luga și la terminalul de la Marea Baltică în câteva săptămâni sau chiar luni, după atacul cu dronă asupra instalațiilor.

Avariile terminalului de petrol și gaze din Ust-Luga, Rusia, sunt aparent mai grave decât se aștepta inițial. Potrivit analiștilor de la firma de brokeraj BCS din Moscova, ar putea dura săptămâni, poate chiar luni, până când instalația va reveni la o capacitate semnificativă.

"Două drone fabricate din Ucraina au aplicat cu succes „sancțiuni” asupra comerțului cu hidrocarburi din Rusia. Puteți fi siguri că vorbim nu numai de milioane, ci de miliarde de dolari care nu vor veni sau cel puțin vor fi sever întârziați. Nici măcar nu sunt incluse penalitățile pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale", arată analistul militar Tendar pe rețeaua X.

Novatek, care este al doilea cel mai mare producător de gaze din Rusia, a spus că a oprit operaţiunile de la terminalul Ust-Luga în urma incidentului, în timp ce oficialii locali au vorbit despre producerea unor ”explozii” la acesta.

Uriaşul complex Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 de kilometri vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a transporta produse petroliere şi gaze pe pieţele internaţionale.

Acesta procesează condens de gaz stabil în nafta uşoară şi grea, combustibil pentru avioane, păcură şi motorină, potrivit site-ului web Novatek.

Înăsprirea aprovizionării din Rusia, ca urmare a temerilor de perturbare a exporturilor europene de gaz natural lichefiat către Asia din cauza atacurilor rebelilor Houthi asupra navelor din Marea Roșie, provoacă creșterea prețurilor gazului pe piața asiatică.

Marja de profit pentru producerea naftei în Asia a crescut luni cu aproximativ 6 dolari, până la 91,70 dolari pe tonă, față de țițeiul Brent, după patru sesiuni consecutive de pierderi.

Novatek a declarat duminică că a fost forțată să suspende unele operațiuni la uriașul terminal de export de combustibil din Marea Baltică și „procesul tehnologic” din complex din cauza unui incendiu, declanșat de ceea ce presa ucraineană a spus că a fost un atac cu dronă.

Ziarul Kommersant a mai spus luni, citând autoritățile locale, că două rezervoare de stocare și o stație de pompare au fost avariate în urma incidentului.

Complexul de rafinare din Ust-Luga primește condensat de gaz, un tip de petrol ușor, pentru procesarea a aproximativ 7 milioane de tone metrice/an la uzina Novaket Purovsky din Siberia de Vest pentru producția ulterioară de produse petroliere, cum ar fi nafta, combustibil pentru avioane cu reacție și motorină.

Analiștii spun că Novatek va fi acum forțată să exporte mai mult condensat de gaz în loc de combustibil prin alte terminale.

Sinara Investbank a declarat că un sfert din veniturile Novatek ar putea fi afectate din cauza incidentului.

Novatek exportă și condensat de gaz din portul arctic Sabetta. Exporturile au crescut cu aproximativ 20% anul trecut, la 960.000 de tone de la 800.000 de tone în 2022.

Rusia a exportat în Asia, în ultimul an, un volum record de nafta, folosită la fabricarea de produse petrochimice care ajung ca materiale plastice și fibre de poliester în urma embargoului Uniunii Europene introdus în februarie asupra produselor petroliere rusești, menit să reducă veniturile Moscovei din finanțarea campaniei sale militare în Ucraina.

„Novatek exportă destul de mult naftă ușoară și grea, aproximativ 2 milioane de tone metrice fiecare... o mare parte din acestea ajung în strâmtoarea Singapore, Taiwan și China”, a declarat Armaan Ashraf, șeful global al NGL-urilor la consultanța energetică FGE.

Potrivit datelor LSEG, 5,2 milioane de tone de nafta au fost expediate în Asia în 2023 din portul Ust-Luga, care găzduiește mai multe puncte de desfacere pentru exportul de mărfuri, dintre care 2,8 milioane de tone provin de la terminalul Novatek.

Între două și patru loturi de mărfuri cu naftă/condens ușor, însumând până la 250.000 de tone, au fost încărcate de la terminal în ianuarie și se îndreaptă către Asia, au arătat datele Kpler și LSEG, citate de Reuters.

În ciuda potențialei perturbări, contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut luni, 22 ianuarie, în timp ce prețurile la petrolul ICE și la petrolul de încălzire din SUA au scăzut, de asemenea.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
#razboi Ucraina, #ust luga, #rafinarie lovita drone , #Razboi Ucraina