Putin încasează o lovitură neașteptată de la o putere nucleară prietenă: Renunță la Rusia și face acorduri cu SUA

Marti, 30 Ianuarie 2024, ora 02:00
6381 citiri
Putin încasează o lovitură neașteptată de la o putere nucleară prietenă: Renunță la Rusia și face acorduri cu SUA
Miniștrii de Externe ai Rusiei (dreapta) și Indiei la Moscova în 2023 FOTO: US News

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina de aproape 2 ani a schimbat strategia geopolitică internațională, iar multe țări s-au poziționat diferit față de conflictul din estul Europei. Astfel, o putere nucleară, o țară prietenă cu Rusia, India este pe cale să renunțe la contractele de armament cu Moscova și face acorduri cu Statele Unite pentru a-și dezvolta industria militară proprie.

Anul trecut, India și Statele Unite au semnat un acord pentru ca General Electric să producă motoare în India pentru a-și propulsa avioanele de luptă, prima astfel de concesiune a SUA către un nealiat al său, potrivit US News.

India încearcă să se distanțeze de cel mai mare furnizor de arme, după ce capacitatea Rusiei de a furniza muniții și piese de schimb a fost împiedicată de războiul din Ucraina.

Putin l-a scăpat de sub control: Vești îngrozitoare despre submarinul nuclear rusesc K-278 VIDEO

Cel mai mare importator de arme din lume se îndreaptă încet spre Vest, în timp ce Statele Unite caută să întărească legăturile în regiunea Indo-Pacific, sperând să rețină o China ascendentă prin renunțarea națiunii din Asia de Sud de o dependență tradițională de Rusia.

Rusia a furnizat 65% din achizițiile de arme ale Indiei de peste 60 de miliarde de dolari în ultimele două decenii, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, dar războiul din Ucraina a grăbit impulsul de diversificare a bazei sale de arme.

„Nu este probabil să semnăm niciun acord militar major cu Rusia”, a declarat Nandan Unnikrishnan, expert în Rusia la think tank-ul din New Delhi, Observer Research Foundation. „Aceasta ar fi o linie roșie pentru Washington”.

Această opinie vine în ciuda ofertelor Moscovei, descrise de patru surse guvernamentale indiene, printre care un oficial înalt de securitate care s-a pensionat recent, ca incluzând platforme precum cele mai avansate elicoptere Kamov și avioane de luptă Sukhoi și MiG, cu avantajul suplimentar al producției comune în India.

Putin face o declarație neașteptată: ”Rusia are un nou inamic, dar ne vom ocupa de el rapid”

Rusia a cerut public Indiei să intensifice legăturile de apărare, dar premierul Narendra Modi și-a îndreptat atenția către producția internă cu tehnologie occidentală, au declarat experți și oficiali.

India vrea acorduri cu SUA și Franța

Astfel de eforturi s-ar potrivi mai bine cu programul „Make in India (Fabricat în India)” al lui Modi de a încuraja producția internă, deoarece el face o ofertă rară pentru un al treilea mandat în alegerile generale, care vor avea loc până în mai. India se așteaptă să cheltuiască aproape 100 de miliarde de dolari pentru Apărare în următorul deceniu, a declarat ministrul său.

Anul trecut, India și Statele Unite au semnat un acord pentru ca General Electric să producă motoare în India pentru a-și propulsa avioanele de luptă, prima astfel de concesiune a SUA către un nealiat. Ei intenționează, de asemenea, să „accelereze” cooperarea și coproducția tehnologică în domenii, de la luptă aeriană la informații.

Conducerea în continuare a legăturilor Indiei cu Statele Unite este o neliniște din cauza Chinei, deoarece trupele lor sunt implicate într-un impas la granița lor din Himalaya din 2020, când una dintre cele mai sângeroase ciocniri din ultimele cinci decenii a ucis 24 de soldați.

SUA atacă dur un lider al unei țări NATO: Servește intereselor lui Putin

India trebuie să parcurgă o linie fină în relațiile cu Rusia, ca cel mai mare cumpărător al armelor sale și, din 2022, unul dintre cei mai mari cumpărători ai petrolului său. Oprirea unui astfel de comerț (cu armament) ar împinge Moscova mai aproape de Beijing, singura altă economie majoră cu care se ocupă.

„Pe măsură ce războiul din Ucraina se întinde, ridică semne de întrebare dacă Rusia va putea să ne ofere piese de schimb”, a declarat Swasti Rao, expert în Eurasia la Institutul de Stat pentru Studii și Analize de Apărare Manohar Parrikar.

India caută avioane franceze pentru cel mai recent portavion și dorește să producă submarine cu tehnologie franceză, germană sau spaniolă și avioane de luptă cu motoare americane și franceze. ” Multi-alinierea Indiei va continua, să se încadreze cu legăturile cu Rusia și să echilibreze relația cu Occidentul, dar nu va fi o distribuție egală”, a spus Rao.

Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#razboi Ucraina, #India Rusia, #Rusia India, #armament India, #india sua, #statele unite, #India, #Narendra Modi, #cheltuieli militare , #Statele Unite