Operațiunea magistrală de spionaj a lui Putin: Îl bagă pe Scholz într-o mare încurcătură

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 00:37
3905 citiri
Operațiunea magistrală de spionaj a lui Putin: Îl bagă pe Scholz într-o mare încurcătură
Operațiune de spionaj a lui Putin în Germania FOTO: CNBC

Concomitent cu războiul din Ucraina, care a trecut în al treilea an, Vladimir Putin a trecut și la alte strategii de a dezbina țările occidentale din interior, o tactică ascunsă. Acum, operațiunea magistrală de spionaj a lui Putin din Germania, l-a discreditat pe Olaf Scholz și l-a băgat într-o mare încurcătură.

Nu numai că Moscova a reușit să semene dezbinare între inamicii săi, să-i strice reputația lui Scholz și să zădărnicească eforturile Ucrainei de a-și asigura armele cheie, toate fără a otrăvi sau asasina nicio persoană, potrivit Politico.

O înregistrare secretă a unei videoconferințe între mai mulți oficiali militari germani înalți, inclusiv șeful Forțelor Aeriene Germane, Ingo Gerhartz, a fost publicată vineri de rețeaua de propagandă rusă Russia Today. În timpul întâlnirii de aproape 40 de minute, care a avut loc pe 19 februarie, bărbații au discutat în detaliu despre politica și logistica livrării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina, precum și despre posibilele ținte.

NATO a descoperit frica lui Putin: Loviturile care pot lovi intens în inima Rusiei

Pentru Putin, care după decenii ca lider al Rusiei rămâne un spion în suflet, nu există o bucurie mai mare decât să-i depășească pe adversarii Rusiei în artele întunecate (în special Germania, unde și-a petrecut o parte din cariera lui KGB conducând agenți). Pentru a fi corect, Putin a primit o asistență majoră – oricum fără să vrea – de la cancelarul german Olaf Scholz.

Cu doar câteva zile înainte ca rușii să lanseze înregistrarea, Scholz a exclus în mod public trimiterea de rachete Taurus în Ucraina, argumentând că acest lucru ar necesita ca Germania să trimită soldați într-o zonă de război, ceea ce, în opinia cancelarului, ar risca să facă din Germania o țintă rusă.

„Sunt surprins că unii oameni nici măcar nu sunt mișcați de asta, că nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem ar putea duce la un fel de implicare în război”, a declarat Scholz reporterilor la Berlin, 26 februarie, sugerând că Regatul Unit și Franța, ambele care furnizează deja sisteme similare de rachete de croazieră Ucrainei, au avut personal la sol acolo.

Se pare că toată lumea, cu excepția forțelor aeriene germane. În timpul apelului lor interceptat, generalii nu numai că discută despre modul în care rachetele ar putea fi livrate în Ucraina fără a pune cizme pe pământ, dar și-au exprimat confuzia față de poziția lui Scholz.

Arma cheie a Ucrainei împotriva lui Putin: Un milion de ”ucigași” vor da lovituri Rusiei

„Nimeni nu știe cu adevărat de ce blochează cancelarul” trimiterea de rachete Taurus în Ucraina, spune generalul Gerhartz la un moment dat. El continuă să descrie ceea ce el numește „zvonuri sălbatice” despre motivul pentru care Berlinul nu trimite Taurus, inclusiv că rachetele nu funcționează corect, o sugestie pe care a respins-o drept „prostii”. Generalul dezvăluie că a auzit zvonul de la un reporter „care este extrem de apropiat de cancelar”.

Pentru Putin a fost o misiune îndeplinită

Chiar înainte ca înregistrarea să fie lansată, Scholz s-a confruntat cu o greșeală substanțială din cauza afirmației sale că Germania va trebui să trimită trupe.

Într-adevăr, Scholz și colegii săi sceptici social-democrați au o teamă de lungă durată că Kievul ar putea folosi orice rachete dirijate trimise de Berlin pentru a ataca direct Moscova. Racheta Taurus, care este de obicei lansată din burta unei aeronave de luptă, are o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce înseamnă că un avion ucrainean care face o scurtă ocolire peste granița de nord a țării ar putea aduce capitala rusă în raza de acțiune.

Susținătorii trimiterii rachetelor susțin că până acum Ucraina nu a încălcat limitele impuse de desfășurare a armamentului pe care Germania și alte țări le-au furnizat. Cu siguranță, riscul ca Ucraina să ignore astfel de stricte în plină luptă nu poate fi ignorat.

Și totuși, având în vedere că Germania a furnizat deja Ucrainei aproape 30 de miliarde de euro în ajutor și echipament militar, inclusiv tancuri, mulți experți în securitate pun la îndoială logica din spatele refuzului lui Scholz asupra Taurusului. O îngrijorare împărtășită de ofițerii superiori a fost că Regatul Unit și Franța s-au opus deja trimiterii de noi rachete de croazieră până când Germania nu le va urma exemplul.

Israelul incendiază relația cu Putin: Întorsătură majoră a Tel Aviv-ului contra Rusiei

Un „argument unic de livrare” al lui Taurus, au sugerat ofițerii, a fost că rachetele sunt deosebit de precise, ceea ce ar putea facilita Ucrainei să elimine ținte strategice, cum ar fi Podul Kerci care leagă Rusia și Crimeea. Unul dintre ofițeri a spus că forțele aeriene au „studiat intens” cum să distrugă podul, prezicând că Ucraina va avea nevoie de 10-20 de rachete Taurus pentru a face acest lucru. „Avem de-a face cu un atac hibrid care implică dezinformare pentru a ne diviza și a ne submina unitatea”, a spus Pistorius duminică. „Nu ar trebui să cădem în trucul lui Putin”.

În adevăr, însă, hack-ul rusesc datora mai mult spionajului de modă veche decât dezinformării. Da, Putin poate folosi înregistrarea pentru a-și alimenta mașina de propagandă acasă, prezentând-o ca o dovadă mai mare că Occidentul vrea să lovească Rusia.

„Scholz a devenit din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa”, a spus Roderich Kiesewetter, un deputat creștin-democrat care conduce partidul său în comisia de afaceri externe a Bundestagului. Luni, Scholz, ignorând apelurile ministrului său de externe de a acționa, a arătat clar că scurgerea de informații nu i-a schimbat poziția. „Sunt cancelar și așa stau lucrurile”, a spus el într-o vizită în sudul Germaniei. Însă pentru Putin a fost misiune îndeplinită.

Spionajul rusesc nu va împiedica NATO să sprijine Ucraina. Mesajul lui Jens Stoltenberg pentru Putin
Spionajul rusesc nu va împiedica NATO să sprijine Ucraina. Mesajul lui Jens Stoltenberg pentru Putin
Presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie au fost calificate vineri, 26 aprilie, drept inacceptabile de către secretarul general al NATO, Jens...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, deși Berlinul a exclus asta...
#razboi Ucraina, #Olaf Scholz, #spionaj Rusia germania, #rachete taurus, #Germania Rusia, #scholz, #Putin razboi , #Razboi Ucraina