Israelul incendiază relația cu Putin: Întorsătură majoră a Tel Aviv-ului contra Rusiei

Marti, 05 Martie 2024, ora 01:12
6294 citiri
Israelul incendiază relația cu Putin: Întorsătură majoră a Tel Aviv-ului contra Rusiei
Israelul vrea să ajute Ucraina cu un sistem de avertizare FOTO / captură Business Insider

Dacă de la începutul războiului lui Putin din Ucraina, mai multe țări s-au poziționat pe poziții neutre sau au fost de partea Rusiei, iată că acum se schimbă strategia geopolitică. Israelul incendiază relația cu Putin, după ce Tel Aviv-ul a promis că va furniza Ucrainei ”sisteme de avertizare timpurie” pentru atacurile Moscovei.

Această mutare înseamnă o întorsătură majoră în politica externă a Israelului, după declarația reprezentantului permanent al acestei țări la ONU, Gilad Erdan, potrivit Business Insider.

Gilad Erdan a declarat că țara sa din Orientul Mijlociu „lucrează pentru a oferi Ucrainei sisteme de avertizare timpurie” într-un discurs de săptămâna trecută. Astfel de sisteme ar ajuta „la salvarea de vieți civili de atacurile fără discernământ cu rachete și drone ale Rusiei”, a spus Erdan.

Agenții americani ai CIA au rămas înspăimântați: Monstrul Caspian, proiectul secret al Moscovei VIDEO

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului a declarat că sistemul „nu este Iron Dome”, cel mai avansat sistem de apărare aeriană din Israel.

Mai degrabă, ar fi un „sistem de alarmă” care ar ajuta „să ducă oamenii în adăposturi”. Probabil că ar fi foarte asemănător cu sistemul radar Tzeva Adom al Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt pentru BI.

„Codul roșu” al Israelului poate ajunge în Ucraina. Tzeva Adom, care înseamnă „Cod Roșu” în ebraică, este un sistem radar de avertizare timpurie. Instalat inițial de Forțele de Apărare Israelului în orașele din jurul Fâșiei Gaza la sfârșitul anilor 1990, sistemul acoperă acum întregul Israel.

O țară se înarmează cel mai mult din lume: Depășește SUA, Rusia, Marea Britanie, China sau Germania

La detectarea unei semnături de lansare a rachetei, sistemul public de avertizare din comunitățile și bazele militare israeliene din apropiere este declanșat automat. O voce feminină preînregistrată anunță „Tzeva Adom” de patru ori.

Acest ciclu de difuzare continuă până când nu mai sunt detectate lansări. Alertele sunt disponibile și prin intermediul unei aplicații pe dispozitivele iOS și Android din 2014.

Israelul este unul dintre liderii mondiali în sistemele de avertizare timpurie. Utilizarea sistemului în Ucraina va însemna probabil că Israelul va trebui să trimită și soldați specialiști pentru a-i ajuta pe ucraineni să-l integreze.

Purtătorul de cuvânt israelian nu a putut confirma când va avea loc acest lucru, dar a spus că sistemul, și celor ca acesta, ar trebui să le acorde ucrainenilor mai mult timp pentru a se muta la instalații securizate, cum ar fi buncărele civile, care au devenit deja obișnuite în Ucraina.

Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania

O lovitură pentru relațiile dintre Israel și Rusia. În ultimii doi ani, Israelul a mers pe o frânghie diplomatică în războiul Rusia-Ucraina.

În timpul invaziei inițiale, Israelul a oferit „mai mult de 100 de tone metrice de echipament umanitar”, așa cum a spus Erdan în discursul său la ONU.

Deși este puțin probabil ca mișcarea Israelului să schimbe în mod dramatic valul războiului pentru Ucraina, ea semnalează totuși o întorsătură majoră în politica externă israeliană.

Erdan s-a referit la Ucraina ca fiind „aliați” și „prieteni la nevoie” ai Israelului. Ambele țări „dau o bătălie pentru supraviețuirea noastră”, a spus el, adăugând că „statul Israel a rămas întotdeauna și va continua să rămână angajat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #israel rusia, #sistem Iron Dome, #israel ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #Rusia Israel, #Putin razboi , #Razboi Ucraina