Rușii, cât pe ce să mai provoace un alt dezastru ecologic în Ucraina. Au lovit Hidrocentrala Dnipro din Zaporojie, cea mai mare din țară

Vineri, 22 Martie 2024, ora 18:28
3785 citiri
Rușii, cât pe ce să mai provoace un alt dezastru ecologic în Ucraina. Au lovit Hidrocentrala Dnipro din Zaporojie, cea mai mare din țară
Hidrocentrala Dnipro din Zaporojie, lovită de ruși/ FOTO: kyivindependent.com

Rusia a lansat un alt atac pe scară largă cu drone și rachete împotriva orașelor ucrainene în noaptea de joi spre vineri, 21 spre 22 martie, vizând Harkov, Zaporojie și Krivoi Rog, țină fiind în primul rând infrastructura energetică.

Au fost raportate și atacuri în regiunile Hmelnitski, Odesa, Nikolaevv, Vinnitsia, Kirovohrad, Lviv, Sumî, Poltava și Ivano-Frankivsk.

Autoritățile regionale au declarat că s-au înregistrat cel puțin cinci morți și 31 de răniți printre victimele raportate până acum.

„Inamicul a lansat unul dintre cele mai mari atacuri asupra sectorului energetic ucrainean în ultimele săptămâni”, a scris ministrul Energiei Herman Halușcenko pe Facebook.

„Obiectivul nu este doar de a o deteriora, ci, la fel ca anul trecut, de a provoca o perturbare la scară largă în sistemul energetic al țării”. Forțele ruse au lansat o campanie de lovituri în masă împotriva rețelei electrice a Ucrainei la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023, dar nu au reușit să o scoată din acțiune.

Centrala hidroelectrică Dnipro din Zaporojie, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, a fost lovită în timpul atacului, a anunțat Ukrhidroenergo pe 22 martie. Compania a raportat un incendiu în stație, dar a spus că nu există nicio amenințare cu o rupere a barajului, adăugând că situația este sub control.

Traficul peste barajul Dnipro a fost blocat în urma atacului rusesc, a declarat poliția din regiunea Zaporojie. Un troleibuz a fost lovit și a luat foc când un proiectil rusesc a vizat barajul, iar șoferul său, în vârstă de 62 de ani, a fost ucis, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov. În troilebuz nu se afla niciun pasager.

Șeful companiei energetice de stat ucrainene Ukrhidroenergo, Ihor Sirota, a declarat că una dintre stațiile centralei Dnipro, Centrala Hidroelectrică-2 (HPS-2), a suferit daune critice. Nici Centrala Hidroelectrică-1 nu funcționează, a adăugat el.

Sirota a anunțat în jurul orei 12 că focul a fost stins, dar sala mașinilor a rămas inaccesibilă specialiștilor din cauza fumului puternic.

Alți doi civili au fost uciși în Zaporojie: un bărbat de 35 de ani și fiica lui de opt ani, a spus Fedorov. Aproximativ 20 de persoane au fost rănite.

Rachetele rusești au distrus patru case și au deteriorat peste 40 în Zaporojie.

Situat pe râul Nipru, la nord de lacul de acumulare Kahovka, barajul Dnipro are o lungime de 800 de metri și susține un rezervor de apă de aproximativ 3,3 kilometri cubi. Anul trecut, forțele ruse au distrus barajul Kakovka și centrala hidroelectrică adiacentă situată în aval de barajul Dnipro, provocând o catastrofă umanitară și ecologică în sudul Ucrainei.

În noaptea de 22 martie, forțele ruse au lovit și infrastructura energetică din orașul Harkov, ceea ce a dus la o pierdere aproape completă a energiei în oraș. Au fost raportate cel puțin 15 explozii.

Serviciul de Stat de Urgență a anunțat la ora locală 10:23 că aproximativ 700.000 de locuitori din Harkov au rămas fără curent . Un angajat al unei instalații de infrastructură energetică din oraș a fost rănit.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată în prezent de Rusia, se afla într-o situație „extrem de periculoasă” în urma atacului, a anunțat Energoatom la începutul zilei de 22 martie.

O linie electrică externă care leagă stația de sistemul energetic al Ucrainei a fost deconectată în urma loviturilor, a declarat compania de stat ucraineană.

"Situația este extrem de periculoasă și amenință să provoace o urgență. Dacă ultima comunicare cu rețeaua electrică internă va fi întreruptă, centrala nucleară Zaporojie va suferi o nouă decuplare", a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin. La ora locală 10:53, Energoatom a raportat că linia electrică a fost reparată.

În regiunea Liov, o dronă rusă a lovit o instalație de infrastructură energetică din districtul Stri, a informat guvernatorul Maksim Kozitski.

Avioanele poloneze și alte avioane aliate au fost alertate și ridicate în aer ca răspuns la atacuri, a declarat Comandamentul Operațional al Forțelor Armate din Polonia.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei se află într-o situație din ce în ce mai dificilă, deoarece proviziile de muniție din SUA, un donator militar cheie, rămân blocate din cauza disputelor politice din Congres.

Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Forțele ruse și-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #atac, #infrastuctura energetica, #hidrocentrala dnipro, #zaporojie , #Razboi Ucraina