Șeful CIA: Fără ajutorul SUA, Ucraina va pierde și mai mult teritoriu

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 00:11
1938 citiri
Șeful CIA: Fără ajutorul SUA, Ucraina va pierde și mai mult teritoriu
William Burns, șeful CIA/ FOTO: CNN

Șeful CIA, William Burns, consideră că dacă Statele Unite nu oferă asistență, Ucraina riscă să piardă și mai mult teritoru. El a declarat acest lucru în timpul raportului șefilor celor șase agenții de informații americane în fața Comitetului de Informații al Senatului SUA, potrivit CBS News.

„Fără ajutor suplimentar, cel mai probabil Ucraina va pierde teren, și probabil un teren semnificativ, în 2024. Fără ajutor, veți vedea mai multe situații de tip Avdiivok în acest an, ceea ce ar fi în cele din urmă o greșeală semnificativă și istorică pentru Statele Unite”, a declarat el.

Pe parcursul a puțin peste două ore de mărturie în fața Comisiei de Informații a Senatului, Burns și directorul serviciilor de informații naționale, Avril D. Haines, au descris o situație din ce în ce mai îngrozitoare pentru Ucraina, una în care Rusia produce mult mai multe obuze de artilerie și a realizat o aprovizionare constantă de drone, obuze și alte produse militare de la doi furnizori cheie.

„Este greu de imaginat cum va putea Ucraina să mențină progresele extrem de luptate pe care le-a făcut împotriva rușilor, mai ales având în vedere creșterea susținută a producției de muniții rusești și a achizițiilor din Coreea de Nord și Iran”, a spus Haines.

Burns, care s-a întors recent de la cea de-a zecea vizită în Ucraina, a spus că războiul de acolo se află la o răscruce, atât pentru securitatea în Europa, cât și pentru interesele americane din întreaga lume.

Dacă Camera Reprezentanților ar fi aprobat asistența de securitate de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care a trecut de Senat, a spus Burns, Kievul va putea da o lovitură strategică împotriva Rusiei.

„Este evaluarea noastră că, cu asistență suplimentară, Ucraina se poate menține pe linia frontului până în 2024 și la începutul lui 2025”, a spus el. „Că Ucraina poate continua să impună costuri împotriva Rusiei, nu numai cu lovituri de penetrare profundă în Crimeea, ci și împotriva flotei sale de la Marea Neagră”.

În ultimele șase luni, a spus Burns, Ucraina a reușit să scufunde 15 nave rusești.

Cu fonduri suplimentare, Ucraina ar trebui să poată recâștiga „inițiativa ofensivă” până la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2025, a spus domnul Burns. O astfel de schimbare, a adăugat el, ar pune Ucraina într-o poziție mai puternică pentru a negocia cu președintele Vladimir V. Putin al Rusiei.

„Ucraina ar putea să se susțină ca o țară puternică, suverană, independentă, să se ancoreze în instituțiile occidentale și să aibă spațiul și securitatea pentru a-și reveni din această agresiune teribilă și a lăsa Rusia să se ocupe de consecințele pe termen lung ale invaziei brutale și stupide a lui Putin. ” a spus domnul Burns.

El nu a făcut, totuși, nicio referire dacă asigurarea unui astfel de spațiu și securitate va necesita în cele din urmă ca Ucraina să predea teritoriile din sud și est Rusiei.

Oficialii serviciilor de informații au făcut doar o referire indirectă la obiectivul pe care l-a propus secretarul Apărării Lloyd J. Austin III la scurt timp după începutul războiului în februarie 2022: că Occidentul trebuie să părăsească Rusia într-o condiție care să o împiedice să invadeze din nou o țară vecină..

Haines a remarcat că Rusia a suferit mai multe pierderi militare decât oricând de la al Doilea Război Mondial și a pierdut mii dintre cele mai moderne tancuri și vehicule blindate ale sale, „le-a dat înapoi cu ani de zile”.

Dar atât Haines, cât și Burns păreau să recunoască faptul că Putin are o toleranță ridicată față de suportarea sancțiunilor și riscul politic de pierderi umane mari.

Burns este convins că, prin ajutorul Congresului SUA, există o oportunitate foarte reală de a pecetlui o victorie strategică pentru Ucraina și o pierdere strategică pentru Rusia lui Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, cu ajutorul suplimentar, Ucraina va putea rămâne în prima linie până în 2024 — începutul lui 2025, astfel că îi va permite să conducă negocierile dintr-o poziție mai favorabilă.

„Dacă devine clar că refuzăm să sprijinim Ucraina, aceasta nu numai că va alimenta îndoielile în rândul aliaților și partenerilor noștri din regiunea Indo-Pacific, dar va alimenta și ambițiile conducerii chineze în situații neprevăzute, de la Taiwan până la Marea Chinei de Sud, " a avertizat el legiuitorii.

Directorul CIA a mai adăugat că Rusia este interesată în prezent să creeze aparența unor negocieri, dar nu sunt chiar interesați de negocieri în sensul unui compromis chiar acum.

„Dacă vrei să începi negocieri serioase, ar trebui să-i ajuți pe ucraineni să demonstreze că Putin greșește când crede că timpul este de partea lui”, a subliniat Burns.

Președintele comisiei, Mark Warner, a spus, la rândul său, că democrația, inclusiv în Statele Unite, este mai amenințată ca niciodată.

„Jucători răi precum Rusia sunt în mod deosebit înclinați să intervină, având în vedere ce este în joc în Ucraina”, a spus el.

Reprezentanții serviciilor de informații americane au mai declarat că Statele Unite se confruntă cu o „ordine mondială din ce în ce mai fragilă”, care suferă de concurența marilor puteri, provocări transnaționale și conflicte regionale.

În ianuarie, consilierii președintelui american Joe Biden le-au spus direct parlamentarilor, la o ședință închisă, că, dacă Congresul nu aprobă ajutorul militar pentru Ucraina în zilele următoare, Rusia poate câștiga războiul în câteva săptămâni - în cel mai bun caz luni.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #avertisment, #sef CIA, #ajutor SUA , #Razboi Ucraina