Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”

Joi, 28 Martie 2024, ora 23:34
3613 citiri
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Rușii au lansat aproximativ 3.500 de bombe cu planare în acest an, cât au fost lansate pe durata întregului an 2023./ FOTO: X

Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe loviturile cu bombe cu planare pentru a lovi apărarea ucraineană, păstrând în același timp aeronavele sale de atac în mare parte departe de pericol.

Este o tactică devastatoare care subliniază capacitatea Rusiei de a se adapta la unele dintre problemele care i-au îngreunat forțele și una care a ajutat Moscova să obțină victorii recente pe câmpul de luptă.

Bombele glisante le permit rușilor să arunce bombe poziții fortificate de la distanțe mult dincolo de artilerie, fără a-și expune aeronavele la rachetele sol-aer ale Ucrainei, iar ceea ce îi lipsește Rusiei în ceea ce privește precizia compensează prin puterea de foc. Aceste bombe pot cântări până la câteva tone.

„Angajarea de bombe cu alunecare de către Rusia subliniază cu adevărat măsura în care armata rusă este încă periculoasă”, a declarat George Barros, liderul echipei de informații geospațiale Institutul pentru Studiul Războiului, pentru Business Insider.

„Încă învață” și vin cu soluții, a spus el, permițând forțelor ruse să avanseze în ciuda unora dintre problemele pe care le-au avut în trecut cu războiul de poziție și de tranșee.

Bombele de alunecare au suprafețe de control al zborului și sunt arme de blocare, ceea ce înseamnă că aeronavele care atacă le pot elibera de la distanță de țintă, nu direct deasupra acesteia (spre deosebire de bombele gravitaționale convenționale), ceea ce ajută la reducerea expunerii aeronavei la apărarea antiaeriană inamică.

Timpul scurt de zbor, semnele radar slabe și traiectoriile non-balistice fac și bombele cu planare deosebit de dificil de interceptat. Și în timp ce Ucraina a avertizat pe tot parcursul războiului că aceste muniții pot cauza probleme grave, ultimele luni au dovedit că această îngrijorare este deosebit de adevărată.

Fixând aripi și kituri de ghidare prin satelit bombelor FAB de 500, 1.000 și 1.500 de kilograme, rușii au reușit într-un mod mai grosolan să producă o muniție oarecum analogă JDAM-ului american și bombelor cu glisare Hammer franceze.

Având aceste muniții facile, pe care le-au utilizat frecvent de la o distanță de 40 km, avioanele de vânătoare-bombardiere rusești Sukhoi Su-34 și-au putut intensifica acțiunile fără a se expune apărării antiaeriene ucrainene.

Atacurile cu bombe ghidate reprezintă acum tactica standard a forțele ruse și sunt principalele responsabile de câștigurile teritoriale pe care le-au obținut rușii în ofensiva de iarnă-primăvară

Zecile sau chiar sutele de lansări zilnice de astfel de bombe cu planare au distrus ceea ce mai rămăsese din Avdiivka și au forțat apărarea ucraineană să se retragă la mijlocul lunii februarie.

Dacă Ucraina ar avea o apărare antiaeriană mai bună, ar putea fi capabilă să împiedice utilizarea bombelor cu planare, forțând aeronava cu aripă fixă ​​să stea mai departe de linia frontului.

Ruși au lansat o ploaie de rachete și drone asupra Ucrainei

În noaptea de 28 martie, invadatorii ruși au atacat regiunile Ucrainei cu rachete și 28 de drone Shahed din Crimeea și regiunea Kursk. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 26 de drone și o rachetă deasupra Odesei, a anunțat comandantul Forțelor Aeriene, Nikolai Oleșciuk, pe canalul său de Telegram.

"În noaptea de 28 martie 2024, inamicul a lansat un atac cu rachete și aviație împotriva Ucrainei folosind trei rachete de croazieră Kh-22 și o rachetă antiradar Kh-31P (din apele Mării Negre), rachete antiaeriene ghidate S-300 (regiunea Donețk) și 28 de UAV-uri de atac Shahed-136/131 (zona de lansare regiunea Kursk - Federația Rusă, Capul Chauda - Crimeea).“

Potrivit acestuia, în respingerea loviturii au fost implicate unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc și sisteme de război electronic ale Forțelor de Apărare.

Comandantul a spus că 26 de drone de atac de tipul „Shahed-136/131” au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnepropetrovsk și Zaporojie.

În dimineața zilei de 28 martie, rușii au trimis o rachetă ghidată dintr-un avion tactic prin regiunea Odesa, iar forțele de apărare aeriană au distrus-o deasupra mării.

Rușii a pregătit zeci de rachete Zircon în Crimeea

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că Rusia a acumulat un număr suficient de rachete Zircon în Crimeea și va continua să recurgă la lovituri punctuale, cu accent pe capitala Ucrainei, Kiev.

,,Rușii au desfășurat câteva zeci de rachete hipersonice Zircon în Crimeea, iar acum inamicul va folosi mijloacele balistice nu numai în regiunile sudice ale Ucrainei, ci și la distanțe mai mari”, a precizat Humeniuk. Aceasta a adăugat că partea rusă dispune de o cantitate destul de mare de rachete antinavă, care nu pot fi întrebuințate potrivit destinației, deoarece Ucraina nu mai are flotă. Prin urmare, Moscova încearcă să-și folosească întregul potențial al rachetelor în diferite moduri.,, Ținând cont de schimbarea tacticii, precum și de faptul că rachetele antinavă au o viteză extrem de mare, probabil că inamicul se așteaptă ca sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei să nu le poată doborî”, a menționat Natalia Humeniuk.

Potrivit surselor rusești, rachetele hipersonice Zircon lansate din Crimeea pot să lovească Odesa, Herson sau Nikolaev într-un minut, iar Kievul în șase minute.

Rusia susține că rachetele hipersonice Zircon au o rază de acțiune de 1.000 kilometri și pot atinge o viteză de 9 Mach. Ținând cont de faptul că Rusia nu dispune în zona Mării Negre de platforme purtătoare de rachete hipersonice Zircon, se poate aprecia că acestea au fost adaptate pentru întrebuințarea de către complexele de rachete de coastă. În prezent, Rusia dispune în Peninsula Crimeea de sisteme terestre de rachete antinavă de tip Bastion, care folosesc rachete de croazieră de tip Oniks.

Trebuie precizat faptul că folosirea rachetelor hipersonice Zircon în conflictul din Ucraina a fost confirmată atât de președintele rus, Vladimir Putin, cât și de către oficialii ucraineni. Acestea au fost utilizate cel puțin în două rânduri, respectiv pe 07 februarie și pe 25 martie 2024. Toate rachetele rusești de acest tip au fost lansate împotriva unor ținte din Kiev.

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a lansat un apel disperat către aliații Kievului, după un nou atac devastator al forțelor lui Putin în Ucraina.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut cu disperare rachetele Patriot, de origine americană, pentru care Ucraina să se poată apăra de atacurile în valuri, cu rachete, lansate de Rusia.

„Dați-ne naiba rachetele Patriot!”, a cerut Kuleba Occidentului. Sistemul antirachetă Patriot s-a dovedit cel mai bun sistem de apărare pentru a combate rachetele balistice care au căzut asupra Ucrainei cu o intensitate din ce în ce mai mare în ultimele zile.

"Dacă am avea suficiente sisteme de apărare aeriană, și anume Patriots, am putea să protejăm nu numai viețile oamenilor noștri, ci și economia noastră de distrugere", a adăugat Kuleba, potrivit POLITICO.

Cererea ministrului de Externe vine într-un moment tensionat pentru Ucraina în încercarea sa de a respinge forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin. Sprijinul occidental, puternic la începutul invaziei de acum doi ani, a slăbit în ultimele luni, iar un nou pachet important de ajutor american a fost blocat de diviziunile partizane din Congresul SUA.

Astfel, greul a căzut pe umerii Europei, care a încercat să acopere golul lăsat de americani prin furnizarea de fonduri și arme către Kiev. Între timp, Rusia face tot mai des progrese pe câmpul de luptă, iar soldații obosiți ai Ucrainei rezistă cu greu să țină liniile de apărare în estul țării.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #bombe cu planare, #aparare antiaeriana , #Razboi Ucraina