Rusia bruiază GPS-ul de-a lungul granițelor NATO cu scopul de a semăna un „sentiment de neputință” în Occident

Vineri, 08 Martie 2024, ora 05:11
3779 citiri
Rusia bruiază GPS-ul de-a lungul granițelor NATO cu scopul de a semăna un „sentiment de neputință” în Occident
Sistem rusesc de bruiaj Pole 21/ FOTO: ukrinform.net

Interferența susținută a semnalelor GPS de-a lungul granițelor NATO cu Rusia are scopul de a semăna un „sentiment de neputință” în cadrul societăților occidentale, au declarat autoritățile aliate pentru Newsweek în timp ce se confruntă cu Moscova în zonele contestate din nordul Europei.

O creștere a interferențelor GPS zilnice – adesea concentrată în jurul unor locații strategice sensibile – a stârnit alarmă în rândul guvernelor occidentale, autorităților de transport și armatelor în ultimii doi ani, pe măsură ce Moscova își continuă războiul devastator împotriva Ucrainei și accentuează confruntarea cu NATO.

Oficialii aliați avertizează că tendința este una pe termen lung. „Această practică rusă a afectat și probabil va continua să afecteze negativ aviația civilă din regiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării lituanian pentru Newsweek.

Un oficial de la Ministerul polonez al Apărării a adăugat: „Trebuie amintit că războiul de la granița noastră de est a schimbat radical sistemul de securitate internațională, mai ales în sfera infosferei, unde elementele de influență hibridă a Rusiei sunt cele mai vizibile”.

„Construirea unei atmosfere de amenințare și a unui sentiment de neputință în societate este, fără îndoială, unul dintre obiectivele pe care Rusia le urmărește”.

Bruiajul și interferenta cu sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), dintre care GPS-ul este unul esențial utilizat de autoritățile de transport, de industrie și de miliarde de oameni în fiecare zi. Atacurile pot perturba complet semnalele sau pot face utilizatorii, printre care avioanele civile, să pară a fi în locația greșită.

Armatele folosesc, de asemenea, interferența GNSS, folosind platforme de război electronic pentru a bloca și a falsifica semnalele în locații sensibile pentru a perturba colectarea informațiilor și sistemele de navigație ale armelor precum rachetele și dronele.

„Unele dintre ele sunt folosite pentru protecția forțelor armate”, a declarat oficialul lituanian pentru Newsweek despre interferența recentă în regiunea baltică. „Forțele armate ruse au un spectru larg de echipamente militare dedicate interferențelor GNSS, inclusiv bruiaj și falsificare, la distanțe, durată și intensitate diferite”, au adăugat el.

Kaliningradul și Peninsula Kola, centre rusești pentru activități de război electronic

Exclava rusă Kaliningrad este considerată a fi un centru pentru o astfel de activitate. Micul avanpost strategic rus – care se află pe coasta Mării Baltice și cuprins între Lituania și Polonia – este o locație militară rusă importantă și, prin urmare, o amenințare notabilă pentru statele NATO din jur.

„În regiunea Kaliningrad, Rusia are și aceste sisteme și le folosește pentru interferența GNSS”, a declarat Ministerul Apărării lituanian.

În altă parte, autoritățile finlandeze și norvegiene au identificat Peninsula Kola ca un alt centru pentru activități de război electronic. Regiunea îndepărtată se află în Cercul Arctic și a fost descrisă drept „cheia” capacităților militare regionale ale Rusiei și a eforturilor mai ample de proiecție a puterii.

Până acum, interferența pare mai mult o pacoste decât o amenințare serioasă. „Problema posibilelor interferențe cu părți ale GPS-ului terestru, în general, nu reprezintă o amenințare pentru aeronavele civile și militare la altitudini de croazieră, deoarece apoi sunt utilizate sisteme alternative”, a spus oficialul polonez al apărării.

„Până acum, presupusa interferență a semnalului GPS nu a afectat eficacitatea sistemului polonez de apărare antiaeriană”.

Erko Kulu, șeful diviziei de gestionare a frecvenței la Autoritatea de Reglementare Tehnică și Protecție a Consumatorilor din Estonia (TTJA) a declarat pentru Newsweek că interferențele „pot fi observate numai la altitudini mari și nu există probleme semnificative cu funcționarea echipamentelor GPS, pot fi utilizate ca de obicei."

„Interferența semnalului GPS nu reprezintă o amenințare pentru aeronavigație și traficul aerian, de asemenea, GPS-ul de la sol, GALILEO și alte dispozitive globale de navigație prin satelit rămân neafectate”, a adăugat Kulu.

TTJA a spus că interferența GPS a avut loc în fiecare zi în acest an, în timp ce Ministerul Apărării lituanian a spus că perturbarea a crescut considerabil „de la începutul intervenției militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022”.

Ei au adăugat că bruiajul GPS se aliniază cu măsurile hibride pe care Rusia le desfășoară pentru a destabiliza o parte a Europei unde – datorită expansiunii NATO și a cheltuielilor în creștere pentru apărare – opțiunile sale operaționale sunt din ce în ce mai restrânse.

„Pe lângă componente precum dezinformarea, propaganda sau știrile false, se extinde treptat și dezvoltarea activelor de război electronic ale Federației Ruse, care pot fi supuse diferitelor tipuri de teste și încercări în mediul internațional”, a declarat oficialul polonez.

Diplomat rus: Occidentul este mai puternic decât Rusia. Trebuie să demonstreze acest lucru pentru a câștiga mai mulți aliați
Diplomat rus: Occidentul este mai puternic decât Rusia. Trebuie să demonstreze acest lucru pentru a câștiga mai mulți aliați
De la începutul războiului, Ucraina a avut sarcina de a obține un sprijin cât mai larg din partea comunității internaționale, inclusiv din partea Sudului Global. Cu toate acestea, astăzi,...
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #bruiaj gps, #NATO, #Occident , #Razboi Ucraina