Criteriile Kremlinului pentru declanșarea unui atac nuclear: dosare militare rusești scurse în presă

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 11:44
5008 citiri
Criteriile Kremlinului pentru declanșarea unui atac nuclear: dosare militare rusești scurse în presă
Una dintre rachetele nucleare intercontinentale prezantate în paradele de la Kremlin FOTO Hepta

Documentele militare scurse subliniază doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare tactice, inclusiv criteriile minime pentru utilizarea armelor nucleare tactice, scrie Financial Times.

Armele nucleare tactice ale Rusiei sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Europa și Asia și au o rază de acțiune mai limitată în comparație cu armele nucleare strategice, care ar putea ajunge în SUA.

Cele 29 de dosare militare rusești, care datează între 2008 și 2014, indică un prag „mai mic decât a admis în mod public Rusia vreodată, potrivit experților care au văzut și verificat documentele”, notează FT.

Criteriile variază „de la o incursiune a inamicului pe teritoriul Rusiei până la declanșatoare mai specifice, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele cu rachete balistice strategice ale Rusiei”, susține FT.

Distrugerea a trei sau mai multe nave de război de suprafață mare, trei aerodromuri, 30% din submarinele sale de atac cu propulsie nucleară sau o „lovitură simultană asupra centrelor de comandă de coastă principale și de rezervă” sunt, de asemenea, enumerate drept condiții potențiale pentru un atac nuclear.

Documentele indică, de asemenea, o neîncredere în China, în ciuda legăturilor din ce în ce mai strânse între Moscova şi Beijing. Materialele de instruire indică faptul că districtul militar de est al Rusiei a efectuat exerciții care preconizau un atac ipotetic al Chinei.

Moscova s-ar putea teme că Beijingul ar putea profita de concentrarea sa militară către Occident și ar putea lansa un atac peste graniță pentru a câștiga teritoriu în Orientul Îndepărtat al Rusiei, notează FT.

Publicația a precizat că Rusia continuă să desfășoare exerciții militare în apropierea Chinei, derulând exerciții în iunie și noiembrie 2023 în regiunile de la granița cu China folosind rachete care au capacitate nucleară.

William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat pentru FT că Rusia are probabil un prag mai mare pentru utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei din cauza temerilor că va „escala conflictul și va duce la intervenția directă a SUA sau a Regatului Unit”.

Simpla veste a aprobării ajutorului american i-a forțat pe ruși să atace acolo unde pot, mai degrabă decât acolo unde ar trebui
Simpla veste a aprobării ajutorului american i-a forțat pe ruși să atace acolo unde pot, mai degrabă decât acolo unde ar trebui
Este posibil ca rușii să își concentreze ofensiva în zona Avdiivka, deoarece aici este posibil să obțină succese tactice mai rapide, în ciuda valorii strategice scăzute a acestor...
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #criterii, #atac nuclear , #Razboi Ucraina