Cum remodelează războiul electronic câmpurile de luptă din Ucraina. „Nu mai există canale de frecvență“

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 23:56
4324 citiri
Cum remodelează războiul electronic câmpurile de luptă din Ucraina. „Nu mai există canale de frecvență“
O armă a devenit foarte importantă pentru Ucraina contra Rusiei FOTO X

Soldatul ucrainean a înjurat și și-a rupt căștile. Monitorul lui video devenise încețoșat la început, peisajul copacilor distruși și craterelor de scoici abia vizibile, înainte de a se înnegri complet. Rușii au blocat semnalul dronei sale în timp ce aceasta zbura în afara orașului Kreminna din estul Ucrainei.

„În unele zile totul merge bine, în alte zile echipamentul se strică, dronele sunt fragile și există bruiaj”, a spus soldatul, care trece pe lângă indicativul DJ și vorbea din avanpostul său subteran, la câțiva kilometri de linia frontului.

O vreme, ucrainenii s-au bucurat de o perioadă de lună de miere cu dronele lor autodetonante care au fost folosite ca niște rachete de casă. Armele păreau o alternativă eficientă la obuzele de artilerie pentru lovirea forțelor ruse. Acum, zilele proaste încep să le depășească pe cele bune: contramăsurile electronice au devenit una dintre cele mai formidabile arme ale armatei ruse după ani în care și-au perfecționat capacitățile, scrie Tje New York Times. Rusia are mai multe echipamente de bruiaj capabile să depășească semnalele ucrainene prin difuzarea pe aceleași frecvențe la putere mai mare. De asemenea, prezintă o mai bună coordonare între unitățile lor.

Războiul electronic a fost mereu un modelator din umbră al câmpului de luptă, dar acum, când Ucraina se află în dezavantaj în privința munițiilor și a numărului de trupe, începe să sufere și în acest domeniu, spre deosebire de Rusia, care are o putere mai mare să transmită semnale pe aceleași frecvențe și care își coordonează mai bine unitățile.

Astfel, pe fondul incertitudinii legate de ajutorul militar occidental și al munițiilor de artilerie care se epuizează, presiunea asupra capacității de a se folosi de drone crește.

Interviuri cu soldați, comandanți și analiști militari ucraineni au relevat că capacitățile de bruiaj ale Rusiei pun la încercare rezervele limitate de drone comerciale ale Ucrainei și amenință o componentă cheie a arsenalului ucrainean, în timp ce Kremlinul își produce în masă propria flotă de drone.

Dronele mici și ieftine au fost un element de bază al conflictului din Ucraina din 2014, când separatiștii susținuți de ruși au atacat în estul țării. Dar în 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, utilizarea vehiculelor fără pilot pe câmpul de luptă a crescut.

În 2023, Ucraina a câștigat avantajul în războiul cu dronele prin desfășurarea în cantități mari a dronelor de curse compacte cunoscute sub numele de FPV, pentru First Person Views.

„FPV-urile joacă un rol critic pentru noi, întrucât aceste jucării sunt în esență artilerie mobilă care compensează lipsa muniției de artilerie", a punctat Diadia, un operator de drone din cadrul Brigăzii Mecanizate 63. „Lucrăm la aceeași distanță ca un mortier, dar precizia noastră este mult mai mare”, a adăugat el.

Puterea artileriei provine adesea din imprecizia ei. Prin acoperirea unor zone largi cu explozibili puternici și fragmentare, poate perturba rapid operațiunile câmpului de luptă prin mutilarea trupelor și distrugerea vehiculelor. Este o tactică aproape imposibil de reprodus cu una sau două drone.

Armata rusă și-a îmbunătățit capacitățile de bruiaj

Pe măsură ce muniția de artilerie a Ucrainei s-a redus în toamna trecută și în iarnă, FPV-urile, folosite ca proiectile ghidate, au fost eficiente în suprimarea și hărțuirea tranșeelor ​​și vehiculelor rusești. Muniția prețioasă de artilerie a fost rezervată pentru a respinge atacurile terestre rusești.

Dar armata rusă și-a îmbunătățit de atunci capacitățile de bruiaj și, de asemenea, folosește vremea nefavorabilă în avantajul său, avansând în ceață și ploaie atunci când dronele întâmpină dificultăți în zbor.

„Ambele părți au înțeles rapid evoluțiile și tacticile FPV cheie ale adversarului lor”, a spus Samuel Bendett, expert în dronele militare rusești la Centrul pentru Analize Navale, o organizație de cercetare cu sediul în Virginia. „Și acum aceste tehnologii se maturizează foarte rapid pentru ambele părți.”

„Frontul este saturat cu grupuri FPV și nu mai există canale de frecvență“

Deși puternice, capacitățile de bruiaj ale armatei ruse sunt desfășurate în mod inegal pe cei peste 1000 de kilometri de front, iar vehiculele lor blindate sunt adesea ținte ușoare, deoarece de obicei nu au sisteme de bruiaj instalate, au spus soldații ucraineni.

Abordarea Ucrainei privind dronele și războiul electronic a fost finanțată și furnizată parțial de grupuri disparate din afara armatei, inclusiv de binecunoscutul sector IT al țării. Fiecare unitate de dronă de pe câmpul de luptă servește ca un fel de laborator de testare pentru noile tehnologii, achiziții și misiuni de luptă.

Abordarea Rusiei a fost mult mai de sus în jos, cu o supraveghere militară puternică. Acest lucru a făcut ca flota de drone a țării să fie mai previzibilă, cu mai puține variații în tactici și tip. Dar a permis, de asemenea, armatei ruse să blocheze dronele ucrainene pe câmpul de luptă fără a fi nevoite să le blocheze pe ale lor, prin coordonarea între căile de zbor și bruiaj.

„Nu există așa ceva în partea ucraineană”, a spus un operator de drone care zboară spre Ucraina.

Lipsa unei structuri de comandă mai largi, capabilă să coordoneze unitățile de drone pe linia frontului, se traduce adesea prin confuzie în rândul trupelor ucrainene. Operatorii de drone pot pierde uneori legătura cu drona lor și ajung să se uite prin camera unei alte drone.

Dronele FPV zboară pe o frecvență analogică și, deoarece multe sunt cumpărate din magazin, ies din cutie setate la aceeași frecvență. Unitățile de drone ucrainene au adesea nevoie de soldați care sunt calificați în codificare pentru a schimba frecvența pe software-ul unei drone.

Dev, un tehnician ucrainean de drone, a evaluat această problemă pe locul al doilea ca importanță, după capacitățile rusești de bruiaj.

„Există multe grupuri FPV care operează în față. Frontul este saturat cu grupuri FPV și nu mai există canale de frecvență”, a spus el.

Luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înființat Forțele Sistemelor fără pilot, o nouă parte a forțelor armate care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească interacțiunea unităților FPV între ele.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #drone bruiaj, #razboi electronic , #Razboi Ucraina