Rachetele salvatoare ale Greciei: Ar putea consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei într-un moment critic

Vineri, 15 Martie 2024, ora 23:57
3555 citiri
Rachetele salvatoare ale Greciei: Ar putea consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei într-un moment critic
Sisteme antirachetă S-300/ FOTO: ukrinform.net

Grecia s-ar putea răzgândi și ar putea trimite Ucrainei rachetele sale de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusă, o schimbare care vine după ce o armată rusă a lovit aproape de premierul grec în timpul unei vizite la Odesa. Fără îndoială, Ucraina ar saluta orice potențial transfer, deoarece apărarea sa antiaeriană este supusă unei presiuni extraordinare din cauza bombardamentelor rusești necruțătoare.

Presa greacă scrie că Atena ar putea furniza Kievului sistemul său S-300PMU-1 dacă va obține MIM-104 Patriot superior, fabricat în SUA. Oficialii greci au exclus să furnizeze S-300, achiziționat inițial de Cipru în anii 1990, dar în cele din urmă livrat în Creta pentru a dezamorsa criza cu Turcia . Atena a furnizat vehicule de luptă de infanteriei Kiev și arme de calibru mic de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Lista de arme avansate pe care țările le-au refuzat inițial Ucraina este lungă și include avioane F-16, tancuri M1 Abrams și rachete ATACMS. Discuția cu privire la sistemele S-300 ale Greciei se schimbă, a spus George Tzogopoulos, analist la Centre International de Formation Européenne.

„Ceea ce este nou este schimbarea tonului acoperirii media naționale cu privire la o astfel de posibilitate”, a declarat Tzogopoulos pentru Business Insider. "Prioritatea Greciei este apărarea sa. Atâta timp cât nevoile de apărare ale Greciei sunt satisfăcute, politica de schimb va continua. Cu cât colaborarea militară greco-americană este mai profundă, cu atât este mai probabil ca guvernul grec să dea curs cererilor SUA“.

Frederico Borsari, expert în apărare la Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA), a declarat pentru Insider că potențiala livrare de S-300 grecești „căpătă și mai multă relevanță având în vedere distrugerea recentă a cel puțin unui lansator M903 Patriot PAC-2 de o rachetă balistică rusă Iskander-M”.

Statele Unite, Germania și Țările de Jos au furnizat Ucrainei sisteme Patriot, care au doborât cu succes rachetele hipersonice rusești Kinjal și mai multe avioane militare rusești. Este posibil ca Ucraina să fi pierdut cel puțin un lansator Patriot – nu un sistem întreg – într-o lovitură cu rachete rusești Iskander în afara orașului Pokrovsk din est, pe 9 martie; această afirmație nu a putut fi confirmată în mod independent. Ministerul rus al Apărării a identificat lansatorul distrus ca fiind un S-300 ucrainean.

Existau deja teorii credibile în ianuarie conform cărora Ucraina a mutat sisteme Patriot în apropierea primei linii, ceea ce a permis apărătorilor ucraineni să doboare o duzină de avioane de luptă rusești în februarie.

„Pierderea a arătat consecințele neschimbării frecvente a locației în contextul unui ciclu de detectare-angajare mult mai rapid, activat de drone omniprezente, ca parte a complexelor de recunoaștere și lovitură pe mai multe niveluri”, a spus Borsari.

Rusia a atacat Odesa pe 6 martie, în timp ce prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis se afla în vizită. O rachetă rusă a explodat la doar 500 de metri de convoiul în care se deplasa împreună cu premierul ucrainean Volodimir Zelenski.

„Atacul militar de la Odesa a fost un șoc personal pentru delegația greacă care a vizitat Ucraina”, a spus Tzogopoulos. "Dar deciziile strategice nu sunt luate pe baza experiențelor personale. Grecia apreciază relația sa strategică cu SUA, așa cum ar putea fi mai bine încadrat noul ton al discuției media despre trimiterea S-300-urilor în Ucraina".

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Grecia, #sistem s 300, #rachete Patriot , #Razboi Ucraina