Bloomberg: Investitorii vor să finanțeze războiul împotriva lui Putin și cer UE să emită obligațiuni pentru modernizarea apărării

Luni, 11 Martie 2024, ora 00:11
2433 citiri
Bloomberg: Investitorii vor să finanțeze războiul împotriva lui Putin și cer UE să emită obligațiuni pentru modernizarea apărării
Indurstria de apăarea europeană, subfinanțară/ FOTO: X

Investitorii în obligațiuni fac apel la liderii UE să își unească forțele în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare și să permanentizeze programul de obligațiuni, în loc să se certe.

"Acest lucru înseamnă că cererea nu se va număra printre problemele cu care se vor confrunta politicienii din UE atunci când vor dezbate dacă să consolideze capacitatea militară comună prin emiterea de obligațiuni comune. Managerii de fonduri, care nu dispun de titluri cu rating AAA, spun că cer mai multe emisiuni europene. Investitorii spun că aceste instrumente vor crește cheltuielile, care sunt din ce în ce mai necesare pentru a contracara agresiunea rusă, dar fără a crește povara datoriei pentru fiecare stat membru în parte. Acest lucru este benefic și pentru ei, deoarece obligațiunile UE oferă o primă față de obligațiunile suverane cu rating similar", notează Bloomberg.

"Investitorii sunt însetați de aceste obligațiuni", a declarat Brian Mangviro, manager de portofoliu la Barings, care deține obligațiuni ale UE.

Investitorii urmăresc situația de pe frontul de est din Ucraina

Investitorii în obligațiuni îi îndeamnă pe liderii Uniunii Europene să nu se certe, ci să își unească forțele în ceea ce privește cheltuielile de apărare și să facă programul de emisie de obligațiuni permanent.

În unele capitale europene, aceștia încep să ia în serios soluția la programul comun de datorii pentru UE – pe fondul avertismentelor cu privire la posibilitatea unui atac al trupelor lui Vladimir Putin pe teritoriul Uniunii Europene.

Luna trecută, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a numit împrumutul comun o „modalitate fiabilă” de a depăși fenomenele de criză.

Entuziasmul cumpărătorilor de obligațiuni este evident în aproape fiecare vânzare. Luna trecută, obligațiuni ale UE în valoare de 81 de miliarde de euro au fost suprasubscrise - de 27 de ori mai mult decât suma solicitată - cea mai mare rată de acoperire înregistrată vreodată pe piața europeană a datoriilor publice sindicalizate, potrivit datelor analizate de Bloomberg.

UE are deja în circulație obligațiuni în valoare de aproximativ 450 de miliarde de euro, majoritatea emise pentru a finanța fondul de redresare în caz de pandemie. Acest program va înceta să mai emită noi obligațiuni după 2026, dar există o convingere tot mai mare în rândul investitorilor că emisiunea de obligațiuni ale UE ar trebui să devină permanentă.

Investitorii știu că multe lucruri vor depinde de ceea ce se va întâmpla pe câmpul de luptă din Ucraina în următoarele săptămâni și urmăresc să vadă dacă avansarea tancurilor rusești spre granița de est a UE va transmite un semnal de alarmă.

"Din păcate, este întotdeauna nevoie de o criză în Europa pentru a face progrese semnificative", a declarat Guy Miller, șeful strategiei de piață la Zurich Insurance Co.

Anterior, Germania și Olanda au respins propunerile de creare a unui instrument comun de finanțare a apărării.

Planul de emitere de euroobligațiuni în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a stimula industria de apărare a UE a fost propus de prim-ministrul estonian Kaja Kallas. Ea a fost susținută de Polonia și Franța: "Am investit sute de miliarde de euro într-un plan ambițios de redresare a UE pentru a contribui la repararea pagubelor provocate de pandemie. Deși produsele de apărare prezintă un set de provocări inerent diferite, riscurile unei industrii de apărare nepregătite pentru cerințele noii realități în materie de securitate nu sunt mai puțin strategice și merită un răspuns comun", au declarat țările într-un document comun.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #investitori finantare, #aparare, #eurobligatiuni , #Razboi Ucraina