Ucraina se confruntă cu provocări în întreținerea armelor occidentale, folosite în paralel cu cele sovietice

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 23:48
2116 citiri
Ucraina se confruntă cu provocări în întreținerea armelor occidentale, folosite în paralel cu cele sovietice
tanc MI1 Abrams/ FOTO: military.com

SUA și aliații săi sunt din ce în ce mai preocupați de capacitatea Ucrainei de a-și menține stocul de arme occidentale pe câmpul de luptă. Conservarea lor este esențială pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutor militar al SUA, Rusia intensificând producția de arme.

Sarcina nu este ușoară. Ucraina folosește multe sisteme de arme occidentale diferite, ale căror componente nu sunt întotdeauna interschimbabile și nu există o furnizare constantă de piese de schimb. Piesele din SUA vin ca parte a pachetelor de ajutor, așa că, dacă nu se ajunge la noi acorduri de finanțare, fluxul de piese din SUA ar putea seca, a scrie The Wall Street Journal.

În aceste condiții, ucrainenii își produc propriile piese de schimb pentru armele occidentale și demontează alte arme pentru a obține componente vitale. De exemplu, la o bază de reparații, mecanicii restaurează piese de artilerie occidentală folosind piese colectate de la 20 de obuziere avariate, relatează ziarul.

Inginerii au asamblat recent un obuzier M777 deteriorat adus de lângă Bahmut. Au fost folosite piese de la opt obuziere M777 diferite pentru a-l restaura. Aproximativ 20% din piesele obuzierului restaurat au fost fabricate în Ucraina, inclusiv țevi, senzori și hidraulice care reduc recul în timpul tragerii.

Lipsa pieselor de schimb

Potrivit inginerilor, piesele noi sunt testate chimic pentru fragilitate și apoi puse la încercare pe câmpul de luptă. Ei speră ca obuzierul să fie din nou în funcțiune în două săptămâni de la primire.

Ucrainenii trag cu arme de artilerie mult mai des decât au presupus producătorii lor. Serhii, inginerul șef, spune că de obicei țeava ar trebui să fie schimbată după 2.500 de trageri, dar în Ucraina această cifră a crescut la 5.000 sau mai mult. Cu o astfel de utilizare excesivă, obuzierele își pierd de obicei precizia și raza de tragere.

Statele Unite au declarat că intenționează să furnizeze o aprovizionare pentru trei luni de piese de schimb pentru echipamentele trimise în Ucraina. Cu toate acestea, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării, lansat luna aceasta, Pentagonul nu are niciun plan să sprijine vehiculele blindate Bradley, Stryker și Abrams pe care le-a furnizat Ucrainei, inclusiv antrenarea mecanicilor ucraineni.

Potrivit parlamentarului german Sebastian Schaefer, din cauza unor probleme de întreținere, aproximativ jumătate din tancurile germane Leopard 2 trimise în Ucraina nu funcționează în prezent. Potrivit lui Schaefer, în timpul unei vizite recente la o companie de reparații de tancuri, i s-a spus că unele dintre tancuri nu au fost în luptă de trei luni. Una dintre probleme este timpul necesar pentru a livra un tanc avariat din prima linie la o bază de reparații din Lituania. Pentru a accelera reparațiile, unii producători europeni de arme caută să-și mute centrele de reparații mai aproape de câmpul de luptă.

O altă problemă cu care se confruntă mecanicii ucraineni este varietatea armelor occidentale și sovietice folosite. Ucraina are în prezent în serviciu 14 sisteme de artilerie diferite. Componentele pentru sistemele de arme sunt de obicei proiectate și fabricate cu precizie la o anumită greutate și dimensiune și apoi testate în mod repetat de către producători. Prin urmare, înlocuirea lor cu componente necertificate poate duce la probleme pe câmpul de luptă. Unii ingineri ucraineni spun că acesta este un risc pe care sunt forțați să și-l asume.

Simpla veste a aprobării ajutorului american i-a forțat pe ruși să atace acolo unde pot, mai degrabă decât acolo unde ar trebui
Simpla veste a aprobării ajutorului american i-a forțat pe ruși să atace acolo unde pot, mai degrabă decât acolo unde ar trebui
Este posibil ca rușii să își concentreze ofensiva în zona Avdiivka, deoarece aici este posibil să obțină succese tactice mai rapide, în ciuda valorii strategice scăzute a acestor...
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
Regimul lui Putin, ca și sistemul sovietic, este în permanență pe punctul de a se prăbuși - analiză Foreign Affairs
În aparență, conform multor semne externe, puterea lui Vladimir Putin este mai puternică ca niciodată. Țara și-a revenit după primele sale înfrângeri militare în Ucraina și după șocul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #lipsa, #piese de schimb, #reparatii, #arme occidentale , #Razboi Ucraina