Cehii au găsit 800.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina și cer ajutor financiar de la UE pentru a le achiziționa

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 23:08
26126 citiri
Cehii au găsit 800.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina și cer ajutor financiar de la UE pentru a le achiziționa
Obuze de 155 de mm FOTO / lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr

Liderii europeni caută surse alternative pentru obuzele de artilerie pentru Ucraina ca un potențial plan de rezervă în cazul în care ajutorul militar din partea SUA continuă să fie blocat în Congres, a informat Financial Times pe 23 februarie, citând surse familiare cu planurile.

Obuzele de artilerie sunt printre cele mai importante provizii militare pentru Kiev, deoarece sunt folosite zilnic în număr mare pe câmpurile de luptă ucrainene. Lipsa de muniție, care provine în parte din impasul ajutoarelor din partea SUA, care durează acum câteva luni, ar fi un motiv cheie pentru recenta retragere a Ucrainei de la Avdiivka din regiunea Donețk, după luni de lupte.

Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat, la Conferința de Securitate de la München din 17 februarie, că Republica Cehă a identificat aproximativ 800.000 de obuze de artilerie în țări non-NATO care ar putea fi trimise în Ucraina în câteva săptămâni dacă ar fi primit finanțare de la alți parteneri.

FT a raportat, citând oficiali anonimi, că Republica Cehă este pregătită să conducă inițiativa, dar are nevoie de ajutor din partea aliaților europeni pentru a asigura finanțarea de 1,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea stocurilor de obuze care au fost deja identificate.

Surse anonime au declarat pentru FT că unele țări UE au contribuit deja la fond.

„Cehii au făcut treaba, dar au nevoie de alții pentru a oferi bani”, a declarat pentru FT o persoană familiară cu planurile.

„Ucrainenilor le pasă mai puțin de unde vin aceste obuze și cine plătește pentru ele”, a spus un diplomat al UE.

„Ne certăm pe acronime în timp ce ei suferă în prima linie”.

Radiodifuzorul public canadian CBC News a informat pe 21 februarie, citând surse guvernamentale, că Canada este pregătită să contribuie cu până la 30 de milioane de dolari canadieni (22,3 milioane de dolari) la inițiativă.

FT a scris la începutul lunii februarie că Germania și-a exprimat opoziția față de reformele propuse la Facilitatea europeană pentru pace (EPF), mecanismul de finanțare al UE pentru susținerea aprovizionării militare europene către Ucraina.

În prezent, EPF funcționează în primul rând pe un model de rambursare, în care UE rambursează țărilor proviziile militare pe care le trimit în Ucraina. Germania, care are un complex militar-industrial preexistent substanțial, ar dori să vadă o schimbare a UE care finanțează direct contractele de arme.

Alte țări, precum Franța și Grecia, au spus că fondurile EPF ar trebui folosite doar pentru achiziționarea de obuze din alte țări UE sau din Norvegia, ceea ce ar fi în contradicție cu planul ceh propus.

Problemele birocratice care afectează efortul UE de a procura obuze, împreună cu blocajul legislativ din SUA, au provocat o penurie de obuze în rândul trupelor ucrainene, în special în comparație cu forțele ruse, care au fost susținute de economia de război în creștere a Rusiei și de importurile de arme din Iran și Coreea de nord.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
După ce a capturat Avdiivka și mai multe sate din est, Moscova a pus ochii pe următoarea țintă principală, orașul Ceasiv Iar, scrie kyivindependent.com. Depășite numeric, trupele...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #obuze, #UE, #Cehia, #Sprijin , #Razboi Ucraina