Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Lumea este în pragul haosului geopolitic

Sambata, 17 Februarie 2024, ora 22:39
3336 citiri
Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Lumea este în pragul haosului geopolitic
Războiul din Ucraina intră în curând în al treilea an FOTO / X Nexta

Săptămâna viitoare se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022. Deși Rusia nu a reușit în mod clar să-și atingă obiectivele militare în Ucraina, situația de securitate internațională pare din ce în ce mai periculoasă. Pe fondul scăderii sprijinului american pentru Ucraina din cauza intransigenței republicanilor din Congres, există temeri întemeiate că cursul războiului s-ar putea întoarce în curând în direcția Rusiei.

Odată cu atacul său asupra Ucrainei, Rusia a început cel mai distructiv război pe pământ european din 1945. Reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității NATO din ultimele decenii. Cu excepția cazului în care Trump se înțelege cu președintele rus Vladimir Putin, el își servește, fără îndoială, interesele.

Promisiunea NATO de apărare reciprocă se bazează pe asigurarea că va fi onorată mai mult decât orice obligație legală. Trump a distrus această încredere. Nici măcar dublarea cheltuielilor militare europene de mâine nu o va restabili. Din păcate, un număr tot mai mare de parlamentari republicani sunt de acord cu Trump asupra valorii limitate a alianțelor.

Acest lucru ar trebui să preocupe toți aliații Americii din întreaga lume. Singurul lucru la mesajul lui Trump este claritatea acestuia. Acesta este un semnal clar pentru europeni că ar trebui să înceapă să se pregătească pentru a proteja securitatea continentului lor fără implicarea Statelor Unite.

Europa nu se mai poate baza pe umbrela de securitate a Americii

Pentru a spune adevărul, anxietatea trage un semnal de alarmă de mult timp. În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, guvernele europene și-au luat angajamente semnificative în unele locuri pentru a crește cheltuielile pentru apărare și a reface stocurile de arme epuizate.

Deși acest lucru este încurajator, există îndoieli în majoritatea țărilor cu privire la modul în care aceste creșteri vor fi susținute pe termen lung. Multe capitale încă neagă amploarea investițiilor necesare pentru a dezvolta tehnologia, a construi capacitatea industrială de apărare și a-și extinde forțele armate pentru a descuraja agresiunea rusă.

„UE ar trebui, de asemenea, să joace un rol mai activ în promovarea dezvoltării comune și achiziționării de sisteme de arme alături de alte proiecte comune, poate sub auspiciile unui comisar european pentru apărare”, notează Financial Times.

Regatul Unit și alți membri NATO din afara UE ar trebui să fie implicați îndeaproape în acest proces. Aceasta este munca de un deceniu. Dar europenii trebuie să dea dovadă de intenție și hotărâre acum pentru a trimite un semnal către Kremlin.

Este necesar să începem cu armamentul pentru Ucraina

Este necesar să începem cu armamentul pentru Ucraina. Până acum, rezultatele muncii Europei sunt dezamăgitoare, în ciuda tuturor eforturilor Germaniei și, în special, ale Comisiei Europene. Guvernele sunt prea lente pentru a semna contracte și prea timide pentru a subvenționa extinderea capacității de producție, în special pentru munițiile de artilerie.

Ei ar trebui să facă același lucru pentru apărarea antiaeriană și drone și să împărtășească tehnologia de război electronic cu forțele ucrainene. Poate că astfel de ambiții îl vor influența pe Trump de partea NATO dacă va deveni din nou președinte. Dar europenii nu pot conta pe asta. Ei trebuie să se pregătească pentru o lume nouă în care ei înșiși vor avea grijă de propria lor siguranță.

În ultimele luni, conflictul din Orientul Mijlociu a escaladat brusc. Cele mai aprige bătălii au loc în Gaza. Dar SUA și aliații săi au ripostat și împotriva rebelilor houthi care atacau nave în Marea Roșie. Există, de asemenea, lupte la granița israeliano-libaneză și ciocniri în Siria și Irak, subliniind riscul unui război regional mai larg în Orientul Mijlociu. Între timp, 7,8 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele din cauza ostilităților din SudanONU avertizează asupra unei posibile foamete, relatează Financial Times.

Preocupările privind securitatea cresc și în Asia de Est

Preocupările privind securitatea cresc și în Asia de Est, cu speculații reînnoite cu privire la posibilele intenții beligerante ale lui Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord. Vestea relativ bună este că tensiunile dintre China și SUA s-au atenuat oarecum de la întâlnirea dintre Xi Jinping și Joe Biden din San Francisco din noiembrie. Totuși, rivalitatea strategică de bază dintre SUA și China rămâne intensă - cu temeri legitime că cele două țări rămân pe un curs de coliziune. China continuă, de asemenea, să urmărească țările vecine cu care are dispute teritoriale, inclusiv Filipine și Japonia.

Politicienii occidentali lansează avertismente din ce în ce mai sumbre în timp ce încearcă să justifice nevoia de creștere a cheltuielilor militare și de pregătire sporită. Grant Shapps, secretarul apărării al Marii Britanii, a spus recent că Marea Britanie trebuie să fie „pregătită” de război și că țara trece de la „lumea postbelică la cea antebelică”. Ministrul apărării al Danemarcei a avertizat că Rusia ar putea ataca o țară NATO în trei ani. Oficialii suedezi ai apărării i-au îndemnat recent pe suedezi să se pregătească moral pentru război - o chestie extraordinară pentru o țară care nu a fost implicată într-un conflict major de mai bine de două secole.

„Deși politicienii occidentali au dreptate să-și pregătească populațiile pentru vremuri mai periculoase, până acum nu au dat semne că vor putea lua măsurile necesare pentru a stabiliza sistemul prin întărirea descurajării și prin reducerea riscului de conflict”, notează publicația.

Dezordinea politică din Occident contribuie la deteriorarea climatului de securitate globală. Aliații Americii sunt confuzi și speriați, în timp ce adversarii săi din Moscova, Beijing și Teheran sunt în alertă maximă, așteaptă noi oportunități. Incertitudinea cu privire la viitoarele intenții ale Rusiei și Chinei este destul de periculoasă. Dar o America imprevizibilă și perspectiva venirii lui Trump la putere au adăugat un nou strat de confuzie unei lumi deja periculoase.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #orientul mijlociu, #Gaza, #Asia , #Razboi Ucraina