Dictatorul cecen Ramzan Kadîrov, mai periculos decât se credea. De ce este important pentru serviciile secrete ale Rusiei

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 22:00
6844 citiri
Dictatorul cecen Ramzan Kadîrov, mai periculos decât se credea. De ce este important pentru serviciile secrete ale Rusiei
Ramzan Kadîrov și fiul său Adam FOTO Pravda.ua

Rusia lui Vladimir Putin a devenit un actor metodic în destabilizarea lumii“. Aceste cuvinte, rostite de Emmanuel Macron pe 16 februarie, mărturisesc acțiunile din ce în ce mai intense ale Rusiei împotriva europenilor.

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a denunțat la rândul său, pe 22 februarie, pe RTL, amenințările verbale făcute de operatorii ruși la adresa avioanelor militare de patrulare franceze care survolau apele internaționale din Marea Neagră. Aceste amenințări rusești iau forme diferite și sunt descrise ca „neconvenționale” într-un raport publicat de Royal United Services Institute for Defense and Security Studies, scrie Le Point.

„Amenințări strategice la adresa NATO

În fruntea țintelor Rusiei se află membrii NATO. „Principalele constatări ale acestui raport sunt că serviciile speciale rusești caută în mod activ să-și sporească capacitățile în mai multe domenii care reprezintă amenințări strategice pentru membrii NATO. Printre aceste presiuni rusești, destabilizarea societăților europene.

Pentru a realiza acest lucru, rușii caută să „construiască o vastă rețea de influență în rândului cecenilor și musulmanilor din Europa și Orientul Mijlociu”. Pentru aceasta, GRU, serviciile ruse de informații, s-ar baza pe liderul cecen Ramzan Kadîrov și pe influența sa în rândul populației musulmane. Kadîrov este chiar descris ca un „vector al influenței ruse”, el care se află în fruntea Ceceniei, o republică din componența Rusiei dependentă de Kremlin de mai bine de cincisprezece ani.

„Sentimentul pro-rus este în creștere în rândul populației cecene din Franța. În timpul revoltelor organizate de cecenii din Dijon din 2020, a fost înregistrată utilizarea simbolurilor rusești și a graffiti-urilor pro-ruse, cum ar fi „Glorie lui Putin!”.»

Kremlinul urmărește întotdeauna un singur obiectiv: „Să contribuie la subminarea intereselor occidentale”. În Franța, comunitatea cecenă reunește în jur de 60.000 de oameni. „Kadîrov poate ajunge la o audiență în lumea cecenă și musulmană pe care Moscova nu poate.

Ferme de troli

O altă pârghie de influență, mai surprinzătoare, este MMA (Mixed Martial Arts), un sport de luptă, practicat de mulți ceceni. „Artele marțiale au fost utilizate pe scară largă ca vectori de influență pentru Kadîrov din 2007.” Pentru a ilustra acest lucru, autorii acestui raport citează exemplul lui Abdoullah Anzorov, asasinul profesorului Samuel Paty.

„Este interesant, pentru că se află la intersecția influențelor religioase și etnice ale lui Kadîrov”, subliniază autorii, amintind că Anzorov a fost membru al unui club cecen MMA din Paris. „A fost apoi felicitat de Kadîrov, care a declarat că profesorul este vinovat de propria sa crimă”. Comentarii amplificate în comunitățile musulmane de fermele de troli.

Această propagandă prin Ramzan Kadîrov are un impact suplimentar asupra musulmanilor. „Este transmisă imaginea romantică a lui Kadîrov ca apărător al islamului care se opune ereticilor occidentali care încearcă să distrugă valorile tradiționale. Exemplu recent, un videoclip a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare în care fiul lui Kadîrov lovește un prizonier acuzat că a ars un Coran. O reacție la știrile suedeze în care în ultimele luni au avut loc mai multe arderi ale Coranului.

Activitatea Wagner continuă

O altă concluzie a acestui raport privind amenințările neconvenționale rusești este continuarea activităților grupării de mercenari lui Wagner care a trecut în subordinea serviciilor de informații ale armatei ruse, GRU. Moartea lui Evgheni Prigojin în august 2023 nu a pus capăt organizației paramilitare. Au preluat acum diferite servicii.

Acest lucru confirmă ipoteza multor experți . „Wagner provine din GRU. Misiunile sale erau în principal operațiuni clandestine. Este, prin urmare, o întoarcere la origini”, a definit Lou Osborn în septembrie 2023, anchetator în cadrul colectivului All Eyes on Wagner.

Potrivit autorilor raportului, acțiunile grupului Wagner fuseseră împărțite în două entități: corpul de voluntari și unitatea expediționară. Primul opera în Ucraina și al doilea în Africa. Pe continentul african, ținta rămâne aceeași: „Urmăriți în mod activ creșterea parteneriatelor cu intenția expresă de a înlocui occidentalii.“

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Ramzan Kadirov, #influenta, #musulmani, #Europa , #Razboi Ucraina