Care este următoarea țintă europeană a Rusiei. Wall Street Journal: Kremlinul alimentează problemele în regiunea separatistă Transnistria

Duminica, 03 Martie 2024, ora 12:17
5523 citiri
Care este următoarea țintă europeană a Rusiei. Wall Street Journal: Kremlinul alimentează problemele în regiunea separatistă Transnistria
Unde se situează pe hartă Transnistria FOTO / captură X WSJ

Soldații ucraineni protejează restul Europei în timp ce țin piept Rusiei, iar oricine crede că Vladimir Putin s-ar opri după ce a cucerit Kievul ar trebui să se uite la evoluțiile de săptămâna aceasta din Moldova, scrie Wall Street Journal.

Transnistria este un teritoriu separatist pro-rus pe care Putin îl folosește pentru a provoca tulburări politice în restul Moldovei, o țară mică situată între Ucraina și România. Miercuri, 28 februarie, oficialii separatiști de acolo au afirmat că îndură "strangularea socio-economică", deoarece Moldova "a declanșat un război economic împotriva poporului nostru". Aceștia au făcut apel la Consiliul Federației Ruse și la Duma de Stat a Rusiei să "implementeze măsuri diplomatice pentru a proteja/apăra Transnistria".

După ce Putin a lansat invazia completă a Ucrainei în 2022, toate schimburile comerciale din Transnistria au trecut prin punctele vamale și de frontieră aflate sub autoritatea Chișinăului. Republica Moldova dorește să reintegreze Transnistria, iar în acest an a introdus reglementări care impun companiilor din regiunea separatistă să plătească taxe de import și export care vor merge către bugetul național al Republicii Moldova.

Din 2001 și până în acest an, taxele plătite de companiile transnistrene au reprezentat un flux de venituri pentru separatiști. Separatiștii pro-ruși acuză acum recenta schimbare de politică a Moldovei ca pretext pentru apelul de miercuri către Moscova. Dar adevărata problemă este că Moldova s-a apropiat de Occident, iar sub conducerea președintelui Maia Sandu a devenit un candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Singura protecție a Moldovei este Ucraina

Separatiștii au afirmat miercuri că sunt "angajați în metode politico-diplomatice pașnice de soluționare a dezacordurilor". Dar au adăugat că va "lupta cu tenacitate pentru propria identitate și pentru drepturile și interesele poporului transnistrean și nu se vor sfii să le protejeze/apere".

Institutul pentru Studiul Războiului notează că "oficialii transnistreni au folosit în mod specific "zașcita", un cuvânt care înseamnă atât "apărare", cât și "protecție" în cererea lor, probabil pentru a crea condițiile pentru ca Kremlinul să interpreteze "apărare" într-un sens militar, dacă dorește". Aceasta este cartea de joc familiară a Rusiei pentru justificarea intervenției într-o țară vecină: Încurajarea separatiștilor să pretindă că sunt discriminați și să ceară ajutorul Rusiei.

Singura protecție a Moldovei este Ucraina, care i-a împiedicat pe ruși să avanseze la vest de Herson și a degradat flota rusă din Marea Neagră. Acest lucru a protejat Moldova de amenințarea iminentă a unei intervenții militare rusești.

Dar președinte Maia Sandu a declarat anul trecut că Chișinăul a zădărnicit o tentativă de răsturnare a guvernului său democratic. Următoarele alegeri prezidențiale din Moldova vor avea loc în această toamnă, iar Putin, ca de obicei, alimentează problemele în zonele rusofone ale țării. Dacă Ucraina cade, Moldova ar putea fi următoarea țintă a Kremlinului, conchide WSJ.

Lavrov: „regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”

La doua zile după ce Tiraspolul a cerut ajutorul Kremlinului, invocând „presiuni tot mai mari” ale Chișinăului, bașcana Evghenia Guțul, o apropiată a lui Ilan Șor, a solicitat susținere la Moscova, denunțând ”presiuni” din partea Republicii Moldova. La Moscova, bașcana Găgăuziei, însoțită de președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, iar în marja întrevederii Evghenia Guțul a declarat că drepturile locuitorilor Găgăuziei sunt încălcate de Chișinău.,, Din păcate, acum în Găgăuzia drepturile noastre sunt asuprite de autoritățile centrale. Acest lucru depășește orice graniță", a Evghenia Guțul, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, prezent, sâmbătă, 2 martie, la forumul diplomatic din Antalya, a spus că „regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”, într-o declarație despre reluarea formatului de negociere „5+2” privind Transnistria.„Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”, a menționat el. „Conducerea Transnistriei a vorbit despre asta de multă vreme: formatul „5+2” a făcut posibilă luarea în considerare a intereselor pridnestrovienilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei. Conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format odată pentru totdeauna”. Șeful diplomației ruse a mai atras atenția asupra faptului că „desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, împreună cu Ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Republica Moldova, #Transnistria, #separatisti , #Razboi Ucraina