Ucraina se retrage din alte două sate de lângă Avdiivka. Lupte crâncene pe toată linia frontului

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 00:12
2587 citiri
Ucraina se retrage din alte două sate de lângă Avdiivka. Lupte crâncene pe toată linia frontului
Soldat ucrainean/ FOTO: Telegram

Forțele armate ucrainene s-au retras din satele Stepove și Severne de lângă Avdiivka, a marți, 27 februarie, la televiziunea națională Dmitro Lihovi, purtătorul de cuvânt al Grupului Tavria din Ucraina.

Cele două sate sunt situate la nord de Lastocikine, care a fost ocupată de trupele ruse pe 26 februarie. Înainte de începerea invaziei pe scară largă, în Stepove și Severne locuiau aproximativ 100 de oameni.

Potrivit lui Lihovi, Rusia a crescut numărul de unități de asalt. Purtătorul de cuvânt a spus că unii dintre ei pot ajunge la numărul unei companii, care este de până la 250 de militari.

Forțele ruse au recăpătat inițiativa pe toată linia frontului și vor putea desfășura acțiuni ofensive oricând și oriunde vor se arată într-un articol recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Comandamentul rus va putea determina ora, locul și amploarea viitoarelor operațiuni ofensive pe teritoriul Ucrainei, susțin analiștii ISW.

În același timp au subliniat că, dacă Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară o apărare activă de-a lungul întregii linii a frontului în 2024, vor ceda astfel inițiativa strategică Federației Ruse. Rușii vor avea ocazia să manevreze rezervele și să determine cum și unde să aloce resursele, obligând Ucraina să întreprindă acțiuni defensive atâta timp cât Federația Rusă păstrează această inițiativă strategică.

Analiștii și-au exprimat opinia că forțele ucrainene pot priva Rusia de aceste oportunități dacă au suficiente mijloace pentru a contesta inițiativa rusă și a-și conduce propriile operațiuni ofensive în 2024.

Forțele ruse au avansat recent la sud de Kreminna pe fondul unor angajamente poziționale continue de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 26 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 26 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la est de Bilohorivka (la sud de Kreminna). Angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Kupiansk lângă Sinkivka și Ivanivka; la sud-est de Kupiansk lângă Tabaivka; la vest de Kreminna lângă Terny; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka.

Rușii au avansat recent și la vest de Bahmut, pe fondul luptei de poziție în zonă, pe 26 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 25 februarie arată că forțele ruse au avansat marginal la nord-est de Ivanivske (vest de Bahmut). Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse avansează spre centrul Ivanivske dinspre est și continuă să lupte la periferia de nord a așezării. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că elemente ale Diviziei a 98-a aeriană rusă (VDV) au împins forțele ucrainene din pozițiile lor într-o zonă de pădure la nord-vest de Ivanivske. Luptele de poziție au continuat, de asemenea, la sud-vest de Bahmut lângă Klișciivka și Andriivka și la sud de Bahmut lângă Pivdenne.

Lupte intense au loc în sectorul Bahmut din regiunea Donețk, în timp ce forțele ruse încearcă să avanseze spre Ceasiv Iar din apropiere, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est, Illia Evlaș, marți, pe 27 februarie.

Rusia a intensificat presiunea de-a lungul frontului, deoarece Ucraina se confruntă cu deficite din ce în ce mai critice de muniții din cauza scăderii ajutorului occidental. Trupele Moscovei au capturat Avdiivka la începutul lunii februarie, prima lor cucerire a unui oraș ucrainean de la Bahmut în mai anul trecut.

Potrivit lui Evlaș, forțele ruse își concentrează atacurile asupra satelor de la est de Ceasiv Iar, precum Bogdanivka.

„La periferie au loc deja bătălii aprige, inamicul folosește rezerve, încercând să-și întărească trupele cu diverse unități, (cum ar fi) Storm Z și Storm V (unități formate din pușcîriași )”, a spus Evlaș.

Forțele cecene ale lui Ramzan Kadîrov încearcă, de asemenea, să atace lângă Klișchiivka și Kurdiumivka, două sate la sud de Bahmut, a spus purtătorul de cuvânt. Se pare că una dintre astfel de unități a fost distrusă de forțele ucrainene.

Potrivit lui Evlaș, forțele ruse folosesc în mare măsură forțele aeriene și arme grele în sectorul Bahmut.

„Pierderile (rușilor) în echipamente grele sunt foarte mari: 60%. Adică trei din cinci vehicule dacă atacă sau transportă infanterie”, a spus purtătorul de cuvânt.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #retrageri, #lupte, #avdiivka, #bahmut , #Razboi Ucraina