Spaima soldaților ruși pe frontul din Ucraina: Roiurile de drone kamikaze controlate de nava-mamă robot „Baba Iaga”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 01:50
4563 citiri
Spaima soldaților ruși pe frontul din Ucraina: Roiurile de drone kamikaze controlate de nava-mamă robot „Baba Iaga”
Drona Baba Iaga/ FOTO: svobodnaevropa.bg

Ucraina operează mari octocoptere agricole pe post de bombardiere de ceva timp, dar acum sunt folosite ca stații de repetare zburătoare pentru a controla dronele kamikaze.

Vehiculele aeriene fără pilot la bord (UAV sau drone) sunt folosite de ceva timp pentru a lansa explozibili pe câmpurile de luptă din Ucraina, dar acum se adună dovezi că navele-mamă controlate de la distanță ajută dronele kamikaze mai mici să găsească și să atace oameni.

Potrivit presei rusești controlate de stat, piloții ucraineni care operează din ianuarie în sectorul estic al Donbasului au fost primii care au pus în teren drone agricole grele, poreclite Baba Iaga - după un personaj din folclorul slav, o bătrână feroce care prăjește și mănâncă copii. Folosite anterior pentru a arunca asupra țintelor rusești muniții de mărimea unui mortier, bombele au fost înlocuite recent cu sisteme electronice care permit operatorilor aflați la distanță să ghideze alte aeronave mai mici în atacuri de precizie în spatele liniilor rusești.

În această nouă configurație, "nava-mamă", drona este dotată cu antene direcționale, circuite anti-bruiaj, baterii suplimentare și un repetor de semnal la bord. Baba Yaga extinde considerabil raza de acțiune normală a unei drone ucigașe ucrainene ieftine de 500 de dolari, de la 10 kilometri obișnuiți până la 30 de kilometri, potrivit publicației pro-Kremlin Izvestia.

Odată implementată la scară mai mare - ceea ce nu pare a fi cazul în prezent - modernizarea tehnologică ar permite în viitor armatei ucrainene să folosească drone mici, FPV, la distanțe atinse în mod obișnuit de tunuri și obuziere și să le folosească ca o alternativă reală la artilerie.

Configurația în tandem navă-mamă - drone kamikaze a fost raportată în acțiune de către mass-media rusească în sectoarele ale frontului precum Harkov, Donbas și Herson. Potrivit acestor informații multiple, dar neconfirmate independent, operatorii ucraineni sunt capabili să lovească o țintă cu o dronă kamikaze care transportă o muniție de mortier sau cu încărcătură explozivă și, dacă aceasta ratează, pot direcționa mai multe pentru a ataca ținta.

Surse ucrainene independente au declarat că tehnica este posibilă din punct de vedere tehnic, fără a confirma utilizarea acesteia în lupte în Ucraina.

Numele "Baba Yaga", a fost inițial inventat de trupele rusești deoarece sunetul celor șase sau opt motoare ale dronei, atunci când operează frecvent noaptea pentru a vâna soldați ruși asupra cărora să arunce muniție antipersonal, le amintea de povestea înfricoșătoare pe care le-o spuneau mamele lor.

Un soldat intervievat de Izvestia a declarat că nava-mamă ucraineană "Baba Iaga" poate susține până la zece drone FPV de atac și că trupele de la sol au dificultăți în a le contracara din cauza vitezei și a dimensiunilor reduse ale acestora.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #roiuri drone, #baba iaga , #Razboi Ucraina