Spaima soldaților ruși pe frontul din Ucraina: Roiurile de drone kamikaze controlate de nava-mamă robot „Baba Iaga”

Vineri, 01 Martie 2024, ora 01:50
4516 citiri
Spaima soldaților ruși pe frontul din Ucraina: Roiurile de drone kamikaze controlate de nava-mamă robot „Baba Iaga”
Drona Baba Iaga/ FOTO: svobodnaevropa.bg

Ucraina operează mari octocoptere agricole pe post de bombardiere de ceva timp, dar acum sunt folosite ca stații de repetare zburătoare pentru a controla dronele kamikaze.

Vehiculele aeriene fără pilot la bord (UAV sau drone) sunt folosite de ceva timp pentru a lansa explozibili pe câmpurile de luptă din Ucraina, dar acum se adună dovezi că navele-mamă controlate de la distanță ajută dronele kamikaze mai mici să găsească și să atace oameni.

Potrivit presei rusești controlate de stat, piloții ucraineni care operează din ianuarie în sectorul estic al Donbasului au fost primii care au pus în teren drone agricole grele, poreclite Baba Iaga - după un personaj din folclorul slav, o bătrână feroce care prăjește și mănâncă copii. Folosite anterior pentru a arunca asupra țintelor rusești muniții de mărimea unui mortier, bombele au fost înlocuite recent cu sisteme electronice care permit operatorilor aflați la distanță să ghideze alte aeronave mai mici în atacuri de precizie în spatele liniilor rusești.

În această nouă configurație, "nava-mamă", drona este dotată cu antene direcționale, circuite anti-bruiaj, baterii suplimentare și un repetor de semnal la bord. Baba Yaga extinde considerabil raza de acțiune normală a unei drone ucigașe ucrainene ieftine de 500 de dolari, de la 10 kilometri obișnuiți până la 30 de kilometri, potrivit publicației pro-Kremlin Izvestia.

Odată implementată la scară mai mare - ceea ce nu pare a fi cazul în prezent - modernizarea tehnologică ar permite în viitor armatei ucrainene să folosească drone mici, FPV, la distanțe atinse în mod obișnuit de tunuri și obuziere și să le folosească ca o alternativă reală la artilerie.

Configurația în tandem navă-mamă - drone kamikaze a fost raportată în acțiune de către mass-media rusească în sectoarele ale frontului precum Harkov, Donbas și Herson. Potrivit acestor informații multiple, dar neconfirmate independent, operatorii ucraineni sunt capabili să lovească o țintă cu o dronă kamikaze care transportă o muniție de mortier sau cu încărcătură explozivă și, dacă aceasta ratează, pot direcționa mai multe pentru a ataca ținta.

Surse ucrainene independente au declarat că tehnica este posibilă din punct de vedere tehnic, fără a confirma utilizarea acesteia în lupte în Ucraina.

Numele "Baba Yaga", a fost inițial inventat de trupele rusești deoarece sunetul celor șase sau opt motoare ale dronei, atunci când operează frecvent noaptea pentru a vâna soldați ruși asupra cărora să arunce muniție antipersonal, le amintea de povestea înfricoșătoare pe care le-o spuneau mamele lor.

Un soldat intervievat de Izvestia a declarat că nava-mamă ucraineană "Baba Iaga" poate susține până la zece drone FPV de atac și că trupele de la sol au dificultăți în a le contracara din cauza vitezei și a dimensiunilor reduse ale acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în fața Rusiei în 2024, avertizează un fost șef al armatei britanice. Unde vor da lovitura forțele lui Putin
Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în fața Rusiei în 2024, avertizează un fost șef al armatei britanice. Unde vor da lovitura forțele lui Putin
Un fost șef al Comandamentului Forțelor Comune ale Marii Britanie a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere în fața Rusiei în 2024. Generalul Sir Richard Barrons a...
Averea secretă a lui Putin din „cel mai neutru” stat din lume, în pericol. „Portofelele“ liderului de la Kremlin din țara cantoanelor
Averea secretă a lui Putin din „cel mai neutru” stat din lume, în pericol. „Portofelele“ liderului de la Kremlin din țara cantoanelor
Rusia președintelui Vladimir Putin a cerut în mod repetat crearea unei noi arhitecturi europene de securitate înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Moscova dorea...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #roiuri drone, #baba iaga , #Razboi Ucraina