Rusia se pregătește să simuleze explozii nucleare cu o nouă „tehnologie secretă” pentru antrenarea trupelor

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 22:42
2303 citiri
Rusia se pregătește să simuleze explozii nucleare cu o nouă „tehnologie secretă” pentru antrenarea trupelor
Explozie nucleară/ Foto: Daily Mail

Președintele rus Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk.

Cercetătorii de la Academia Militară Hrulev din Sankt Petersburg au brevetat un nou simulator pentru explozii nucleare la sol. Utilizarea acestui stimulator va îmbunătăți calitatea instruirii unităților Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în condiții de utilizare a armelor nucleare, rezultă din descrierea brevetului, scrie TASS.

„Scopul modelului este de a oferi o simulare clară a caracteristicilor vizuale - efectul de impact, fulger de lumină și nor de praf în formă de ciupercă al unei explozii nucleare la sol”, se spune în descriere. Invenția va fi utilizată în exerciții și pregătire practică cu unități militare pentru îmbunătățirea calității pregătirii Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în contextul utilizării armelor nucleare, precum și a unităților de recunoaștere la sol a radiațiilor, chimice, biologice pentru determinarea parametrilor și detectarea epicentrului unei explozii nucleare.

Potrivit oamenilor de știință, simulatorul de explozie nucleară IU-59 a fost folosit anterior în acest scop, dar acum este învechit, nu este produs de întreprinderile industriale, iar mostrele disponibile în depozitele unităților militare și-au epuizat durata de viață tehnică și sunt categoric interzise pentru utilizare. Un alt analog, care este prezentat în descriere, este bomba aeriană simulată IAB-500, proiectată pentru a simula utilizarea în luptă a muniției speciale RN-24 (o bombă aeriană cu focos nuclear).

"Dezavantajul IAB-500 este că acest model a fost dezvoltat doar pentru aviație, din acest motiv, desfășurarea exercițiilor practice pentru antrenarea unităților militare de recunoaștere radiologică, chimică și biologică nu a fost fezabilă din punct de vedere economic, deoarece a necesitat costuri care au depășit de multe ori rezultatul obținut. În plus, modelul IAB-500 a fost retras din serviciu în 1984 și nu mai este produs de întreprinderile industriale", precizează documentul.

Temându-se de potențialele consecințe ale războiului nuclear, Institutul Internațional de Studii Strategice avertizează asupra posibilității de pregătire a Rusiei de a desfășura arme nucleare non-strategice sau tactice. „O tendință deosebit de îngrijorătoare dintr-o perspectivă occidentală este credința Rusiei în capacitatea sa de a obține și de a menține dominația într-un mediu în creștere și de a compensa pierderile de personal și echipamente într-o măsură de neimaginat pentru Occident. În războiul său împotriva Ucrainei, Rusia a folosit amenințarea nucleară directă către SUA și NATO cu forțele sale nucleare strategice. Mai recent, a arătat împreună cu Belarus că vede în NSNW (Arme nucleare nestrategice) un instrument util pentru a exercita un control suplimentar asupra teritoriilor sale apropiate şi pentru a-şi spori puterea de răspuns împotriva NATO”, se arată în raportul ISW.

„Cu cât se poate înțelege mai mult despre doctrina rusă și gândirea militară legată de NSNW, cu atât este mai probabil ca descurajarea față de Rusia să poată fi menținută. Înțelegerea Rusiei și menținerea descurajării față de Rusia este o chestiune de supraviețuire pentru Occident,” susțin analiștii ISW.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #simulator, #explozii nucleare, #antrenare trupe , #Razboi Ucraina