Șeful CIA știe cu precizie ce trebuie să facă SUA în Ucraina: „Rusia ar fi lăsată să facă față costurilor durabile ale prostiei lui Putin”

Miercuri, 31 Ianuarie 2024, ora 11:23
11581 citiri
Șeful CIA știe cu precizie ce trebuie să facă SUA în Ucraina: „Rusia ar fi lăsată să facă față costurilor durabile ale prostiei lui Putin”
William Burns, șeful CIA/ FOTO: CNN

Ucraina se va confrunta probabil cu un an greu în războiul cu Rusia în 2024. Dacă Statele Unite s-ar retrage din conflict în acest moment crucial și ar întrerupe sprijinul acordat Ucrainei ar fi un autogol de proporții istorice", a susținut șeful CIA, Bill Burns, explicând că întreruperea ajutorului american pentru Kiev ar fi o eroare de „proporții istorice".

Într-un articol de opinie publicat marți, 30 ianuarie, în revista americană Foreign Affairs, directorul CIA, William Burns, a scris că războiul lui Putin a avut deja un impact grav asupra Rusiei într-o varietate de moduri, de la izolarea acesteia la nivel global până la deteriorarea armatei și economiei sale. Eforturile lui Putin de a moderniza armata rusă, un proces de zeci de ani, au avut de suferit ca urmare a acestui conflict devastator, cu numărul mare de victime.

Directorul CIA a scris că „cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din inventarul de tancuri de dinainte de război al Rusiei a fost distrus și lăudatul program de modernizare militară de decenii al lui Putin a fost golit”.

Burns a adăugat că „toate acestea sunt un rezultat direct al vitejiei și priceperii soldaților ucraineni, susținute de sprijinul occidental”. Există multe beneficii pentru SUA de a continua să sprijine Ucraina, a remarcat Burns, o „investiție relativ modestă, cu randamente geopolitice semnificative”.

Totuși, războiul nu s-a terminat. Rusia lansează ofensive pe mai multe fronturi și, în ciuda pierderilor, operațiunile continuă. Industria de apărare a Rusiei este pe picior de război, iar sprijinul din partea unor state paria precum Coreea de Nord și Iranul îi alimentează eforturile de război. Ucraina rezistă, dar apărarea sa este pusă la încercare de lipsa munițiilor și a altor provizii. Putin pare să se pregătească pentru un război mai lung, care va necesita ca Ucraina să primească un sprijin angajat și stabil din partea Occidentului dacă vrea să supraviețuiască luptei.

Există multe beneficii pentru SUA

Există multe beneficii pentru SUA de a continua să sprijine Ucraina, a precizat Burns, o "investiție relativ modestă cu randamente geopolitice semnificative".

Printre alte beneficii, cu mai multe muniții și ajutoare în arme, ceea ce se traduce printr-o capacitate mai mare de rezistență, Ucraina va fi într-o poziție mai puternică în cazul în care va opta pentru a negocia un acord cu Rusia.

„Oferă o șansă de a asigura o victorie pe termen lung pentru Ucraina și o pierdere strategică pentru Rusia; Ucraina ar putea să-și protejeze suveranitatea și să reconstruiască, în timp ce Rusia ar fi lăsată să facă față costurilor durabile ale prostiei lui Putin”, a scris Burns.

Burns a afirmat, de asemenea, că Ucraina ar putea să facă Rusia să plătească mai scump războiul pe care l-a început prin lovituri efectuate și mai departe în spatele liniei frontului.

„Pentru Ucraina, provocarea este de a crea fisuri în aroganța lui Putin și de a demonstra costul ridicat pentru Rusia al continuării conflictului, nu doar prin realizarea de progrese pe linia frontului, ci și prin lansarea unor lovituri mai profunde în spatele acestora și prin obținerea de progrese continue pe Marea Neagră", a adăugat el.

O Rusia slăbită care își linge rănile în anii următori ar putea oferi un sentiment de pace membrilor NATO și altor națiuni preocupate de invadarea lor de către un Putin din ce în ce mai agresiv. Și SUA ar putea să își mute atenția asupra tensiunilor din alte părți, cum ar fi strâmtoarea Taiwan.

Burns spune că Putin ar putea amenința cu folosirea armelor nucleare și că „ar fi o prostie să respingem în totalitate riscurile de escaladare. Dar ar fi la fel de prostesc să ne lăsăm inutil intimidați de ele".

Războiul din Ucraina i-a pecetluit Rusiei soarta de „vasal economic al Chinei”

Invazia Rusiei în Ucraina a paralizat economia Rusiei și a lăsat-o îndatorată Chinei, susține directorul CIA.

"Economia Rusiei suferă recesiuni pe termen lung, iar țara își pecetluiește soarta de vasal economic al Chinei", a scris Burns în Foreign Affairs.

Rusia se luptă sub sancțiunile economice paralizante ale Occidentului încă de când a invadat Ucraina în februarie 2022. Dar legăturile dintre Rusia și China nu au făcut decât să se adâncească, comerțul bilateral atingând un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023, conform datelor vamale chineze.

"Războiul lui Putin a fost deja un eșec pentru Rusia pe mai multe planuri", a scris Burns în articolul său. "Obiectivul său inițial de a cuceri Kievul și de a subjuga Ucraina s-a dovedit a fi prostesc și iluzoriu".

China, o amenințare mai mare pentru SUA decât Rusia

Fost ambasador al SUA la Moscova, Burns a declarat că războiul a început să erodeze puterea președintelui rus Vladimir Putin și a sugerat că China ar putea adopta o poziție mai agresivă față de Taiwan dacă ar vedea că sprijinul SUA pentru Ucraina se diminuează.

„Una dintre cele mai sigure căi de a reactiva concepțiile chinezești despre lipsa de perseverență americană și de a alimenta agresivitatea chineză ar fi renunțarea la sprijinul pentru Ucraina", a mai spus el.

CIA consideră China o amenințare mult mai mare pentru SUA decât Rusia și angajează mai multe resurse ca niciodată pentru a o contracara.

„Deși Rusia poate reprezenta cea mai imediată provocare, China este cea mai mare amenințare pe termen lung”, a scris Burns.

"CIA a alocat mult mai multe resurse pentru colectarea de informații, operațiuni și analize legate de China în întreaga lume - dublând procentul din bugetul global al agenției care se concentrează asupra Chinei doar în ultimii doi ani".

Această concentrare sporită, a spus Burns, a făcut ca CIA să recruteze și să formeze mai mulți vorbitori de mandarină. Șeful CIA a declarat că agenția "își intensifică, de asemenea, eforturile în întreaga lume pentru a concura cu China, din America Latină până în Africa și în Indo-Pacific".

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #CIA, #William Burns, #SUA, #sprijin militar , #Razboi Ucraina