Starlink-ul „rusesc“ este conectat la rețea printr-o țară europeană membră NATO care critică politica Kremlinului

Marti, 13 Februarie 2024, ora 22:41
4288 citiri
Starlink-ul „rusesc“ este conectat la rețea printr-o țară europeană membră NATO care critică politica Kremlinului
Truse Starlink. FOTO: zn.ua

În Rusia, vânzătorii privați vând terminale Starlink care funcționează doar în apropierea granițelor, iar conturile personale sunt conectate la rețea prin Polonia, scrie publicația Vajnîi Istorii.

Trusele Starlink sunt vândute în mod deschis în Rusia pe „platforme publice”, a declarat Andrei Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean Apărării (GUR), marți dimineață. Jurnaliștii de la Vajnîi Istorii au discutat cu reprezentanții a trei site-uri rusești de unde se spune că ar fi disponibile pentru cumpărare.

„Taxa de abonament este de 100 USD pe lună. Cu un birou personal. Funcționează în Rusia! Potrivit pentru iahturi”, spune un astfel de site. După cum sa dovedit, acest lucru nu este chiar așa.

După cum au constatat jurnaliștii, Starlink funcționează în Rusia doar în apropierea graniței cu Ucraina. Managerii au declarat imediat că nu vor putea să le folosească în inima Rusiei. Contul personal al dispozitivului a fost conectat la rețea prin Polonia, au spus doi vânzători, în timp ce al treilea site a spus că "printr-o țară europeană".

În general, vânzătorii promit că terminalele lor vor funcționa fără întrerupere în teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv Crimeea, precum și în exclava europeană a Federației Ruse, Kaliningrad și în Kamceatka, lângă Japonia.

În același timp, compania SpaceX a dezactivat anterior sistemul Starlink peste Crimeea, perturbând astfel operațiunile Forțelor Armate ucrainene. Fondatorul companiei, Elon Musk, s-a referit apoi la „sancțiunile SUA” și la lipsa instrucțiunilor de la Pentagon de a porni sistemul peste peninsula anexată.

Toate terminalele de vânzare sunt deja configurate și gata de utilizare . Sunt disponibile versiuni V1, V2 RV și SL Global, costul lor variază de la 240 la 299 de mii de ruble în funcție de site. Plata este acceptată în numerar sau cu cardul, iar magazinul online de electrocasnice Miele, care vinde și echipamente care nu sunt disponibile în mod nominal în Federația Rusă, este gata să accepte un transfer de la o persoană juridică.

Pentru comparație, terminalele Starlink din Europa costă de la 450 la 2843 de euro, iar prețul unui abonament standard începe de la 50 de euro pe lună.

Produsul poate fi ridicat din clădiri rezidențiale din apropierea centrului comercial „Aviapark” de pe Hodinskoie Pole și în apropierea unei clădiri rezidențiale de pe strada Generala Glagoleva din Horoșevo-Mnevniki . Mai multe case din cartierul cu adresele specificate se află pe lista obiectelor secrete ale „consumatorilor privați de energie electrică”, desconspirată anterior de către centrul „Dossier”, precum și nu departe de sediul central al informații militare ruse (GRU) și de Academia Militară a Ministerului Apărării al Federației Ruse, unde sunt instruiți ofițerii de informații. Jurnaliștii Vajnîi Istorii nu a putut găsi nicio legătură directă între adresele vânzătorilor și instalațiile militare din apropiere.

Voluntarii ucraineni au fost primii care au observat utilizarea Starlink în prima linie din Rusia . Ei susțin că livrările de terminale către Federația Rusă trec prin Emiratele Arabe Unite. Unul dintre vânzătorii ruși, care se ocupă cu livrarea de mașini străine prin Kazahstan și schimbul de dirhami emirati în ruble, susține, de asemenea, că își primește „starlink-urile” prin Emiratele Arabe Unite. În același timp, astfel de livrări nu sunt afișate momentan în datele vamale.

Fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, susține că „nici un Starlink nu a fost vândut Rusiei direct sau indirect”.

Publicația Insider a scris despre vânzările Starlink în Rusia încă din mai 2023 . La acel moment, vânzătorii nu garantau posibilitatea conectării terminalului.

Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean Apărării a publicat ceea ce spune că ar fi o interceptare audio în care doi soldaţi ruşi discută despre cumpărarea de unităţi Starlink de la furnizori arabi pentru aproximativ 200.000 de ruble (2.200 de dolari) fiecare. „Statul agresor Rusia cumpără din ţările arabe echipamente de comunicaţii, inclusiv terminale de internet prin satelit Starlink, pentru a le folosi în război”, a declarat Ministerul Apărării pe Telegram.

Luni, purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti achiziţionează terminalele prin intermediul unor ţări terţe nespecificate. Starlink a declarat că nu face afaceri cu Rusia şi nu operează pe teritoriul rusesc. Kremlinul spune, la rândul său, că terminalele nu au fost certificate pentru a fi utilizate în Rusia şi nici nu au fost furnizate oficial Rusiei şi, prin urmare, nu au putut fi utilizate.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #starlink, #Polonia , #Razboi Ucraina