SUA nu sunt împotriva trimiterii trupelor NATO în Ucraina, spune consilierul Casei Albe

Duminica, 17 Martie 2024, ora 03:40
6204 citiri
SUA nu sunt împotriva trimiterii trupelor NATO în Ucraina, spune consilierul Casei Albe
Amiralul John Kirby FOTO / X captură video Nexta

Fiecare țară membră NATO va decide în mod independent dacă trimite trupe în Ucraina a declarat consilierul Casei Albe, John Kirby.

El a afirmat că SUA nu sunt împotriva desfășurării de trupe ale altor țări în Ucraina, dar Washingtonul nu își va trimite trupele.

„Aceasta este o decizie suverană pe care fiecare națiune o evaluează și o ia. Pot vorbi doar în numele Statelor Unite și al președintelui nostru. El a spus clar că nu ne vom desfășura trupele”, a răspuns Kirby la întrebarea unui jurnalist despre atitudinea Statelor Unite față de perspectiva trimiterii de trupe din alte țări în Ucraina.

Discuțiile despre posibila desfășurare a trupelor NATO în Ucraina în viitor continuă în Europa. Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre posibila desfășurare a trupelor NATO în Ucraina după o nouă escaladare a retoricii nucleare de la Kremlin.

Ideea lui Macron de a trimite unități ale Alianței Nord-Atlantice în Ucraina pentru o misiune de instruire a fost susținută de ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, și de prim-ministrul Letoniei, Evika Silinia.

Totodată, ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a avertizat că posibila introducere a trupelor Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul Ucrainei crește semnificativ riscul celui de-al treilea război mondial.

Rusia a avertizat miercuri că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control şi să se extindă geografic din cauza a una sau două ţări membre ale NATO, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus miercuri, într-un briefing de presă, că Moscova consideră că Occidentul merge „pe marginea prăpastiei” şi împinge totodată omenirea către această margine prin acţiunile sale în Ucraina.

Conflictul din Ucraina poate căpăta o scară europeană ca urmare a mişcărilor statelor care susţin Ucraina, însă oprirea livrărilor de arme către Kiev va împiedica o nouă escaladare, a mai spus Zaharova, vorbind la un briefing de presă cu jurnalişti străini.

„Ca rezultat al acţiunilor provocatoare necugetate chiar şi a una sau două ţări membre ale UE şi NATO, criza ucraineană poate foarte uşor să depăşească limitele geografice, să capete o scară foarte diferită şi să se dezvolte în mod necontrolat”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

De asemenea, a continuat Zaharova, Occidentul „va trebui să înveţe să ţină cont nu doar de propriile ambiţii geopolitice, ci şi de interesele legitime ale altor ţări”.

Ea a cerut astfel statelor occidentale să renunţe la ideea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei. Occidentul „(trebuie) să renunţe la planurile de a provoca o înfrângere strategică indiferent cui, să renunţe la planurile de a duce războiul până la ultimul ucrainean”, a sugerat Zaharova. „Şi, probabil, ar trebui pur şi simplu să le fie milă de Ucraina”, le-a mai transmis ea statelor occidentale, potrivit agenţiei TASS.

Potrivit lui Zaharova, „este necesară oprirea susţinerii regimului (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski şi furnizarea de arme” către Ucraina pentru o preveni o nouă escaladare.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #SUA, #trupe, #NATO , #Razboi Ucraina