Ce caută „trompeta“ lui Trump la Moscova. Obsesia propagandistului Tucker Carlson, blocată într-o primă fază de guvernul SUA

Luni, 05 Februarie 2024, ora 03:14
7735 citiri
Ce caută „trompeta“ lui Trump la Moscova. Obsesia propagandistului Tucker Carlson, blocată într-o primă fază de guvernul SUA
Tucker Carlson, la Teatrul Balșoi din Moscova/ FOTO: X

Cotroversatul jurnalist conservator american Tucker Carlson a fost văzut la Moscova, relatează Newsweek, citând canalul de Telegram Mash, care precizează că este prima vizită în Rusia a lui Carlson și că acesta se află la Moscova din data de 1 februarie.

Într-una dintre imaginile postate de Mash, ziaristul american poate fi văzut în lojă la Teatrul Balșoi, la baletul Spartacus al lui Haciaturian.

Tucker Carlson este un apropiat al lui Donald Trump și figurează pe lista scurtă de posibili vicepreședinți ai acestuia.

Apariția fostului prezentator Fox News Tucker Carlson în capitala rusă a declanșat speculații intense cu privire la scopul vizitei personalității media conservatoare la Moscova.

Întrebările au apărut rapid cu privire la motivul pentru care prezentatorul TV ar fi călătorit la Moscova și dacă intenționa să îi ia un interviu președintelui rus Vladimir Putin în timpul vizitei.

Pe X (Twitter) se speculează însă că Tucker se află în capitala rusă pentru un interviu cu Vladimir Putin.

"Democrații și propagandiștii lor din mass-media au spasme la perspectiva ca Tucker Carlson să-i ia un interviu lui Putin", a scris pe platforma de socializare X, fostul Twitter, reprezentanta republicană din Georgia Marjorie Taylor Greene.

"Avem o presă liberă în această țară și oameni ca Tucker Carlson de care depindem pentru a spune adevărul!", a scris ea.

Referindu-se la comentariile lui Greene de duminică, agenția de știri de stat rusă, Tass, a relatat că secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în 2023 că lumea va trebui să "aștepte și să vadă" dacă Putin va vorbi cu Carlson.

Carlson a declarat la sfârșitul lunii septembrie 2023 că a încercat să îi ia un interviu liderului rus, dar că guvernul american a blocat demersul. "Am încercat să îi iau un interviu lui Vladimir Putin, iar guvernul american m-a oprit", a declarat Carlson pentru revista elvețiană Die Weltwoche.

Carlson a părăsit brusc Fox News în aprilie 2023, iar de atunci și-a înființat propriul serviciu de streaming și a găzduit emisiuni pe rețelele de socializare.

Carlson a devenit o figură populară în rândul comentatorilor din presa de stat rusă și a fost acuzat că se face ecoul propagandei statului rus.

La scurt timp după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, publicația progresistă Mother Jones a publicat ceea ce a declarat a fi o notă a Kremlinului care îndemna posturile de televiziune apropieate Kremlinului să folosească mai multe imagini cu Carlson în emisiunile lor.

"Este esențial să se folosească cât mai mult posibil fragmente din emisiunile popularului prezentator Fox News Tucker Carlson, care critică aspru acțiunile Statelor Unite [și] NATO, rolul lor negativ în declanșarea conflictului din Ucraina [și] comportamentul provocator și sfidător al conducerii țărilor occidentale și NATO față de Federația Rusă și față de președintele Putin, personal", se arată într-un memo în limba rusă, potrivit Mother Jones.

Margarita Simonian, o propagandistă de top a Kremlinului, care conduce postul de televiziune rusesc controlat de stat RT, a declarat în august 2023 că Carlson a solicitat un interviu cu șeful Kremlinului, adăugând că fostul prezentator Fox News "face o treabă excelentă".

Televiziunea rusă de stat a promovat noul conținut al lui Carlson în septembrie 2023, deși prezentatorul a declarat pentru Financial Times că "nu a văzut niciodată așa ceva", adăugând: "Nu am nicio idee despre ce este vorba".

În acest context trebuie remarcate declarațiile fostului președinte rus Dmitri Medvedev. Acesta a vorbit, într-o postare pe Telegram, despre viitoarele alegeri din Occident. În contextul în care anul acesta vor avea loc alegeri americane şi europene, Rusia doreşte să "sprijine în toate modurile posibile" candidaţii care îi sunt favorabili.

"Sarcina noastră este de a-i susţine pe aceşti politicieni şi partidele lor din Occident în toate modurile posibile, ajutându-i apertum şi secretum să obţină rezultate decente în alegeri", a explicat el. Aceşti termeni latini pot fi traduşi prin "în mod deschis" şi "în secret".

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #vizita, #Moscova, #jurnalist american, #Tucker Carlson , #Razboi Ucraina