Un istoric american anunță: Semnele sfârșitului lui Vladimir Putin au apărut intens în Rusia

Sambata, 09 Martie 2024, ora 01:51
8830 citiri
Un istoric american anunță: Semnele sfârșitului lui Vladimir Putin au apărut intens în Rusia
Alexander Motyl, un profesor american spune că au apărut semnele sfârșitului lui Putin FOTO / captură Ukrainian

Chiar dacă războiul din Ucraina nu trece prin momente spectaculoase pentru Rusia, el fiind mai degrabă unul de uzură, acum un istoric american de la Universitatea Rutgers-Newark anunță vești negre pentru Kremlin. Este tot mai clar că semnele sfârșitului pentru Vladimir Putin au apărut tot mai intens în ultimele săptămâni, când 300.000 de ruși au manifestat împotriva regimului de la Moscova.

Aceste proteste au marcat cea mai substanțială disidență publică a rușilor din 2021 și până acum, explică profesorul Alexander Motyl, specialist în probleme legate de Rusia, Ucraina și Uniunea Sovietică, potrivit National Interest.

Protestele au variat de la sprijinul pentru activistul de mediu Fail Alsynov, candidatul la președinție Boris Nadejdin, până la onorarea opozantului ucis Alexei Navalnîi, susține profesorul american.

Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm

Regimul de la Kremlin este sub un atac popular fără precedent, dar liderii săi continuă să pretindă că totul este bine. Mândria poate sau nu să treacă înainte de căderea regimului. Dar prostia cu siguranță o face.

Pe 15 ianuarie, 17 ianuarie și 19 ianuarie, până la 10.000 de bașkiri au manifestat în sprijinul lui Fail Alsynov, un activist de mediu și patriot bașkir care s-a opus invaziei Rusiei în Ucraina și a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare.

La sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, aproximativ 200.000 de ruși s-au aliniat în rânduri lungi pentru a-și exprima sprijinul față de candidatura lui Boris Nadejdin la președinte. De teama că o prezentare bună a parvenitului i-ar putea periclita poziția lui Putin la alegeri, Comisia Electorală Centrală l-a descalificat pe Nadejdin pe 8 februarie.

Celebrul economist american Nouriel Roubini avertizează: Vine cea mai mare amenințare din 2024

În cele din urmă, în perioada 1-3 martie, aproximativ 50.000 de ruși au sfidat autoritățile și au adus omagiu activistului de opoziție ucis Alexei Navalny. Potrivit analiștilor ruși, oamenii au continuat să vină la cimitir în zilele următoare după înmormântare.

Peste 300.000 de cetățeni ai Federației Ruse au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de regim într-o perioadă de aproximativ șapte săptămâni. Rusia nu a mai văzut o expresie atât de puternică a puterii populare din ianuarie 2021, când protestatarii au manifestat împotriva arestării lui Navalny în 198 de orașe din Rusia.

Până la 50.000 de ruși au protestat la Moscova în acel moment și până la 10.000 la Sankt Petersburg. Înainte de aceasta, în 2011-2013, zeci de mii au protestat împotriva alegerilor legislative și prezidențiale frauduloase.

Chiar dacă regimul Putin a devenit mai centralizat, mai represiv și mai puțin receptiv, potențialul de protest al rușilor a rămas puternic. Dacă constrângerea ar fi tot ceea ce ar conta, rușii ar trebui să se ghemuiască în subsolurile lor.

O țară aliată îi dă țeapă lui Putin: Mutare militară neașteptată, taie Rusia de pe listă

Kremlinul ar trebui să fie îngrijorat. Putin și prietenii săi ar trebui să se gândească unde ar putea găsi refugii sigure. În schimb, interacțiunile lor recente cu publicul arată că sunt încă blocați în lumea bizară pe care au creat-o pentru a-și justifica conducerea greșită.

Putin a început spectacolul pe 29 februarie, adresându-se Adunării Federale timp de două ore foarte lungi. Toți comentatorii, chiar și cei prieteni cu Putin, au fost de acord cu asta. Putin a petrecut cea mai mare parte a discursului promițând că va cheltui trilioane de ruble pentru o varietate de facilități sociale, aparent ignorant de faptul că Rusia nu are bani pentru a face față nici măcar o fracțiune din cheltuielile promise.

„Barbarii” democratici sunt la porți, iar liderii Kremlinului pretind că totul este bine. Nu e de mirare că ei cred că pot câștiga împotriva Ucrainei și pot calma propria populație. Detașați de realitate, Putin și compania vor continua fără îndoială să se joace chiar și atunci când Kremlinul arde din temelii, susține profesorul Alexander Motyl.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #sfarsit Putin, #manifestatii Rusia, #proteste Rusia, #Aleksei Navalnii, #Putin razboi, #opozitie Rusia Putin , #Razboi Ucraina