SUA au dat totul la iveală: Cât costă cu adevărat războiul Rusia, Ucraina și Occidentul

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 00:32
6000 citiri
SUA au dat totul la iveală: Cât costă cu adevărat războiul Rusia, Ucraina și Occidentul
Joe Biden sprijină în continuare efortul de război al Ucrainei FOTO: The Independent

Războiul lui Putin început în februarie 2022 macină resurse colosale pentru victorie de ambele părți, însă datele din Rusia sunt ținute secrete de către Kremlin. Dar acum, Statele Unite au scos la iveală adevărul, după ce experții de la think tank-ul RAND au dezvăluit cât costă războiul Rusia, Ucraina și Occidentul. Moscova cheltuie, în 2024, 101 miliarde de euro pentru dotarea armatei de pe front, de 3 ori mai mult decât în anul 2021.

Pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia urmează să atingă a doua aniversare săptămâna viitoare, atât Occidentul, cât și Putin au investit miliarde în efortul de război de la începutul conflictului, potrivit The Independent.

În timp ce Moscova a promis mai multe miliarde în cheltuielile de apărare pentru 2024, sprijinul occidental pentru Ucraina depinde de un pachet de ajutor crucial care urmează să fie votat în Camera Reprezentanților de la Washington.

Minciunile spuse de Putin despre Ucraina desființate: Un istoric de la Cambridge îl face praf pe președintele rus

Se întâmplă în momentul în care Kievul a avertizat că trupele lui Putin avansează de-a lungul „întregului front”, în timp ce se angajează să cheltuiască aproape 20% din produsul său intern brut pentru a respinge atacurile rusești din acest an.

Vladimir Putin a spus că războiul se va termina atunci când țările occidentale nu vor mai furniza arme Ucrainei, în timp ce Kievul a promis că va depune armele numai atunci când granițele sale vor fi securizate.

Cine cheltuie mai mult pentru război?

Publicația britanică citată a adunat datele privind costurile războiului, informații publicate într-un studiu de think tank-ul RAND din Santa Monica, California din Statele Unite.

Cheltuielile Rusiei pentru război sunt un secret de stat, dar angajamentul său general de cheltuieli pentru apărare pentru 2024 este de 87 de miliarde de lire sterline (101 miliarde de euro).

Descoperire după 30 de ani. Un singur aliment consumat regulat ajută la o viață lungă, inimă și creier sănătoase

Moscova „aruncă chiuveta din bucătărie” la efortul de război din acest an, cifra totală a cheltuielilor pentru apărare aproape triplându-se, față de cele 30 de miliarde de lire sterline (35 miliarde de euro) în 2021. În 2023, Rusia și-a dublat obiectivul de cheltuieli pentru apărare pentru 2023 la peste 80 de miliarde de lire sterline (93 miliarde de euro) - o treime din toate cheltuielile publice.

Guvernul Ucrainei a aprobat un proiect de buget pentru 2024 în septembrie anul trecut, planificând cheltuieli mai mari pentru apărare, bazându-se în același timp pe sprijinul financiar occidental pentru deficitul așteptat.

Proiectul de buget estimează deficitul de 33 de miliarde de lire sterline la aproximativ 20,4% din produsul intern brut al Ucrainei. Mai mult de jumătate din toate cheltuielile bugetare planificate ucrainene pentru anul viitor, sau 35 de miliarde de lire sterline (40 miliarde de euro), sunt planificate pentru sectorul Apărării pentru a finanța efortul de război împotriva Rusiei.

Scumpiri masive în lanț, până la 38%: 1 milion de români afectați într-o țară europeană

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, Occidentul a oferit aproximativ 97 de miliarde de lire sterline (113 miliarde de euro) în sprijinul Kievului. Pentru 2024, UE a promis un ajutor suplimentar de 43 de miliarde de lire sterline (50 miliarde de euro).

Între timp, sprijinul SUA este în stand-by în privința unui pachet de ajutor de 48 de miliarde de lire sterline (60 de miliarde dolari) pentru Ucraina. Angajamentul, care face parte dintr-un acord mai larg pentru Israel, Taiwan și granița dintre SUA și Mexic, a trecut prin Senat săptămâna aceasta.

SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a „paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară...
#razboi Ucraina, #costuri razboi, #costuri Rusia Ucraina, #cheltuieli militare Aparare Rusia, #cheltuieli militare Ucraina , #Razboi Ucraina