Loviturile asupra rebelilor Houthi l-ar putea aduce pe Biden mai aproape de războiul regional. SUA susține că încearcă să-l evite

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 23:07
2227 citiri
Loviturile asupra rebelilor Houthi l-ar putea aduce pe Biden mai aproape de războiul regional. SUA susține că încearcă să-l evite
Luptători houthi/ FOTO: WSJ

Când Joe Biden a dat ordin de atacuri aeriene asupra țintelor houthi din Yemen, a făcut un pas care pune acum în pericol unul dintre obiectivele principale ale propriei sale politici din Orientul Mijlociu - prevenirea unui război regional, scrie The Guardian.

Oficialii americani și aliați susțin că nu avea de ales. Diplomația, canalele din spate, semnalizarea și amenințările nu au reușit să oprească atacurile Houthi necruțătoare asupra transporturilor maritime din Marea Roșie și Golful Aden, despre care gruparea susținută de Iran a susținut că sunt efectuate în solidaritate cu Gaza.

Navele de containere au fost forțate să-și schimbe rutele în jurul Africii, crescând costurile globale de transport și amenințând că vor inversa câștigurile pe care administrația Biden le-a făcut împotriva inflației, exact în momentul în care începe campania sa de realegere.

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și de la răspunsul feroce al Israelului în Gaza, administrația Biden a muncit din greu pentru a opri conflictul, convingându-i, de exemplu, pe israelieni să nu efectueze o lovitură preventivă totală asupra Hezbollah din Liban. Acest lucru a funcționat pentru moment, dar prevenirea escaladării în Marea Roșie se dovedește și mai dificilă.

O coaliție navală multinațională, Prosperity Guardian, lansată pe 18 decembrie pentru a proteja transportul maritim, a reușit să intercepteze aproape toate dronele și rachetele pe care Houthi le-au aruncat asupra tancurilor petroliere care navighează în largul Yemenului, dar fiecare tentativă de lovitură costă mult SUA și aliații săi, milioane de dolari pentru a se apăra împotriva armelor rebelilor care uneori costă doar câteva mii. Și ar fi nevoie doar de un proiectil Houthi pentru a străpunge acest scut pentru a declanșa un dezastru geopolitic și de mediu. La 13 decembrie, de exemplu, rachetele Houthi au ratat la mustață o navă care transporta combustibil pentru avioane.

În loc să scadă, atacurile Houthi au devenit mai îndrăznețe. În ajunul Anului Nou, luptătorii Houthi au lansat un asalt îndrăzneț asupra unei nave containere, Maersk Hangzhou, cu patru bărci mici. Elicopterele lansate de pe nave americane au venit în sprijinul navei, scufundând trei dintre bărci și ucigând echipajele, aducând forțele americane în luptă directă cu rebelii pentru prima dată de la începutul crizei.

A doua zi, Biden și-a convocat echipa de securitate națională pentru a discuta opțiuni. Potrivit oficialilor administrației, el le-a ordonat diplomaților să se concentreze pe construirea consensului la ONU, care a condus la o rezoluție a consiliului de securitate miercuri, 10 ianuarie, susținând dreptul la liberă navigație și condamnând atacurile Houthi.

Biden dorea, de asemenea, o extindere continuă a Prosperity Guardian ca măsură defensivă și ca pregătirile detaliate să înceapă serios pentru un răspuns ofensiv. Listele de ținte au fost alese cu grijă pentru a maximiza impactul asupra capacităților Houthi, minimizând în același timp potențialele daune civile.

Pentagonul și Casa Albă au refuzat să ofere detalii cu privire la numărul de rachete lansate și numărul de ținte lovite. Dacă va fi suficient pentru a descuraja alte atacuri, oficialii au refuzat să prezică.

„Houthii au așteptat cu disperare de 20 de ani să se i-a la trântă cu „America și Israelul”

Gregory Johnsen, de la Institutul Statelor Arabe din Golful din Washington, a subliniat că houthii sunt obișnuiți să trăiască și să lupte sub bombardamente puternice. Ei păstrează unele dintre rachetele lor în subteran și desfășoară forțe în zone civile. „Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au bombardat Yemenul timp de câțiva ani și nu au putut să-i îngenuncheze pe houthi”, a subliniat Johnsen.

Loviturile SUA-Marea Britanie ar putea, în mod paradoxal, chiar să-i întărească pe houthi, susțin unii analiști, ridicându-și vizibilitatea în „axa de rezistență” condusă de Iran într-o luptă existențială cu Israelul și Occidentul. Îi fac un jucător global, notează The Guardian.

„Houthii au așteptat cu disperare de 20 de ani să se i-a la trântă cu „America și Israelul”. Din 7 octombrie, au recrutat 45.000 de luptători pentru „bătălia cuceririi promise și a Jihadului sfânt””, a declarat Nadwa Dawsari, cercetător la Institutul din Orientul Mijlociu. „Astăzi, SUA și Marea Britanie le-au împlinit visul.”

Cea mai mare teamă este că, în urma atacurilor SUA, Marea Britanie și aliații lor sunt cu un pas semnificativ mai aproape de confruntarea directă cu Iranul.

„Iranul a fost implicat operațional în desfășurarea acestor atacuri”, a declarat un înalt oficial al administrației americane, joi seară. „Au furnizat arme și informații huthi. Ei le-au oferit houthi capabilitățile pe care le-au folosit pentru a conduce aceste atacuri.”

Dar orice efort de a reduce amenințarea Houthi la adresa navigației va necesita probabil mai mult, inclusiv o acțiune agresivă pentru a împiedica rebelii să se reaprovizione cu arme, ceea ce înseamnă oprirea navelor care vin din Iran.

Deocamdată însă, SUA plănuiește noi lovituri dacă houthi continuă hărțuirea comerțului maritim.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#razboi, #Israel, #Gaza, #Hamas, #SUA, #lovituri, #houthi, #Yemen , #Razboi Gaza