O navă cargo americană, lovită de o rachetă trasă de rebelii houthi în largul Yemenului

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 20:10
5826 citiri
O navă cargo americană, lovită de o rachetă trasă de rebelii houthi în largul Yemenului
Un incendiu a izbucnit pe nava cargo lovită de o rachetă a houthi/ FOTO: Twitter

O navă cargo americană a fost lovită luni de o rachetă trasă de rebelii houthi în largul Yemenului, a doua zi după ce rebelii au lansat un atac asupra unui distrugător american în sudul Mării Roşii, relatează AFP.

"În jurul orei 16:00 (13:00 GMT), militanţii houthi susţinuţi de Iran au tras o rachetă balistică şi au lovit M/V Gibraltar Eagle, o navă cargo sub pavilionul Insulelor Marshall, aparţinând Statelor Unite", a anunţat Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (Centcom).

Potrivit Agenţiei britanice de securitate maritimă (UKMTO), nava "a fost lovită de sus de o rachetă" la sud-est de oraşul yemenit Aden.

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey afirmă că nava lovită de o rachetă în largul coastei de sud a Yemenului era o navă comercială deținută de SUA. Potrivit Ambrey, atacul „a vizat interese americane ca răspuns la loviturile militare americane asupra pozițiilor militare houthi din Yemen”.

Ambrey informează că un incendiu a izbucnit la bordul navei, sub pavilionul Insulelor Marshall și deținut de SUA, dar acesta rămâne în stare de navigabilitate și nu s-au înregistrat răniți.

Agenția de securitate Maritime Trade Operations din Regatul Unit a declarat anterior că comandantul unei nave a raportat că aceasta a fost „lovită de sus de o rachetă” în apropierea portului Aden din sudul Yemenului.

Rebelii houthi, care controlează zone extinse din Yemen, şi-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni împotriva navelor pe care le bănuiesc că ar avea legătură cu Israelul, perturbând traficul maritim în aceasta zonă esenţială pentru comerţul global. Houthi afirmă că acţionează în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, unde Israelul şi gruparea islamistă Hamas se află în război din 7 octombrie.

Potrivit companiei britanice de asigurări maritime Ambrey, nava lovită în largul Adenului se îndrepta spre Canalul Suez.

Ea nu are legătură cu Israelul, a precizat Ambrey, estimând că nava a fost vizată "ca răspuns la atacurile militare americane împotriva poziţiilor houthi din Yemen".

O coaliţie condusă de Occident a încercat să protejeze transportul maritim pe această cale navigabilă aglomerată de atacurile militanţilor Houthi susţinuţi de Iran.

Vineri, marina americană şi cea britanică au început o serie de lovituri împotriva unor situri legate de rebelii Houthi de pe teritoriul Yemenului, distrugând depozite de arme şi staţii radar cu muniţie de precizie. Atacurile au intervenit în urma unei campanii a grupării militante de a perturba navele civile din Marea Roşie.

În timp ce organizaţia rebelă şiită susţine că hărţuieşte doar transportul maritim legat de Israel, din cauza războiului împotriva Hamas din Gaza, zeci de nave de marfă şi petroliere au fost vizate, existând temeri tot mai mari pentru comerţul global cu mărfuri şi energie.

Oficiali americani au declarat pentru New York Times că analiștii se străduiesc să găsească ținte de lovit, rebelii yemeniți având ascunsă o mare parte din armament și putând încă să amenințe transportul maritim.

Agenția de presă Reuters a vorbit cu negociatorul șef Houthi, Mohammed Abdulsalam, care spune că poziția grupului cu privire la războiul din Gaza nu s-a schimbat în urma atacurilor SUA-Marea Britanie asupra Yemenului. Anterior, negociatorul șef Houthi, Mohammed Abdulsalam, a anunțat că rebelii își vor continua atacurile asupra navelor care se îndreaptă spre Israel. „Atacurile pentru prevenirea navelor israeliene sau a celor care se îndreaptă către porturile Palestinei ocupate vor continua”, spune Abdulsalam, în primul răspuns al grupului la atacurile din weekend. El spune că solicitările grupului sunt pentru încetarea atacurilor israeliene asupra Gaza și pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în nordul și sudul Fâșiei.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#razboi, #Israel, #Hamas, #Gaza, #atacuri, #houthi, #nava, #SUA, #yeman, #Marea Rosie , #Razboi Ucraina