Detalii din buncărul lui Zelenski. Președintele "semăna cu un cadavru ambulant" în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina

Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 21:44
8224 citiri
Detalii din buncărul lui Zelenski. Președintele "semăna cu un cadavru ambulant" în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina
Camera în care locuiește Volodimr Zelenski/ FOTO: Captură Youtube

Se spune că președintele Volodimir Zelenski "semăna cu un cadavru ambulant" în primele săptămâni ale invaziei Ruse pe scară largă, despre care nu credea că se va întâmpla "până în ultimele ore", scrie publicația The Telegraph, pe baza unui extras dintr-o carte despre Zelenski scrisă de jurnalistul Simon Shuster de la Time.

Zelenski și echipa sa ar fi locuit în buncărul de sub biroul președintelui, cu puțină lumină solară și "nu cu prea multă mâncare", în afară de dulciuri, conserve de carne și pâine veche. Un ministru i-a spus lui Shuster că "a supraviețuit zile întregi cu ciocolată".

Unii oficiali guvernamentali "și-au împachetat mașinile și au fugit" în primele ore ale dimineții de 24 februarie 2022, "cele mai grave dezertări" afectând Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit lui Shuster.

Cei care lucrau în buncăr dormeau doar câteva ore în fiecare noapte, iar Zelenski cerea actualizări ale informațiilor de la echipa sa "încă de la ora 4:50 dimineața".

"În cele din urmă, viața în buncăr s-a așezat într-o rutină mai ușor de gestionat", personalul fiind servit cu mese calde și întâlnirile fiind mutate la ora 7 dimineața, a scris Shuster.

Pentru președinte a fost instalată o sală de sport improvizată, pe care se pare că o folosea des noaptea, și o masă de ping-pong pentru personal.

"Zelenski și echipa sa au păstrat o rezervă de alcool chiar și după ce guvernul a interzis vânzarea acestuia, iar el turna ocazional vin pentru consilierii care i se alăturau la masă", potrivit cărții lui Shuster.

"Nu mai putea suporta comediile sovietice"

Din când în când, personalul era invitat să vizioneze un film, "de multe ori noile producții de la Hollywood", deoarece Zelenski "nu mai putea suporta comediile sovietice".

Președintele a fost, de asemenea, profund afectat de atacul rusesc asupra gării Kramatorsk din 8 aprilie 2022, potrivit lui Shuster.

Atacul a coincis cu o vizită a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev, dar Zelenski s-a chinuit să vorbească cu aceasta, deoarece mintea lui era "la bălțile de sânge de pe trotuar".

Gândindu-se la imaginile cu cele 60 de cadavre ale celor uciși, "a fost unul dintre acele momente în care brațele și picioarele tale fac un lucru, dar capul nu te ascultă", i-a spus Zelenski lui Shuster.

Fragmentul din carte a mai dezvăluit că Zelenski ar fi preferat să fie asociat cu George Orwell sau Charlie Chaplin decât cu liderul britanic din timpul războiului Winston Churchill, deoarece aceștia erau "artiști care au ajutat societatea" a căror influență "era adesea mai puternică decât artileria".

Viața anterioară de actor de comedie a lui Zelenski este abordată mai amănunțit într-un fragment din carte publicat în Time pe 4 ianuarie, Zelenski atribuind orașului său natal Krivoi Rog și rădăcinilor sale evreiești responsabilitatea de a-i căli caracterul.

Zelenski a declarat că a evitat bandele și criminalitatea pentru care orașul era renumit în anii 1990 datorită familiei sale, în special datorită faptului că bunicul său a fost un ofițer de poliție de rang înalt.

Faptul că a crescut într-o familie evreiască i-a afectat, de asemenea, primii ani de viață, părinții săi crezând că Zelenski trebuia să fie mai bun decât toți ceilalți pentru a reuși într-un sistem sovietic care era "manipulat împotriva lor", a scris Shuster.

Holocaustul, care i-a ucis pe străbunicii săi, precum și serviciul militar al bunicului său în cel de-al Doilea Război Mondial "l-au impresionat profund pe tânărul Zelenski".

Când și-a început cariera de actor, părinții lui au sperat că este o etapă temporară și că va deveni avocat.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #buncar, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina