Rachetele de croazieră americane Tomahawk, o amenințare pentru Rusia. Avertismentul șefului marinei militare a lui Putin

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 21:09
29686 citiri
Rachetele de croazieră americane Tomahawk, o amenințare pentru Rusia. Avertismentul șefului marinei militare a lui Putin
Navă americană trage cu rachete Tomahawk FOTO / Naval news

Navele militare americane echipate cu rachete de croazieră Tomahawk reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității naționale a Rusiei, a declarat șeful marinei ruse.

Navele americane desfășurate cu aceste rachete cu rază lungă de acțiune sunt capabile să "lanseze o lovitură masivă asupra unor ținte în majoritatea zonelor din Rusia", a declarat Nikolai Evmenov, care este comandantul-șef al forțelor navale ruse, pentru ziarul Krasnaia Zvezda (Steaua Roșie), al Ministerului rus al Apărării.

Racheta de croazieră Tomahawk este o armă de precizie cu rază lungă de acțiune, lansată de pe navele și submarinele armatei americane. Aceasta poate "lovi ținte cu precizie de la 1.600 de kilometri distanță, chiar și în spațiul aerian puternic apărat", potrivit producătorului rachetei, gigantul apărării Raytheon.

Statele Unite au mii de rachete Tomahawk în arsenal și pe navele desfășurate în întreaga lume. SUA și aliații săi au folosit muniția în luptă de peste 2.300 de ori, potrivit Raytheon, inclusiv în Siria.

Există mai multe variante ale Tomahawk, inclusiv noua și modernizata serie Block V, asupra căreia SUA au petrecut ultimii ani modernizând-o, scrie Newsweek.

Rusia are propriile sale stocuri de rachete de croazieră lansate de pe submarine sau nave, inclusiv rachetele de tip Kalibr, pe care le folosește în mod regulat pentru a ținti Ucraina din Marea Neagră.

Tensiunile dintre Rusia și SUA se află la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, Washingtonul fiind cea mai mare țară furnizoare de asistență militară pentru Ucraina de când Moscova a lansat invazia.

Marina americană, deși epuizată în diverse puncte fierbinți din întreaga lume, este totuși o putere de temut pe mări și sub apă. Flota de submarine a Rusiei este formidabilă, dar flota sa de suprafață s-a atrofiat, spun experții occidentali, războiul de aproape 2 ani din Ucraina având un impact asupra capacităților navale ale Moscovei.

La sfârșitul lunii decembrie, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că Rusia a pierdut 20% din flota sa din Marea Neagră în ultimele patru luni. Se știe că Ucraina a distrus un submarin rusesc din clasa Kilo, precum și că a avariat o serie de nave de debarcare ale Moscovei, precum Minsk, Saratov și Olenegorski Gorniak.

"Riscurile sunt create de prezența unor grupuri de forțe navale ale unor state străine în oceanele Atlantic și Pacific, în Marea Mediterană", a declarat Evmenov pentru presa rusă.

Marina americană a mutat resurse, inclusiv două grupuri de atac de portavioane, în Marea Mediterană după atacurile grupării militare palestiniene Hamas asupra Israelului în octombrie. De asemenea, aceasta menține o prezență robustă în Pacific, grupul de atac al portavioanelor USS Carl Vinson sosind în Filipine săptămâna trecută.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #flota, #SUA, #rachete tomehawk , #Razboi Ucraina