Asistența americană pentru Ucraina a „încetat complet“. Soarta ucrainenilor, în mâna Congresului SUA

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 10:37
8161 citiri
Asistența americană pentru Ucraina a „încetat complet“. Soarta ucrainenilor, în mâna Congresului SUA
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby FOTO Hepta

Casa Albă a anunţat joi, 11 ianuarie, că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a "încetat complet" din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev, relatează Reuters.

La Washington continuă totuşi negocierile cu privire la un pachet de ajutor pentru Ucraina care ar putea fi condiţionat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontierele SUA.

"Asistenţa pe care le-o ofeream a încetat acum", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Viitorul ajutorului american pentru Ucraina se decide în prezent în Congres, unde democraţii controlează Senatul, iar republicanii Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele american Joe Biden, din partea Partidului Democrat, a cerut Congresului să aprobe un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziţia republicană a declarat că va aproba noul pachet de ajutor doar dacă democraţii sunt de acord să implementeze o serie de măsuri la frontiera între SUA şi Mexic.

În faţa acestei situaţii, Kirby a folosit conferinţa sa de presă de joi pentru a-i îndemna încă o dată pe republicani să aprobe ajutorul pentru Ucraina, în special după ce serviciile de informaţii americane au concluzionat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în unele dintre ultimele sale atacuri împotriva Ucrainei.

"Atacurile pe care le desfăşoară ruşii sunt în creştere. Iar acum folosesc rachete balistice nord-coreene pentru a efectua aceste atacuri", a afirmat Kirby.

Potrivit lui Kirby, Rusia a lansat cel puţin o astfel de rachetă balistică asupra Ucrainei la 30 decembrie 2023 şi de asemenea "mai multe" rachete balistice nord-coreene la 2 ianuarie a.c., ca parte a unui alt atac asupra infrastructurii ucrainene.

Aceste rachete au fost parte integrantă a atacurilor cu rachete şi drone al Rusiei asupra Ucrainei la sfârşitul anului 2023 şi începutul acestui an în ceea ce a fost cel mai mare atac de la începutul războiului, în februarie 2022.

SUA, cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au acordat Kievului 44,2 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Pentagonul recunoaşte "deficienţe" în controlul ajutorului militar

Departamentul american al Apărării nu a respectat pe deplin cerinţele de control pentru aproximativ 1 miliard de dolari de ajutoare militare furnizate Ucrainei, a anunţat joi un organism independent din cadrul Pentagonului, notează AFP.

Acest anunţ intervine într-un moment în care oponenţii republicani ai preşedintelui Joe Biden se opun în continuare unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

"La 2 iunie 2023, inventarele de numere de serie pentru mai mult de 1,005 miliarde de dolari (59%) din totalul de 1,699 de miliarde de dolari în echipamente de apărare acoperite de EEUM erau deficitare", a declarat biroul Inspectorului General al Pentagonului într-un comunicat.

Denumirea EEUM se referă la un material care, datorită naturii sale sensibile, face obiectul unei supravegheri sporite în ceea ce priveşte utilizarea sa.

Această deficienţă poate fi explicată prin factori precum "numărul limitat de personal american în centrele logistice din ţările partenere şi din Ucraina" şi restricţiile impuse deplasărilor personalului de supraveghere, a precizat textul.

În timpul unui inventar al numerelor de serie, controlorii notează sau scanează codul de bare al echipamentului, apoi actualizează informaţiile într-o bază de date, a explicat biroul inspectorului general.

"Nivelul ridicat al deficienţelor poate fi legat de incapacitatea de a menţine o contabilitate completă a echipamentelor de apărare care fac obiectul unei desemnări EEUM", a adăugat el, subliniind că aceste lacune ar putea "creşte riscul de furt sau deturnare".

Echipamentele afectate includ rachete antitanc Javelin, rachete antiaeriene Stinger şi drone de luptă Switchblade.

"Nu există dovezi credibile ale unei deturnări ilicite a armelor convenţionale avansate furnizate de Statele Unite către Ucraina", a asigurat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

În fruntea sprijinului acordat Kievului după invazia rusă din februarie 2022, cu ajutoare de zeci de miliarde de dolari, Washingtonul a contribuit în mare măsură la rezistenţa forţelor ucrainene.

Dar Statele Unite nu dispun de "fondurile necesare pentru a reconstitui aceste stocuri", a avertizat Pat Ryder.

Republicanii au refuzat noi cheltuieli bugetare pentru Ucraina solicitate de administraţia Joe Biden, cerând în schimb măsuri mai dure în materie de imigraţie.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #SUA, #asistenta, #Casa Alba , #Razboi Ucraina