Casa Albă își schimbă strategia de sprijinire a Ucrainei. ”Este imperativă o acţiune a Congresului cât mai curând posibil”

Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 02:11
3009 citiri
Casa Albă își schimbă strategia de sprijinire a Ucrainei. ”Este imperativă o acţiune a Congresului cât mai curând posibil”
Ajutorul acordat de SUA Ucrainai este în pericol FOTO Twitter

Pe fondul întârzierii ajutorului american și european acordat Ucrainei, administrația președintelui american Joe Biden își schimbă subtil strategia de sprijinire a Kievului, mutându-și atenția de la o victorie completă asupra Rusiei la îmbunătățirea poziției Ucrainei pentru probabile „negocieri viitoare”, scrie politico.eu.

Deși Casa Albă și Pentagonul declară public că nu au existat schimbări oficiale în politică, oficialii americani și europeni, împreună cu ucrainenii, discută în prezent despre redistribuirea forțelor Kievului de la „contraofensiva eșuată” la o poziție defensivă mai puternică în estul Ucraina, conform publicației.

Acest efort a implicat, de asemenea, consolidarea sistemelor de apărare antiaeriană și construirea de fortificații, obstacole din sârmă ghimpată și șanțuri antitanc de-a lungul frontierei nordice a Ucrainei cu Belarus, spun acești oficiali. În plus, administrația Biden se concentrează pe resuscitarea rapidă a industriei de apărare a Ucrainei pentru a furniza armamentul de care are nevoie disperată și pe care Congresul american se eschivează să îl înlocuiască.

Oficialul administrației a declarat săptămâna aceasta pentru revista „Politico“ că o mare parte din această schimbare strategică în favoarea apărării are ca scop consolidarea poziției Ucrainei în orice negociere viitoare. „Aceasta a fost teoria noastră în tot acest timp - singurul mod în care acest război se termină în cele din urmă este prin negocieri“, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe care a dorit să-și păstreze anonimatul.

„Vrem ca Ucraina să aibă cea mai puternică mână posibilă atunci când se va întâmpla acest lucru“. Purtătorul de cuvânt a subliniat, totuși, că încă nu sunt planificate discuții și că forțele ucrainene sunt încă în ofensivă pe alocuri și continuă să ucidă și să rănească mii de soldați ruși. „Vrem ca ei să fie într-o poziție mai puternică pentru a-și menține teritoriul. Nu este vorba că îi descurajăm să lanseze o nouă ofensivă“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

O trecere la apărare ar putea da Ucrainei timpul necesar pentru a-l forța pe Putin să ajungă la un compromis acceptabil. „Este foarte probabil ca trecerea la o poziție defensivă să le permită ucrainenilor să economisească resurse, făcând în același timp ca un viitor progres rusesc să pară improbabil“, a declarat Anthony Pfaff, expert în informații la Colegiul de Război al Armatei SUA, coautor al unui studiu care a anticipat invazia lui Putin în Ucraina cu ani înainte ca aceasta să se întâmple.

UE flutură aderarea Ucrainei la NATO

Diplomatul european aflat la Washington a declarat că Uniunea Europeană evocă, de asemenea, amenințarea cu accelerarea aderării Ucrainei la NATO pentru „a-i pune pe ucraineni în cea mai bună situație posibilă pentru a negocia“ cu Moscova.

Acesta este un punct fierbinte pentru Putin, despre care se crede că este interesat în principal de un acord strategic cu Washingtonul în baza căruia Ucraina nu va intra în NATO.

Cu toate acestea, Biden se confruntă cu un pericol politic în cazul în care războiul va decurge prost pentru ucraineni. Chiar dacă republicanii din Congres sunt principalii responsabili pentru întârzierea ajutorului militar, acest lucru nu îl va ajuta prea mult pe Biden din punct de vedere politic dacă Putin începe să recâștige avantajul pe câmpul de luptă anul viitor, după cele aproape 100 de miliarde de dolari pe care Biden le-a investit deja pentru a opri Rusia.

În cea mai mare parte a conflictului, republicanii l-au acuzat pe Biden că se mișcă prea încet pentru a-i înarma pe ucraineni cu cel mai sofisticat armament, cum ar fi tancurile de luptă M1A1 Abrams, artileria de precizie cu rază lungă de acțiune și avioanele de vânătoare F-16. Criza actuală din Ucraina resuscitează, de asemenea, vechea critică a lui Trump la adresa NATO și a europenilor care cheltuiesc prea puțin.

Putin înțelege miza

Ucrainenii înșiși sunt implicați în ceea ce devine o dezbatere foarte publică despre cât timp mai pot rezista în fața lui Putin. În condițiile în care Ucraina este în criză de trupe, dar și de arme, refuzul lui Zelenski de a lua în considerare orice noi negocieri cu Moscova pare din ce în ce mai nesustenabil din punct de vedere politic pe plan intern. Președintele ucrainean, care încearcă să înroleze încă o jumătate de milion de soldați, se confruntă cu o opoziție internă tot mai mare din partea comandantului său militar suprem, generalul Valeri Zalujnîi, și a primarului Kievului, Vitali Kliciko.

Înaltul oficial al administrației Biden a declarat pentru publicația „Politico“ că toți acești factori - rezistența din Congres și politica internă a Ucrainei - au jucat un rol în noile discuții cu Kievul despre redistribuirea către o poziție defensivă.

O problemă, desigur, este că Putin înțelege prea bine aceste mize - mai ales având în vedere cifrele în creștere în sondaje pentru Trump, care a sugerat atât că ar încheia rapid o înțelegere cu Rusia în privința Ucrainei, cât și că ar ordona SUA să se retragă din NATO sau cel puțin să retrogradeze NATO. Din punct de vedere militar, cea mai mare îngrijorare ar putea fi faptul că Putin ar putea trece la ofensivă în primăvară cu un sprijin aerian major pe care l-a evitat până acum, dar pe care l-ar putea desfășura pe măsură ce Ucraina va rămâne fără rachete defensive.

Din punct de vedere politic, îngrijorarea este că Putin nu se va apropia de o negociere până când nu va vedea cine este următorul președinte american.

La sfârșitul lunii septembrie, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat că rușii au un „plan de activitate până în 2025“, iar luna următoare, Putin a declarat că Ucraina va mai avea „o săptămână de trăit“ dacă livrările de arme din partea țărilor occidentale vor înceta.

SUA au deblocat ultima tranşă de ajutor militar disponibilă pentru Ucraina

SUA au anunţat miercuri deblocarea a 250 de milioane de dolari reprezentând ajutor militar pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, relatează AFP. Negocierile persistă încă între republicani şi democraţi cu privire la validarea pachetului de 61 de miliarde cerut cu insistenţă de preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este imperativă o acţiune a Congresului cât mai curând posibil pentru a promova interesele noastre în materie de securitate naţională, ajutând Ucraina să se apere“, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat.

Cu toate acestea, liderii Senatului au remarcat deja că anul se va încheia fără aprobarea de noi fonduri de către Congres - încă o dezamăgire pentru preşedintele ucrainean, într-un an marcat de speranţa într-o contraofensivă majoră şi de presiunea crescută a Rusiei pe front.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #SUA, #strategie , #Razboi Ucraina