Turcia urmează exemplul Chinei într-o mișcare care ar putea să-l înfurie pe Putin

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 00:55
4399 citiri
Turcia urmează exemplul Chinei într-o mișcare care ar putea să-l înfurie pe Putin
Președintele turc Recept Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin FOTO: novosti.rs

Băncile turcești au început să refuze să lucreze cu băncile rusești, potrivit presei ruse. Decizia urmează unei măsuri similare luate de instituțiile din China pentru a evita sancțiunile secundare ale SUA legate de invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Ziarul rusesc de afaceri Kommersant a relatat miercuri, 17 ianuarie, că băncile turcești au încetat relațiile cu aproape toate instituțiile de credit rusești și au suspendat procesarea plăților, deși a existat o excepție pentru băncile subsidiare străine din Rusia, scrie Newsweek.

Surse au spus ziarului că tranzacțiile dintre băncile turcești și Rusia au fost complicate de ordinul executiv al președintelui american Joe Biden din decembrie care impunea sancțiuni secundare împotriva firmelor străine care ajută Moscova în război.

Ordinul lui Biden permite autorităților americane să deconecteze băncile străine de la sistemul financiar american care încalcă sancțiunile impuse Moscovei.

Companiile de logistică care lucrează cu Turcia au declarat pentru Kommersant că plățile transfrontaliere au devenit mult mai complicate și că sunt necesare mai multe date și documente pentru a confirma că regulile privind sancțiunile nu au fost încălcate.

Surse au declarat pentru ziar că afacerile dintre băncile turcești și Rusia au fost complicate de ordinul executiv al președintelui american Joe Biden din decembrie, care impune sancțiuni secundare împotriva firmelor străine care ajută Moscova în război.

Ordinul lui Biden permite autorităților americane să deconecteze băncile străine din sistemul financiar american care încalcă sancțiunile impuse împotriva Moscovei.

Companiile de logistică care lucrează cu Turcia au declarat pentru Kommersant că plățile transfrontaliere au devenit mult mai complicate și că au fost necesare mai multe date și documente pentru a confirma că nu sunt încălcate regulile privind sancțiunile.

O sursă din sectorul bancar din Turcia a declarat pentru agenția de presă de stat rusă Tass că instituțiile turcești sunt "în expectativă". Acest lucru s-a datorat faptului că ordinul lui Biden necesita clarificări suplimentare, deoarece era "formulat în termeni foarte largi" conform normelor Biroului de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA.

Dar ordinul a cauzat timpi mai lungi de procesare a transferurilor de bani și cazuri în care fondurile sunt trimise înapoi sau întârziate cu zile, potrivit Bloomberg, care citează bancheri familiarizați cu această chestiune. Publicația a precizat că Turcia dorește să fie scoasă de pe o listă internațională "gri" a jurisdicțiilor considerate incapabile să abordeze spălarea banilor, ceea ce descurajează investitorii străini.

Ar putea urma și alte state prietene

Roman Prohorov, de la Asociația pentru Inovații Financiare din Rusia, a declarat pentru Kommersant că Turcia este încă „interesată să fie un nod de mărfuri și de transport între Rusia și Europa”, că există „un alt fel de joc” în spatele actualului impas.

Kommersant a relatat că, dacă riscurile se dovedesc a fi prea mari pentru băncile turcești, singura opțiune eficientă ar fi stabilirea de decontări cu Turcia prin intermediul băncilor din țări terțe, inclusiv cele din fosta Uniune Sovietică sau CSI.

Între timp, publicația independentă de știri în limba rusă The Bell a relatat că demersul țărilor occidentale de a bloca firmele rusești de a ocoli sancțiunile "până acum pare puternic" și că acum înseamnă că "Rusia are probleme cu cei mai mari parteneri comerciali ai săi, China și Turcia".

The Bell a spus că "ar trebui să se aștepte și la probleme cu decontările internaționale" în alte țări pe care Rusia le numește "prietenoase", ceea ce ar putea adăuga costuri de tranzacționare și prețuri la bunurile importate.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Turcia, #banci, #China, #SUA, #sanctiuni , #Razboi Ucraina