SUA încearcă să neutralizeze activitățile Grupului de mercenari „Wagner”

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 02:43
5809 citiri
SUA încearcă să neutralizeze activitățile Grupului de mercenari „Wagner”
Compania Wagner a lui Prigojin recrutează luptători în Balcani/ FOTO: Captură Youtube

Conducerea SUA este îngrijorată de activitățile companiei militare private ruse „Wagner” și lucrează pentru a-i neutraliza activitățile, a declarat Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Scholle, în Serbia, informează agenția de presă sârbă Tanjug.

Consilierul Departamentului de Stat a adăugat că guvernul Statelor Unite lucrează în această direcție cu Serbia și alte țări și caută modalități de a neutraliza activitățile PMC, inclusiv recrutarea de voluntari.

„Am văzut că gruparea Wagner încearcă să recruteze soldați din Serbia și din alte țări, credem că acest lucru nu ar trebui să continue. Știu că aici (în Serbia – n.red.) există îngrijorare în acest sens, ne-am exprimat și noi îngrijorarea. Mizăm pe cooperarea cu guvernul de la Belgrad, precum și cu alte țări, pentru a pune capăt activităților organizației”, a spus Scholle.

Balcanii sunt principala sursă de luptători mercenari pentru Rusia, potrivit Centrului Național de Rezistență, o organizație operată de forțele speciale din Ucraina. Potrivit centrului, o figură cheie în procesul de recrutare este veteranul lunetist mercenar sârb, Deyan Berich, care a luptat pentru Rusia împotriva Ucrainei în 2014. Un alt mercenar sârb important a fost identificat ca fiind Zika Radoic, care în prezent luptă pentru Rusia.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner, a lăsat de înțeles la un moment dat că în gruparea paramilitară a Moscovei ar lupta și români. ”Bucătarul lui Putin” a mai declarat că organizația pe care o conduce deține centre de recrutare într-o altă țară a Uniunii Europene „Da, într-adevăr, avem un număr uriaș de centre de recrutare în Republica Cehă. În general, vreau să notez că cetățenii Republicii Cehe luptă perfect în rândurile grupului Wagner. Și sunt foarte mândri că sunt singurii dintre acei europeni care muncesc cu armele în mână pentru a proteja interesele Federației Ruse”, a declarat Prigojin.

Statele Unite consideră că Serbia trebuie să se alăture țărilor și organizațiilor internaționale care au aplicat sancţiuni împotriva Moscovei ca răspuns pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

„Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite. Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal”, a declarat, după o vizită efectuată la Belgrad, capitala Serbiei, consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet.

Potrivit lui Chollet, „Serbia a făcut câţiva paşi importanţi” pentru a condamna la ONU agresiunea rusă din Ucraina, iar autoritățile de la Washington vor colabora cu cele de la Belgrad pentru a sprijini mai mult Ucraina.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este un aliat tradiţional al Rusiei, care apără la rândul său interesele Belgradului la forurile internaţionale în privinţa Kosovo, o fostă provincie sârbă populată majoritar de etnici albanezi care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#razboi, #Ucraina, #SUA, #neutralizare, #grupul wagner, #mercenari , #SUA