Intram si noi intr-o perioada de confruntare cu UE. Unii cu putere si bani incearca sa renegocieze conditiile de aderare Interviu

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 18:19
10127 citiri
Intram si noi intr-o perioada de confruntare cu UE. Unii cu putere si bani incearca sa renegocieze conditiile de aderare Interviu

Asistam la o degradare a stabilitatii sistemului international, la o confruntare tot mai abrupta intre Occident, pe de o parte, si Rusia si China, pe de alta parte, spune fostul consilier prezidential Iulian Fota, in opinia caruia exista oameni in Romania, cu putere si bani, care incearca sa renegocieze termenii aderarii noastre la Uniunea Europeana.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul consilier pe probleme de securitate Iulian Fota explica de ce Romania nu poate fi pusa pe acelasi plan cu Polonia sau Ungaria si subliniaza nevoia de dialog, pentru a reduce fracturile aparute in societate, inclusiv in urma referendumului pentru familie.

Ce v-a atras atentia in mod deosebit pe plan international in ultima perioada?

In continuare eu vad o degradare a stabilitatii sistemului international, vad o confruntare din ce in ce mai deschisa, mai abrupta, intre Occident si statele care doresc sa castige influenta pe seama Occidentului, si aici ma refer in egala masura la Rusia (mai ales in spatiul european si al Orientului Mijlociu) si la China, pentru ca, daca ne uitam prin presa din ultimele zile, o sa vedem o crestere semnificativa de tensiune in relatia SUA cu China.

De exemplu, mi s-a parut extrem de interesant ca in paginile New York Times sunt in ultimele zile doua articole mari despre doua cazuri de spionaj: unul intre SUA si China - un spion chinez a fost arestat si urmeaza a fi judecat in SUA - si un altul in care era prezentata situatia complicata din Balcani, din Macedonia, cu tot cu oligarhii greci si conexiunile rusesti.

Deci doar daca deschizi paginile New York Times iti dai seama cum s-a intensificat confruntarea din zona de intelligence. Si astea sunt doar doua exemple punctuale, lucrurile sunt in continuare ingrijoratoare, complicate si gradul de pericol se mentine ridicat.

Cum evolueaza lucrurile in spatiul european? Bruxelles-ul are probleme cu Polonia si Ungaria, iar Romania pare sa mearga pe acelasi drum, in ciuda avertismentelor transmise recent.

Eu in continuare nu includ Romania pe aceeasi lista cu Polonia si Ungaria pentru ca, dupa parerea mea, sunt situatii particulare. Asa cum eu cred ca nu se poate compara nici situatia din Polonia cu cea din Ungaria, chiar daca presa face lucrul asta. Ceea ce se intampla in Romania are un specific neaos si e greu de construit o paradigma unificatoare care sa integreze toate cele trei tari.

Mizele sunt diferite, am mai spus acest lucru. Orice ar face Polonia si Ungaria, ele raman tari occidentale, in special prin prisma religiilor dominante, prin urmare pentru ele nu exista miza optiunii pentru civilizatia din spatiul occidental, pe cand Romania are aceasta miza.

Romania nu este un spatiu uniform din punct de vedere civilizational. Transilvania a evoluat cu Europa occidentala si are o alta deschidere spre ideea de Occident, in timp ce la sud si la est de Carpati noi a trebuit sa optam in urma cu peste 100 de ani pentru acest model de civilizatie.

Acum intram si noi intr-o perioada de confruntare cu Bruxelles-ul si cu UE, dar, dupa parerea mea, nu este o confruntare a Romaniei, ci este o confruntare a unora. Sentimentul meu este ca un numar de oameni (nu multi, dar semnificativi, pentru ca au bani, au functii, au putere) incearca sa renegocieze termenii aderarii noastre la Uniunea Europeana. Incearca, fara sa declare explicit, fara sa recunoasca, sa puna in discutie, sa renegocieze conditiile in care noi am aderat in 2007. Inclusiv MCV. Aici e cel mai vizibila contestarea, dar dincolo de MCV sunt si alte mize.

Unul dintre motivele pentru care eu spun ca Romania nu poate fi pusa pe acelasi plan cu Polonia si Ungaria este si acela ca, din punct de vedere al opiniei publice, la noi sprijinul pentru UE este in continuare foarte mare. Nu am vazut niciun sondaj in ultimul timp care sa conteste aceasta afirmatie, iar ultimele valori pe care mi le amintesc aratau un nivel de peste 50%.

Amintiti-va si imaginile de la proteste, steagul Uniunii Europene in Piata Victoriei, mitingul din 10 august.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com