Ministrul de Externe de la Chișinău despre alegerile din Moldova: Vedem deja încercări de destabilizare a situației

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 22:59
1208 citiri
Ministrul de Externe de la Chișinău despre alegerile din Moldova: Vedem deja încercări de destabilizare a situației
Ministrul de Externe al Moldovei susține că țara sa este în continuare o țintă a Rusiei FOTO Facebook/Mihai Popșoi

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a avertizat că Rusia va continua războiul hibrid și în 2024, an în care cetățenii urmează să-și aleagă un nou președinte și să voteze pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendum.

„Cu siguranță Republica Moldova rămâne o țintă a Federației Ruse și în contextul alegerilor prezidențiale pe care îl avem și referendumul despre integrare europeană. Vedem deja de ceva vreme încercări de a stabiliza situația, de a promova narative care sunt împotriva interesului național și al cetățenilor Republicii Moldova”, spune Mihai Popșoi, într-un interviu pentru Digi 24.

Ministrul subliniază însă că instituțiile statului sunt pregătite să acționeze în consecință.

„Republica Moldova, instituțiile statului și societatea în ansamblu devine mai rezilientă pe zi ce trece. Cetățenii învață din această experiență să nu se mai lase manipulați de asemenea știri, care tind să creeze animozitate în societate, tind să creeze clivaje false în societate, care tind să ne abată de la drumul nostru european, valorile care țin de procesele democratice, consolidarea democrației Republicii Moldova. Cu siguranță, astfel de încercări vor mai fi, dar instituțiile noastre devin mai rezilient pentru a combate aceste atacuri hibride și statul Republica Moldova este într-o poziție mai bună, decât era acum doi ani în urmă când era mult mai vulnerabil, a mai spus ministrul.

Mihai Popșoi mai spune despre relațiile dintre Republica Moldova și Rusia că se află la cel mai jos nivel din istorie.

„Relațiile diplomatice sunt la cel mai jos nivel din istoria noastră a relațiilor diplomatice. E un lucru care se explică, având în vedere circumstanțele în care ne aflăm, agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate avea alt rezultat decât reducerea semnificativă a nivelului de relații pe care îl avem cu Federația Rusă. Acest lucru este regretabil având în vedere că avem un număr mare de cetățeni moldoveni în Federația Rusă, avem anumite relații economice. Noi ne dorim să avem relații cu toți, însă atât timp cât cineva încalcă dreptul internațional, ucide zilnic, sugrumă femei, copii, distruge locuințe, omoară civili. Asemenea lucruri cu siguranță nu pot fi tolerate și Republica Moldova rămâne ferm ancorată în sprijinul Ucrainei, în sprijinul dreptului internațional, integrității, suveranității Ucrainei”, susține ministrul.

În ce privește anunțul inițial potrivit căruia Tiraspol ar fi urmat să ceară astăzi alipirea Transnistriei la Rusia, ministrul susține că e încă o încercarea a Moscovei de destabilizare a Moldovei.

„Cu siguranță este un element al războiului hibrid. Asemenea anunțuri au mai fost, sunt și probabil că vor mai fi. Anunțuri care să contribuie la anxietatea din Republica Moldova. Este extrem de important ca jurnaliștii din Republica Moldova și cei din afara țării să abordeze aceste subiecte cu responsabilitate maxime, să verifice aceste informații, așa încât să nu se lase epuizați de aceste încercări de atacuri hibride, operațiuni psihologice. Aceasta este chemarea mea și rugămintea, dacă doriți”, a declarat el.

Mihai Popșoi a declarat că Republica Moldova are ca țintă anul 2030 pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Noi ne-am propus ca în 2030 să fie momentul când aderăm, asta ar presupune că negocierile ar trebui să se finalizeze ceva mai devreme. Este un termen realist, un termen pragmatic și pentru a obține acest rezultat. Dacă se va primi mai devreme, cu atât mai bine”.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Republica Moldova alegeri, #destabilizare republica moldova, #razboi hibrid Rusia, #aderare UE Moldova , #Republica Moldova