Cacealma rusească sau dezintegrare a Mitropoliei Moldovei?

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 14 Noiembrie 2023, ora 19:43
3933 citiri

Frământări în interiorul Mitropoliei Moldovei din subordinea Patriarhiei Ruse. Preoți locali influenți i-au cerut luni mitropolitului Chișinăului să înceapă procesul de aderare a mitropoliei la Patriarhia Română.

Majoritatea preoților din protopopiatul Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către mitropolitul Vladimir în care se declară "tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți" de ascultarea pe care trebuie să o facă față de patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril. În opinia semnatarilor, după invazia Rusiei asupra Ucrainei, patriarhul rus și-a pierdut calitatea de "părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic și chemând fățiș și pe nedrept la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos".

Preoții semnatari îi reamintesc mitropolitului Vladimir că și Moldova a trecut, în 1992, printr-o situație similară cu cea din Ucraina "când armata rusă a atacat Republica Moldova, iar înaintașul patriarhului Kiril – patriarhul Alexii al II-lea – a binecuvântat cazacii să ucidă ostașii noștri". "De fapt, atât noi, cât și înaintașii noștri gustăm din plin amărăciunea așa-zisei oblăduiri a Bisericii Ortodoxe Ruse, care pentru noi, românii basarabeni, nu a fost și nu este decât un instrument de deznaționalizare și de îndepărtare de neamul nostru românesc și de Biserica Ortodoxă Română, sub ascultarea căreia, în mod firesc, trebuie să fim", se arată în adresarea preoților către ÎPS Vladimir.

Preoții migrează către Mitropolia Basarabiei și fără dezlegare de la omul Moscovei

În ultimele luni, peste 60 de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei (aflată sub oblăduirea Patriarhiei Ruse) au trecut la Mitropolia Basarabiei. Pentru a opri acest val, unii au fost caterisiți (pedepsiți prin anularea calității de preoți) de către mitropolitul Moldovei, Vladimir.

Tendința a continuat însă, iar Mitropolia Moldovei riscă acum să rămână fără preoți și fără biserici, deoarece preoții migrează la Mitropolia Basarabiei cu tot cu parohii. Într-o scrisoare trimisă la Moscova în septembrie de către mitropolitul Moldovei, acesta i-a comunicat patriarhului rus faptul că Mitropolia Moldovei pierde teren în Republica Moldova din cauza războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei și că tot mai mulți preoți se dezic de "lumea rusă" și trec la Mitropolia Basarabiei, atrași de salarii mari și beneficii sociale, oferite de statul român. O reacție publică a Moscovei nu a apărut, dar se știe că ÎPS Vladimir a primit un răspuns de la Patriarhia Rusă la scrisoarea sa din septembrie – un răspuns pe care Mitropolia Moldovei îl ține secret.

După recepționarea scrisorii preoților din protopopiatul Chișinău, sectorul II, Mitropolia Moldovei a anunțat că va convoca joi o ședință cu toți protopopii și stareții mănăstirilor din subordine pentru a discuta situația creată. Luni, 13 noiembrie, zeci de preoți și enoriași din Chișinău s-au adunat la Mitropolia Moldovei și au cerut ca parohii care au trecut la Mitropolia Basarabiei să fie caterisiți. De asemenea, ei au solicitat ca preoții care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei să lase bisericile în care slujesc în gestiunea Mitropoliei Moldovei.

Posibil plan rusesc de discreditare a Patriarhiei Române

Nici Patriarhia Română, nici Mitropolia Basarabiei nu au reacționat la frământările care au loc în rândul preoților moldoveni din cadrul Mitropoliei Moldovei. Totuși, într-o postare pe Facebook, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei - protopopul de Orhei, Ion Marian – susține că la mijloc ar fi "o schema perfidă" pusă la cale de mitropolitul Vladimir prin care "structura rusească" pe care o conduce vrea să obțină un statut special în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și astfel să oprească ascensiunea Mitropoliei Basarabiei.

"Mitropolia Basarabiei nu este instrumentul reglărilor între clanurile din Mitropolia Moldovei, nu este o instituție lipsită de autoritate și nu e nevoie de a o completa cu oricine. Este o casă care își așteaptă fiii cu răbdare. Nu avem nevoie de hurtă, unde se pot strecura tot felul de securiști cu planuri bine definite de răufăcătorii Mitropoliei Basarabiei", menționează protopopul de Orhei al Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian. Potrivit lui, un plan de a obține cu orice preț un statut special în BOR pentru această structură rusească din Moldova (Mitropolia Moldovei – n.n.), planează de foarte mult timp – acesta fiind proiectul rusesc "de discreditare directă a Patriarhiei Române".

În acest sens sunt relevante câteva detalii. În ultimul alineat al scrisorii, protopopii semnatari nu propun aderarea la Mitropolia Basarabiei și nici nu se despart de ÎPS Vladimir, ci îi elogiază calitățile de "Întâistătător" și propun ca el să-i "păstorească" și în cadrul Patriarhiei Române.

În cadrul Patriarhiei Române există însă deja o Mitropolie a Moldovei cu sediul la Iași, iar în Republica Moldova activează Mitropolia Basarabiei supusă canonic Patriarhiei Române.

Preoții moldoveni, care îi cer acum mitropolitului Vladimir aderarea la Patriarhia Română, exclud o posibilă fuziune a Mitropoliei Moldovei (din Republica Moldova) cu Mitropolia Basarabiei și vor ca ÎPS Vladimir să-și mențină funcția. Despre mitropolitul Vladimir se știe oficial că este colonel în rezervă, iar presa a scris în repetate rânduri că ar fi agent al serviciilor secrete ruse.

Cel care i-a transmis luni scrisoarea preoților din protopopiatul Chișinău mitropolitului Vladimir a fost protopopul Pavel Borșevschi, unul din cei mai influenți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei. El i-a spus mitropolitului că nu are de gând să părăsească "în mod samavolnic" Mitropolia Moldovei nici el, nici clericii semnatari, iar în scrisoare aceștia menționează că nu-și doresc "un alt Arhipastor" în afară de ÎPS Vladimir. "Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu. Însă nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, ceea ce reiese din scrisoarea sa către patriarhul Kiril, dar și ținând cont că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim", a menționat Pavel Borșevschi.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #mitropolia moldovei, #patriarhia romana, #aderare , #Republica Moldova