Moldova a acuzat trupele ruse din Transnistria că au încălcat regimul de securitate în teritoriul controlat de acestea și de provocări

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 19:29
4227 citiri
Moldova a acuzat trupele ruse din Transnistria că au încălcat regimul de securitate în teritoriul controlat de acestea și de provocări
Soldați ruși din așa-zisa Forță de Menținere a păcii în Transnistria FOTO / ZN.ua

La ședința Comisiei mixte de control (UCC) pentru gestionarea operațiunii de menținere a păcii în autoproclamata Transnistria, reunită la 20 aprilie la Bender, autoritățile moldovene au anunțat o încălcare a regimului de securitate de către așa-numitul contingent rus de menținere a păcii, scrie Molpres citând Oficiul pentru Politică de Reintegrare.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre prezența unor posturi ilegale ale forțelor de securitate „transnistrene” pe teritoriul autoproclamatei Republici Transnistrene controlată de Rusia și necesitatea scoaterii acestora din așa-zisa zonă de securitate.

De exemplu, delegația Republicii Moldova a citat cazuri repetate de opriri nejustificate la astfel de posturi ale vehiculelor cetățenilor, în special reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Delegația Republicii Moldova a cerut excluderea unor cazuri similare pe viitor.

Chișinăul a mai anunțat încălcarea regimului Zonei de Securitate de către contingentul militar rus în perioada februarie-aprilie 2023. În special, oficialii moldoveni au vorbit despre „deplasarea necoordonată a echipamentelor militare blindate în afara locației posturilor Forțelor Unite de Menținere a Păcii”.

Cel mai recent și grav caz de deplasare necoordonată a tehnicii militare blindate de către militarii ruși din misiune a avut loc ieri, 19 aprilie, la ora 04:53 dimineața în apropierea postului de menținere a păcii nr. 9 (stânga) din apropierea podului Vadul-lui-Vodă, municipiul Chișinău, în urma căruia a fost necesară implicarea poliției din Dubăsari” se arată în articolul în care se regăsesc și declarațiile delegației Republicii Moldova.

„Un convoi format dintr-o blindată „BTR-60” și un camion militar „Ural”, ce transporta un grup de militari, cu fața ascunsă sub mască cu specific militar s-au deplasat spre postul vamal intern și de poliție „Pîrîta” și înapoi la postul nr.9.

Mișcarea, în prealabil necoordonată și chiar neanunțată a echipamentelor militare, inclusiv a celor blindate, a provocat confuzie în rândul angajaților postului de poliție și vamal, deoarece țeava blindatei era îndreptată către acest post, acțiunile contingentului militar al forțelor de menținere a păcii din Federația Rusă au fost percepute ca un posibil atac, astfel a fost activată alarma la unitățile de poliție din Secția Centrală a Zonei de Securitate. Doar deplasarea promptă a conducerii Inspectoratului de Poliție Dubăsari la locul incidentului a dus la detensionarea situației,” se arată în declarația delegației Rep. Moldova, potrivit portalului Zona de Securitate.

Incidentele, potrivit reprezentanților Biroului pentru Politică de Reintegrare, au avut rezonanță în societate și au crescut nemulțumirea locuitorilor Zonei de Securitate, care sunt opriți fără motiv cu verificări excesive de documente și transport. Delegația Republicii Moldova a calificat această încălcare drept o provocare și a cerut contingentului militar rus să nu destabilizeze regiunea.

Initiative for Peace (I4P) publică azi o analiză „PE SCURT despre Zona de (in) Securitate”

„Dacă există cineva mulțumit de situația în Zona de Securitate (ZS), acel cineva stă la Moscova, nu a fost niciodată în ZS și doar constată că are armată dincolo de linia frontului din Ucraina, în Moldova, un factor de iritare în coasta NATO și UE.

Trupele ruse din stânga Nistrului au dificultăți la capitolul rotației, sunt în izolate departe de Rusia, soldații și subofițerii – localnici cu pașapoarte rusești – nici nu sunt „ruși adevărați”, iar puținii ofițeri ruși privesc nostalgic în trecutul antebelic, cu îngrijorare la viitorul incert și cu amărăciune la prezentul mediu ostil”, se menționează în analiză.

Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Cum poate rezolva Republica Moldova problema Transnistriei. Politolog: „Trebuia făcut acest lucru de multă vreme”
Republica Moldova face pași siguri către integrarea în Uniunea Europeană, aspect întărit de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care s-a aflat într-o vizită de lucru în...
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
#Republica Moldova, #Transistria, #provcari, #trupe ruse , #Republica Moldova