Rusia nu mai importă fructe și legume din Republica Moldova

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 19:13
284 citiri

Moldova nu mai poate exporta fructe și legume în Rusia începând cu 4 decembrie. Este al treilea embargo aplicat de Rusia împotriva Moldovei – de fiecare dată ca pedeapsă pentru apropierea de UE.

De data aceasta, serviciul „Rosselhoznadzor” a introdus noul embargo după schimbul de replici de la reuniunea OSCE la care Chișinăul a condamnat invazia brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și a anunțat ferm că Moldova merge ireversibil pe calea europeană.

Lecția embargourilor rusești, învățată

Înainte de embargoul rusesc din 2006, Rusia (58%) și spațiul CSI absorbeau peste 85% din exporturile moldovenești. Blocajul Kremlinului a fost o adevărată dramă pentru producătorii și exportatorii moldoveni, în special de vinuri. Ajutați de UE, moldovenii s-au reorientat rapid spre alte piețe.

În 2014, când Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, Rusia a pedepsit-o din nou prin introducerea unui embargo la importul produselor moldovenești. În acel moment, ponderea Rusiei (și a pieței CSI) în volumul total al exporturilor moldovenești scăzuse sub 40%. Pentru a ajuta Moldova, UE și-a deschis și mai mult piața pentru producătorii moldoveni printr-o măsură extraordinară urgentă.

În anii care au urmat, moldovenii au evitat piața rusească din cauza șantajului Moscovei și a lipsei de siguranță. Înainte de invazia rusă în Ucraina, Moldova mai ducea în Rusia doar 8,7% din exportul total – în special mere și produse alcoolice (mare parte de la fabricile din regiunea transnistreană, controlate tot de oligarhi ruși). Acum, ponderea Rusiei în volumul total al exporturilor moldovenești a scăzut sub 4%. Prin urmare, impactul noului embargo introdus de Rusia pentru a pedepsi Moldova pentru parcursul său european este neglijabil. Din același motiv, Chișinăul a denunțat în ultimele luni zeci de acorduri semnate anterior în cadrul CSI, urmând să părăsească această organizație patronată de Rusia pe măsură ce se va apropia de UE.

România, principalul partener economic

UE absoarbe peste 60% din exporturile Republicii Moldova iar această cifră crește an de an. Iar România este principala destinație a exporturilor moldovenești, cu o cotă de peste 34% din totalul exporturilor. Autoritățile anticipează că, la sfârșitul anului 2023, volumul comerțului dintre Republica Moldova și România va depăși 2,8 miliarde de dolari.

Oficial, Rusia și-a argumentat interdicția impusă la importul fructelor și legumelor moldovenești prin „descoperirea mai multe obiecte de carantină” în aceste produse. Asta deși Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova susține că a prezentat serviciului rus „Rosselhoznadzor” toate rapoartele de laborator care demonstrează lipsa dăunătorilor în loturile de fructe și legume trimise spre Rusia. Potrivit ANSA, fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii și numai Rusia a semnalat abateri.

Un clasament internațional făcut public recent arată că Moldova se numără printre liderii statelor exportatoare de prune, cireșe, mere și vinuri. Moldova este cel mai mare exportator mondial de prune printre țările din emisfera nordică. Doar două țări din emisfera sudică sunt înaintea Moldovei după volumul exporturilor de prune: Chile și Africa de Sud, susțin analiștii „EastFruit”.

Rusia vrea destabilizare în Moldova cu orice preț

Potrivit expertului comunității „WatchDog” din Republica Moldova, Tatiana Cojocari, prin noul embargo impus Moldovei, Rusia urmărește instigarea populației împotriva actualei guvernări pro-europene. „Miza Kremlinului este să pună presiune cât mai mare pe agricultori, în cele mai grele vremuri pentru ei, să dezbine și să crească cât mai mult supărarea oamenilor. (...) Prin acest șantaj, Rusia caută să divizeze și mai mult societatea din Republica Moldova, caută să pornească proteste, să destabilizeze situația. Oamenii de rând nu vor suferi din cauza acestui embargo, dar unii agricultori vor trebui să-și caute o altă piață de desfacere”, susține Tatiana Cojocari.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Republica Moldova, #fructe, #legume, #Rusia , #Republica Moldova