Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control peste comisia care i-a lăsat pe „dinozaurii” PSD fără certificate de revoluționari

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 03:05
26068 citiri
Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control peste comisia care i-a lăsat pe „dinozaurii” PSD fără certificate de revoluționari
Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Secretariatul de Stat pentru revoluționari. FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Sectertariatul de Stat pentru revoluționari (SSRML), după ce o comisie nu i-a acordat titlul de luptător cu rol determinant și le-a retras certificatele „dinozaurilor” din PSD- Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și alte personaje apropiate social-democraților precum Valentin Mărgineanu, Tudorița Bogdan, Vasile Pestreanu. În paralel, Avocatul Poporului s-a autosesizat și va efectua propria investigație cu privire la felul în care Comisia art.49 a respectat sau nu „drepturile” așa-zișilor revoluționari atunci când i-a lăsat fără beneficii.

Comisia art. 49 este forul care verifică dacă dosarele revoluționailor întrunesc sau nu condițiile legale pentru deținerea uneia dintre cele 5 calități prevăzute de Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Comisia face parte din Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România (SSRML), condus de Mihai Dodu, urmașul unui Erou ucis la Revoluției. Mai exact, tatăl lui Mihai Dodu a fost împușcat mortal la Televiziunea Română în data de 22 decembrie 1989.

Comisia din cadrul SSRML a descoperit printre adevărații revoluționari și o serie de impostori, cărora le-a anulat certificatele.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Asta i-a determinat pe care au rămas fără beneficii să facă plângeri la Avocatul Poporului și la Guvernul României, care s-au autosesizat și vor desfășura, fiecare, două anchete cu privire la lucrările Comisiei art.49.

  • „Este o situație hilară, o instituție a Guvernului este dată în judecată de către Premierul României și în același timp se confruntă cu un control din partea Corpului de Control al Primului Ministru. Desigur că instituția noastră se pune la dispoziția acestuia cu toate documentele solicitate, în acest sens oamenii pot analiza dacă există un raport de cauzalitate între respingerea cererii de acordare a certificatului Primulului Ministru și demersurile câtorva președinți de asociații care sunt implicați în traficul de certificate, aceștia având o teamă clară față de restabilirea legalității. Pentru transparență, îi invitam pe cei de la Corpul de Control să participe în calitate de observatori la o ședință a Comisiei art.49”, a declarat secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, pentru Ziare.com.

Revoluționari „făcuți” de Iliescu din rândurile Miliției și ale Securității

Legea nr. 341/2004 a fost modificată în 2014 prin OUG 95, considerându-se că multe persoane obținuseră pe nedrept certificate de revoluțonar, mai ales în cele trei mandate ale lui Ion Iliescu.

În 2014 a fost introdusă o nouă calitate, cea de „luptător cu rol determinant”, iar în 2021 au fost excluși din rândurile revoluționarilor cei care au făcut parte din aparatul de represiune, Securitate şi Miliţie sau au desfăşurat activităţi de poliţie politică.

De verificarea dosarelor de revoluționari pe noua formă a legii se ocupă Comisia art.49, care le poate anula certificatele dacă se dovedește să nu îndeplinesc condițiile legale.

Așa au rămas fără certificate mai mulți „viteji post-decembriști” care obținuseră certificate „pe pile”, adică oameni care înainte de 1989 erau mai aproape de PCR decât de revoluționari.

După evenimentele din 1989, pe vremea când FSN (ulterior PDSR) se afla la guvernare în mandatele lui Ion Iliescu, aceste titluri de revoluționar au fost acordate în mod nelegal, unor persoane care fie nu au participat efectiv la Revoluție, fie au participat, dar de partea forțelor de opresiune, fiind milițieni sau securiști.

În fruntea falșilor revoluționari stă chiar Ion Iliescu, fost președinte al FSN și al României, căruia SSRLM i-a retras certificatul pe data de 31 mai 2022.

Reamintim că Ion Iliescu are, de ceva vreme, două calități antagonice: inculpat pentru infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției și „Luptător remarcat prin fapte deosebite” pentru activitatea din decembrie '89.

Pe data de 4 octombrie, Înalta Curte a decis că Tribunalul București este instanța care va judeca procesul privind retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu la solicitarea SSRML.

Pe data de 25 octombrie, Curtea de Apel București judecă un nou termen în procedura de cameră preliminară în Dosarul Revoluției 3, în care sunt inculpați Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus pentru modul în care au preluat și au păstrat puterea după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Cum Comisiile art.49 si art 9.2 a propus instanțelor anularea a sute de certificate, printre care și în cazurile mai multor politicieni – inclusiv Marcel Ciolacu – acum premierul a trimis Corpul de Control la SSRML.

Surse ale Ziare.com spun că obiectul controlului vizează:

  • Verificarea modului de respectare a cadrului legal în ceea ce privește funcționarea instituției;
  • Verificarea modului de respectare a cadrului legal privind legea recunoștinței și a normelor de aplicare;
  • Verificarea modului de respectare al drepturilor;
  • Alte aspecte pe care membrii echipei Corpului de Control al premierului le vor considera importante.

Marcel Ciolacu, revoluționar de Buzău: A ocupat „Palatul Comunal”

Macel Ciolacu, Emilian Cutean, Alexandru Mironov, Gelu Voican Voiculescu, Cornel Dinu și Vasile Blaga au rămas să se „lupte” în instanță pentru certificatele de revoluționar.

De exemplu, Marcel Ciolacu are termen pe data de 11 ianuarie 2024 la Tribunalul Buzău în procesul în care SSRML nu i-a mai acordat noua calitatea, de „luptător cu rol determinant”.

Marcel Ciolacu are titlul de revoluționar „remarcat prin fapte deosebite”, pe vechea lege, care vine la pachet cu o serie de beneficii, cum ar fi pensionarea cu cinci ani înainte de vârsta legală și o indemnizație de 1.100 lei pe lună.

Premierul ar vrea să urce o treaptă mai sus, la cea de „luptător cu rol determinant”, ceea ce înseamnă o retribuție lunară de 2.020 lei pe lună, sumă ce s-ar calcula de la 1 ianuarie 2015 până în prezent.

Potrivit legii, luptătorul cu rol determinat este acel revoluționar care în decembrie 1989, în perioada 14-22:

  • „Și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune”.
  • A ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care (…) au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului”.

În schimb, luptătorul remarcat prin merite deosebite este cu o treaptă mai jos, fiind cel care în aceeași perioadă:

  • A „mobilizat și a condus grupuri sau mulțimi de oameni, a construit și a menținut barricade, a ocupat obiective de importanță vitală”.

Pe actualul premier, Revoluția l-a prins la Buzău unde acesta a săvârșit următoarele fapte de eroism:

  • În ziua de 22.12.1989 acesta se afla la serviciu unde a propus colegilor să se ducă în fața Consiliului Județean al PCR, acolo au fost întâmpinați de Poliție care a încercat, fără succes, să îi întoarcă din drum. Ulterior, acesta a intrat în sediul PCR împreună cu alți cetățeni și s-au organizat în CFSN.
  • Din declarațiile a trei martori (George Miriță, Sorin Olteanu și Radu Aurelian) rezultă că Marcel Ciolacu a participat la Revoluție în perioada 22-26 decembrie 1989 și s-a „remarcat prin fapte ce au contribuit la schimbarea vechii structuri”.
  • Ultimul martor, Aurelian Radu, afirmă că Marcel Ciolacu a pătruns în Palatul Comunal din Buzău împreună cu un grup de revoluționari, astfel bifându-se că actualul lider al PSD a „ocupat” un obiectiv „de importanță vitală”.

În aceeași situație sunt și alți social-democrați cu nume mai puțin sonore, dar cu influență în PSD, precum Valentin Mărgineanu, Vasile Pestreanu, Bogdan Tudorița sau Florin Pascu, personaje care au rămas la rândul lor fără certificare și, implicit, fără beneficii material lunare.

Surse judiciare au declarat pentru Ziare.com că aceste persoane au făcut presiuni pe Marcel Ciolacu să ia atitudine și să oprească lucrările Comisiei art. 49 până nu rămân fără certificate toți pesediștii și alți revoluționari care au obținut certificatul purtător de drepturi materiale prin încălcarea legii.

Doi impostori lăsați fără certificate de Comisia art. 49

Cazul fostului deputat Vasile Bran – ales membru în Marea Adunare Națională în 1987, apoi în Parlament din partea FSN după 1989 – e paradigmatic pentru cohortele de așa-ziși „revoluționari cu rol determinant” care au beneficiat de bani și privilegii, deși în decembrie 1989 erau de cealaltă parte a „baricadei” în rândurile fruntașilor comuniști.

Ales deputat pe data de 18 iunie 1990 în circumscriptia electorala nr. 8 Brașov din partea FSN, Vasile Bran făcea parte înainte de Revoluție din singurul for care era – teoretic – deasupra lui Nicolae Ceaușescu: Marea Adunare Națională.

Două evenimente majore l-au prins pe Vasile Bran în această calitate:

  • Revolta muncitorilor de la Brașov începută pe 14 noiembrie 1987, cu zi înainte ca Vasile Bran să fie ales în Marea Adunare Națională, el fiind șef la atelierul de topitorie-turnătorie la Întreprinderea „Tractorul”.
  • Revoluția din Decembrie 1989, când n-a mișcat niciun deget în calitate de membru al Marii Adunări Naționale atunci când dictatorul a hotărât ca forțele de represiune să tragă cu muniție de război împotriva manifestanilor, celebrul ordin „Radu cel Frumos”.

Cu alte cuvinte, la Vasile Bran și la alții ca el se referea Nicolae Ceaușescu atunci când striga la proces: „Voi răspunde doar în fața Marii Adunări Naționale”.

Cum este greu de crezut că fostul dictator intenționa să schimbe Tribunalul Militar Special de la Târgoviște cu unul din care făceau parte revoluționari precum Vasile Bran, este calitatea ultimului de luptător cu merite deosebite împotriva comunismului e pusă sub semnul întrebării.

Sesizarea de retragere a certificatului de revoluționar al lui Vasile Bran a fost întocmită de Doru Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1909”, în colaborare cu revoluționarul Marian Moroșanu, cel care a inițiat proiectul de lege prin care foștii membri ai PCR, precum și cei care au făcut parte din Gărzile Patriotice, din Armată, din Miliție și din Securitate să nu poată beneficia de privilegii de revoluționari, știut fiind că mulți au obținut astfel de certificate în mod fraudulos.

În al doilea caz, SSRML i-a retras certificatul unui bărbat care s-a folosit de o identitate falsă vreme de 33 de ani pentru a obține două titluri: de luptător rănit și luptător reținut.

Este vorba despre Nicolae Bănuțoiu, cu titlul de Luptător-reținut pe numele lui Constantin Bănuțoiu, care susține pe de-o parte că în perioada 21-22 decembrie 1989 a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava, iar pe de altă parte spune că a participat la manifestația din Piața Universității sub numele de „Nicolae Octavian Bănuțoiu”.

Membrii Comisiei au descoperit că nu doar numele din buletin diferă, ci si nunele celor doi părinți. Potrivit unor surse, identitatea ar aparține unui văr al acestuia, decedat imediat după Revoluție.

Pentru a justifica titlul de Luptător-rănit, Nicolae Bănuțoiu a depus acte medico-legale care atestă că a suferit traumatisme în 20 august 1991, la mai bine de un an și jumătate de la Revoluție.

  • „Membrii Comisiei constată faptul că la fila 5 există o copie de pe brevetul de acordare a titlului de luptător (…) emis în baza Decretului nr. 110/1991, semnat de președintele României Ion Iliescu (…) pe numele domnului „Constantin Bănuțoiu”, fiul lui „Constantin” și „Victoria”, deși persoana al cărei dosar este analizat prin prezentul proces-verbal se numește „Bănuțoiu O. Nicolae”, fiul lui „Octavian” și „Victoria”, motiv pentru care Comisia constată că brevetul de la fila 5 nu aparține domnului Nicolae Bănuțoiu”, se arată în concluziile Comisiei art. 49.

Cum sunt clasificate categoriile de revoluționari

Revoluționari sunt cei care au fost văzuți de 3 martori că ar fi făcut ceva împotriva regimului comunist în perioada 14 decembrie 1989 (începutul revoltei de la Timișoara) și 22 decembrie 1989 ora 12.06 (fuga lui Ceaușescu din Comitetul Central, cu elicopterul).

Mai departe, cei care au ieșit în stradă în acest interval sunt împărțiți în categorii, în funcție de rolul lor în Revoluția din Decembrie 1989, de la cei care au făcut sacrificiul suprem, până la cei care au participat la manifestații, dar au scăpat nevătămați.

Rațiunea pentru care a fost făcută acestă clasificare este legată direct de acordarea beneficiilor (indemnizații, gratuități, scutire de impozite).

  • Titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se atribuie celor care fie s-au jertfit în lupta pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. Acest titlu se atribuie şi persoanelor care au decedat ulterior Revoluţiei române din decembrie 1989 şi al căror deces se află în raport de cauzalitate directă cu rănile suferite în timpul Revoluţiei.
  • Titlul de Luptător-Rănit se acordă persoanelor care au fost rănite în urma participării directe şi nemijlocite la lupta pentru victoria Revoluţiei.
  • Titlul de Luptător-Reţinut se acordă persoanelor care au fost reţinute de forţele de represiune în urma participării directe şi nemijlocite la Revoluţie.
  • Titlul de Luptător cu Rol Determinant: se acordă, în scopul de a face diferența, între categoria persoanelor care s-au remarcat prin fapte deosebite și cei care, desprinzându-se din rândul acestora, au avut un rol determinant prin contribuția la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Este vorba de persoane care și-au pus viața în pericol, apărând și ocupând obiectivele care au avut o importanță deosebită, decisivă pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.
  • Titlul de Luptător-Remarcat prin Fapte Deosebite: se acordă celor care și-au adus contribuția la victoria Revoluției până la preluarea puterii și instituirea noilor structuri ale statului, remarcându-se prin fapte deosebite, față de marea masă a persoanelor care au participat fără a avea o contribuție individuală deosebită la victoria Revoluției.
  • Titlul de Participant la Revoluție se atribuie celor care pot dovedi că au făcut parte din marea masă a persoanelor care au participat la Revoluţia română din Decembrie 1989.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#revolutionari falsi, #certificate revolutionari, #marcel ciolacu, #Corpul de Control, #secretar de stat, #Revolutia Romana 1989 , #justitie