Avertisment serios pentru sănătate venit de la Cambridge: Risc crescut de cancer pentru anumite persoane

Miercuri, 09 August 2023, ora 01:34
4245 citiri
Avertisment serios pentru sănătate venit de la Cambridge: Risc crescut de cancer pentru anumite persoane
Risc ridicat de cancer pentru cei cu pielea de culoare deschisă, care se expun la soare FOTO: Independent

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Cambridge și Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie trage un semnal de alarmă pentru cei care merg la mare. Experții au constatat că oamenii cu pielea deschisă la culoare nu au genele care protejează împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) și prezintă un risc crescut pentru a dezvolta cancer de piele.

Cercetătorii, care au comparat mostre de țesut de piele prelevate de la oameni din Marea Britanie și Singapore, arată în lucrarea lor apărură în revista Nature Genetics pe 3 august 2023, că persoanele cu pielea deschisă la culoare prezintă leziuni ale ADN-ului ca urmare a expunerii la soare, potrivit The Independent.

Cercetătorii au spus că tipul de piele „mai puțin protector” din nordul Europei expune persoanele cu piele deschisă la un risc mult mai mare de a dezvolta cancere cu keratinocite sau non-melanom.

Semnal de alarmă al medicilor: Creștere a numărului de morți din cauza unui obicei al prietenilor și apropiaților

”Aceste descoperiri ne ajută să înțelegem de ce Marea Britanie are o incidență atât de mare a cancerelor de piele cu keratinocite”, a spus dr. Charlotte King, unul dintre autorii studiului, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

„Sperăm că studiul nostru îi încurajează pe alții să se uite la mai multe populații diverse, din spectrul riscului de cancer, pentru indicii despre cum putem preveni mai bine acest cancer comun.”

Singapore se află lângă Ecuator, iar nivelul UV acolo este de trei ori mai puternic decât în Marea Britanie. Dar ratele cancerului de keratinocite sunt de 17 ori mai mari în Marea Britanie, cu aproximativ 156.000 de cazuri pe an, comparativ cu Singapore.

Analiza a peste 400 de probe a arătat că cohorta din Regatul Unit a avut de patru ori mai multe mutații ADN asociate cancerului, în special cele care afectează genele canceroase cunoscute, cum ar fi TP53.

Echipa a descoperit, de asemenea, un număr anormal de cromozomi – molecule lungi de ADN – în 13% din celulele pielii din Marea Britanie, comparativ cu doar 1% din celulele din Singapore.

Ar putea fi descoperirea secolului, candidată la premiul Nobel: Controlul ADN-ului uman, în premieră mondială VIDEO

”Este incredibil de important pentru toți să ne amintim comportamentele care protejează împotriva soarelui, cum ar fi purtarea îmbrăcămintei de protecție, utilizarea cremei de protecție solară și căutarea umbrei în timpul orelor de vârf UV, dar, așa cum arată acest studiu, în special pentru unele populații cu risc crescut genetic”, a spus dr. Phil Jones, autor principal al studiului de la Universitatea Cambridge.

Cercetătorii au spus că până la vârsta de 60 de ani, aproape fiecare celulă din pielea donatorului din Marea Britanie avea o mutație într-o genă asociată cancerului.

Echipa a descoperit că, deși Singapore are o expunere mult mai mare la nivelul solului la lumina UV decât Marea Britanie, oamenii de acolo au moștenit variații genetice care au avut un efect protector asupra pielii.

Acestea includ gene legate de pigmentare, despre care se știe că protejează celulele împotriva luminii UV, precum și gene asociate cu inflamația și sistemul imunitar.

Dr. King a spus: „Pigmentarea pielii poate proteja celulele de razele UV, dar alte diferențe, cum ar fi modul în care organismul face față inflamației, pot explica variația riscului de cancer de la o persoană la alta.

„Studiul populațiilor cu un risc mai mic de cancer ne poate învăța despre mecanismele de protecție care există deja în natură. „Studiul nostru arată că oamenilor din Marea Britanie le lipsesc genele care ne protejează pielea împotriva soarelui”, a spus expertul din Marea Britanie.

Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Pe măsură ce se apropie sezonul estival, este timpul să te pregătești pentru respectarea regulilor esențiale ale etichetei la plajă. Spațiul personal: Încearcă să-l respecți Julie...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#risc cancer piele, #cancer piele, #plaja Marea neagra, #plaja marea britanie, #plaja, #expunere soare, #piele arsa soare, #piele sensibila , #stiri externe