Un fost consiler al lui Andrei Chiliman pierde ultima șansă de a scăpa din închisoare. Robert Grigorescu rămâne cu pedeapsa de 8 ani pentru o șpagă de 1,4 milioane de lei

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 21:50
4913 citiri
Un fost consiler al lui Andrei Chiliman pierde ultima șansă de a scăpa din închisoare. Robert Grigorescu rămâne cu pedeapsa de 8 ani pentru o șpagă de 1,4 milioane de lei
1,4 milioane de lei a luat șpagă Robert Grigorescu pe vremea când era consilier al fostului edil Andrei Chiliman. FOTO: Arhiva Ziare.com

Robert Grigorescu – consilierul fostului edil Andrei Chiliman la Sectorul 1 – rămâne în pușcărie pentru a executa condamnarea de 8 ani pentru o mită de 1,4 milioane de lei.

Curtea de Apel București a respins miercuri, 25 ianuarie, atât cererea de suspendare a executării pedepsei formulată de fostul consilier șpăgar al lui Chiliman, cât și contestația în anulare făcută împotriva deciziei definitive.

Robert Grigorescu a pierdut, în acest mod, ultima cale extraordinară de atac prin care ar fi putut să obțină anularea condamnării, iar de acum are calea deschisă pentru CEDO.

Pe data de 15.11.2022 judecătorii i-au respins, definitiv, o contestație la executare, iar pe data de 10.11.2022 i-au respins o cerere de revizuire.

A treia lovitură pentru Robert Grigorescu a venit miercuri, 25 ianuarie, când Curtea de Apel București a hotărât să îi respingă și contestația în anulare, făcută imediat după ce Curtea Constituțională a decis, anul trecut, că România nu a avut legislație cu privire la întreruperea prescripţiei în perioada 2018-2022.

„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare declarată de către condamnatul contestator Grigorescu Robert împotriva deciziei penale nr. 1348/A din 27.11.2020 pronunţate de Curtea de apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 45354/3/2017.

Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.1825 din data de 02.12.2019 pronunţate în dosarul nr.45354/3/2017 de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

În temeiul art.275 alin.2 C. pr. pen. obligă contestatorul la plata sumei de 300 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de către stat. Definitivă. Pronunţată conform art. 405 alin. 2 Cpp, azi 25.01.2023”, se arată în minuta instanței.

Decizia CCR pe tema prescripţiei îi dădea lui Robert Grigorescu un motiv suficient de serios pentru anularea condamnării, iar de aceea avocații lui au formulat contestația în anulare.

Cum voia să scape din pușcărie consilierul lui Andrei Chiliman

În cererea de revizuire, Robert Grigorescu n-a găsit alt argument decât acela că el nu era „consilier personal” al fostului edil, ci „consilier municipal”.

Grigorescu susținea în cerere că acest detaliu e suficient pentru a solicita revizuirea, arătând că „s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei”.

„Petentul a arătat că se impune revizuirea sentinţei penale indicate anterior şi redeschiderea dosarului în care s-a pronunţat sentinţa cu privire la care a formulat această cale de atac, indicând faptul că prin înscrisurile noi atașate în prezenta cauză, se poate dovedi faptul că sentința penală de condamnare conține o eroare judiciară, respectiv faptul că a avut calitatea de consilier personal al Primarului Sectorului 1 București. În acest sens, s-a indicat faptul că revizuentul, după cum rezultă din mijloacele de probă depuse la dosarul cauzei, nu a fost consilier personal al Primarului Sectorului 1 București, ci consilier municipal, iar acest aspect reprezintă o împrejurare nouă, fiind astfel incident cazul de revizuire”, se arată în documentele de la dosar.

Motivare: Șpăgile - un modus vivendi pentru omul lui Chiliman

Pe data de 27.11.2020, judecătorii de la Curtea de Apel București i-au majorat pedeapsa lui Robert Grigorescu de la 4 ani și 6 luni de închisoare la 7 ani de închisoare, adăugându-i un spor de 1 an, acesta urmând să petreacă în total 8 ani după gratii.

Iată cum motivează instanța de apel majorarea pedepsei în cazul fostului consilier al lui Andrei Chiliman:

  • „Un element important în stabilirea gradului de pericol concret al faptelor îl reprezintă amploarea activităţii infracţionale, pluralitatea actelor de executare ce se circumscriu concursului de infracţiuni si pe de alta parte cuantumul foarte ridicat al sumelor obţinute din activitatea infracţională.
  • Astfel, perioada foarte mare de timp in care s-a derulat activitatea infracţională respectiv 2009-2013, multitudinea actelor de remitere a sumelor pretinse de inculpat, modalitatea prin care membrii familiei valorificau sumele astfel obținute - arată că faptele de acest gen au reprezentat un modus vivendi pentru inculpat, iar nu o activitate cu caracter izolat.
  • Uşurinţa şi îndrăzneala inculpatului în săvârşirea infracțiunilor rezultă și din faptul că remiterile repetate ale sumelor de bani cu titlu de mită s-au desfășurat chiar biroul inculpatului din cadrul Primăriei Sector 1 Bucureşti.
  • Faţă de aceste considerente, instanţa de control judiciar apreciază că în mod eronat prima instanţă de judecată s-a orientat în procesul de individualizare a pedepsei către minimul special prevăzut de lege şi nu la mediul pedepsei închisorii prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită, respectiv 7 ani închisoare.
  • Va majora pedeapsa aplicată inculpatului (Grigorescu Robert – n.r.) pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, de la 4 ani şi 6 luni închisoare la 7 ani închisoare.
  • În stabilirea şi individualizarea sporului necesar a fi aplicat pedepsei celei mai grele de 7 ani închisoare Curtea a apreciat că absenţa acestuia ar crea un sentiment de impunitate apelantului inculpat raportat la cea de-a doua infracţiune reţinută în sarcina sa, iar cuantumul acestuia este evident mai mic cuantumul fix reglementat de noua normă penală de drept material astfel că nu invalidează raţionamentul instanţei privind identificarea legii penale mai favorabile.
  • Pedeapsa de 8 ani închisoare se va executa în regim de detenţie”, arată instanța în motivarea deciziei definitive de condamnare.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriu

Robert Grigorescu a fost găsit vinovat pentru luare de mită după ce a luat aproape 1,4 milioane de lei de la reprezentanții unor firme, anume:

  • 819.915 lei în perioada iulie 2009 - decembrie 2011
  • 577.582 lei în perioada septembrie 2010 - decembrie 2013

Cele două sume de bani reprezentau câte un anumit procent (10%, respectiv 15%) din valoarea unor contracte rețin procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanței de judecată în noiembrie 2017.

„În perioada februarie 2009 – decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert, în calitate de consilier personal al primarului Sectorului 1 București, cu atribuții de coordonare a Direcției de Investiții, a pretins procentaje de 10 și 15% din valoarea unor contracte de lucrări și a primit, de la un om de afaceri (martor în cauză), suma totală de 1.397.497 lei. Banii respectivi au fost primiți de inculpat în numerar la biroul său, direct sau prin intermediari, pentru a atribui și a asigura derularea în bune condiții a mai multor contracte de reabilitare termică a blocurilor, atribuite de Primăria Sectorului 1 București firmei administrate de omul de afaceri, direct sau în subantrepriză. În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpatul Grigorescu Robert, respectiv asupra sumelor de bani existente în conturilor bancare deschise pe numele aceluiași inculpat, până la concurența sumei de 1.397.497 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#robert grigorescu condamnat, #Andrei Chiliman, #luare de mita, #contestatie, #curtea de apel bucuresti , #justitie