”Moștenirea” lăsată lui Ciolacu de Ciucă, după demisia din funcția de premier. Cum vede presa străină rocada guvernamentală

Luni, 12 Iunie 2023, ora 18:13
2739 citiri
”Moștenirea” lăsată lui Ciolacu de Ciucă, după demisia din funcția de premier. Cum vede presa străină rocada guvernamentală
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea guvernului pe 12 iunie FOTO Facebook/Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat luni, 12 iunie, că demisionează, ca parte a unui acord al coaliţiei de guvernare pentru un prim-ministru prin rotaţie, menit să asigure stabilitate, dar care a blocat elaborarea politicilor şi a întârziat fondurile de redresare ale Uniunii Europene, relatează Reuters.

Liberalii de centru-dreapta ai lui Ciucă şi foştii lor rivali, social-democraţii de stânga (PSD), au format un guvern de mare coaliţie la sfârşitul anului 2021, împreună cu un partener minoritar, UDMR, în urma prăbuşirii unui cabinet centrist după mai puţin de un an de mandat. La momentul respectiv, principalele partide au convenit să facă o rotaţie a prim-miniştrilor, liderul liberalilor, Ciucă, fiind primul care urma să deţină funcţia. Acum, este de aşteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să îl desemneze pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, ca viitor prim-ministru, urmând ca acesta să fie votat în Parlament la sfârşitul acestei săptămâni, explică Reuters.

Ciolacu, notează Reuters, a declarat că vede actuala coaliţie mergând mai departe chiar şi după alegerile generale din 2024, pentru continuarea politicilor.

România, unul dintre cele mai puţin dezvoltate state din UE, a avut 11 prim-miniştri de când a aderat la bloc în 2007, menţionează agenţia britanică de presă.

Potrivit Reuters, noul cabinet s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale din partea unui sector public nemulţumit de salarii, precum şi cu presiuni pentru aplicarea reformelor economice deja întârziate, convenite cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de redresare. Între timp, România trebuie să îşi reducă deficitul bugetar consolidat sub pragul de 3% impus de UE până în 2024, când vor avea loc alegeri prezidenţiale, generale, locale şi europene.

Cele două partide principale au adesea neînţelegeri în privinţa unor măsuri politice-cheie, inclusiv un impozit forfetar pe venit, un element moştenit de liberali pe care PSD vrea să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă, menţionează Reuters, care notează că leul românesc a scăzut cu 0,1% faţă de euro, luni, ca urmare a debutului rotativei guvernamentale.

Bloomberg: Ciolacu ar putea fi tentat să majoreze salariile și pensiile

Agenţia Bloomberg relatează, de asemenea, că premierul român Nicolae Ciucă a demisionat pentru a ceda funcţia partenerului de coaliţie, în cadrul unui acord de împărţire a puterii menit să menţină stabilitatea „într-o ţară zguduită de tulburări politice”.

Ciucă, un general de armată în retragere, în vârstă de 56 de ani, s-a dat la o parte, după aproape 19 luni la putere, pentru a-i permite liderului social-democrat Marcel Ciolacu să ocupe fotoloul de prim-ministru. Ambii au convenit acest schimb în 2021, după ce România a avut şapte prim-miniştri în mai puţin de un deceniu, notează şi Bloomberg, care menţionează că rotativa a fost amânată cu câteva săptămâni din cauza unei greve a profesorilor. După mai multe încercări eşuate, Ciucă a reuşit să convingă sindicatele să renunţe la protest prin aprobarea unor salarii mai mari şi prin promisiunea de a îmbunătăţi condiţiile de muncă, arată Bloomberg.

Acordul dintre Ciucă şi Ciolacu a oferit o aparenţă de stabilitate, permiţând coaliţiei de guvernare să apeleze la fondurile Uniunii Europene şi să accelereze lucrările la proiectele de infrastructură amânate de mult timp, „menite să ridice standardele de trai în economia în curs de dezvoltare a statului balcanic”, scrie Bloomberg.

Agenţia specializată în ştiri economice notează că, anul trecut, România a atras investiţii străine directe record, de aproape 11 miliarde de euro, şi este de aşteaptat ca Ciolacu să continue să sprijine proiectele de infrastructură. El a promis, de asemenea, că va respecta promisiunile de reducere a deficitului bugetar al României la limita de 3%, stabilită de blocul comunitar pentru anul viitor. Dar, în calitate de social-democrat, el ar putea fi înclinat şi să majoreze salariile şi pensiile din sectorul public, în timp ce alţi lucrători de stat protestează şi pun presiune asupra cabinetului, cerând salarii mai mari după cea mai mare inflaţie din ultimele două decenii, mai arată Bloomberg.

După consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, care, conform Constituţiei, are dreptul de a nominaliza premierul, Ciolacu, dacă va fi desemnat, are la dispoziţie până la 10 zile pentru a prezenta un cabinet şi a obţine aprobarea parlamentului. Iohannis a declarat anterior că nu se va opune schimbului de la putere dacă există un acord în interiorul coaliţiei, precizează Bloomberg.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#rocada guvernamentala, #demisie nicolae ciuca, #Marcel Ciolacu presedinte PSD, #presa straina , #Demisie Nicolae Ciuca